Revelstoke, British Columbia

Revelstoke British Columbia Mount Revelstoke National Park is een plek van contrasten. Tijdens een rit over de 26 kilometer lange Meadows in the Sky Parkway naar de top van de 1.920 meter hoge Mount Revelstoke zie je valleien, weiden, regenwouden en bergen met besneeuwde toppen. Aan de Trans-Canada Highway, die langs de oostelijke parkgrens loopt, beginnen een paar korte wandelroutes.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Meadows in the Sky Parkway

De belangrijkste weg in het nationale park is de 26 kilometer lange Meadows in the Sky Parkway naar Balsam Lake, vlak bij de top van de 1.920 meter hoge Mount Revelstoke. Dit deel van de weg heet ook wel de Lower Parkway en is van mei tot oktober geopend. In het sneeuwvrije seizoen, van begin juli tot eind september, rijdt de Summit Shuttle Bus tussen Balsam Lake en de top op en neer. Op de top zijn wandelroutes. Let op: voertuigen groter dan 26 feet en voertuigen met dubbele assen zijn niet toegestaan op de Parkway, omdat de weg erg smal is en meerdere haarspeldbochten telt.

Meadows in the Sky, de parkweg in Mount Revelstoke National Park

Uitzichtpunten

Aan de Lower Parkway liggen zeven uitkijkpunten. Een mooie plek is Monashee Point, waar je de plaats Revelstoke en de Columbia Valley met de Monashee Mountains op de achtergrond ziet. Internment Camp is de locatie van een interneringskamp uit de Eerste Wereldoorlog, waar 'vijandige vreemdelingen' vastgehouden werden. Het laatste punt voor je Balsam Lake bereikt, is Panorama Point, dat je een weids uitzicht biedt over de valleien van de Illecillewaet- en Columbia-rivieren.

Uitzicht vanaf Mount Revelstoke National Park

Parkway - korte wandelingen

Op de berg, aan de voet van de berg en langs de Parkway beginnen wandelroutes voor hikers van elk niveau. De keus uit routes tot één kilometer is groot: wandel bijvoorbeeld de Balsam Lake Trail, een rondje om het kleine bergmeer. Bedenk wel dat het meer na droge zomers (gedeeltelijk) kan opdrogen. Mooie heideplanten zijn te zien langs de Heather Lake Trail op de top van Mount Revelstoke. Van de parkeerplaats bij Balsam Lake begint de Upper Summit Trail. In ongeveer een half uur loop je de kilometer lange trail naar de populairste locatie van het park: de bergweiden op de top. Hier is het negen maanden lang winter, maar in juni, juli en augustus staan er ontelbaar veel bloemen in bloei. Van beneden naar boven wandelen (of omgekeerd) kan ook, via de Summit Trail vanaf de Nelsen Parking Lot (10 km).

Revelstoke

Parkway - langere wandelingen

Voor geoefende wandelaars zijn er de wandelingen naar Miller Lake (5,5 kilometer one-way) en Eva Lake (6 kilometer one-way). De twee wandelingen zijn goed met elkaar te combineren; als je eerst Eva Lake bezoekt, is Miller Lake op de terugweg maar een klein stukje om. Jade Lakes Trail is de meest inspannende tocht: tijdens de negen kilometer lange trail (one-way!) stijg je 430 meter. De inspanning wordt echter goed beloond, je bereikt de kale toendra met daarin jadegroene meren. Kijk uit naar goudmantelgrondeekhoorns en adelaars.

Eva Lake in Mount Revelstoke National Park

Giant Cedars & Skunk Cabbage

Langs de Trans-Canada Highway, die voor een deel door het oosten van het park loopt, beginnen twee interessante wandelingen: de Giant Cedars en Skunk Cabbage Trails. De Giant Cedars Boardwalk (500 meter) voert je door een regenwoud met cederbomen van meer dan 500 jaar oud. Informatieborden langs de kant van het pad vertellen over het ecosysteem. De wandeling start bij de Giant Cedars Picnic Area, op zo'n dertig kilometer van de plaats Revelstoke. De Skunk Cabbage Trail is 1,2 kilometer lang en loopt over een moeras waar veel vogels, bevers en muskusratten leven. Ook vind je er stinkdierkool (skunk cabbage), waar de trail naar vernoemd is. Deze plant verspreidt tijdens de bloeiperiode een onaangename geur. Je bereikt de trail via de Skunk Cabbage Picnic Area.

Giant Cedars Boardwalk Trail in Mount Revelstoke NP

Omgeving

Railway Museum

Wanneer je in ‘railway town’ Revelstoke bent, moet je zeker een kijkje nemen in het Railway Museum. Hier vind je alles wat je wilt weten over Canada’s spoorweggeschiedenis en het bijbehorende erfgoed. Leer over het aanleggen van spoorwegen, de spoorwerkers en de historische en actuele projecten of bekijk gerestaureerde stoomlocomotieven. In het museum vind je een fototentoonstelling en een grote collectie voorwerpen. In Craigellachie, zo'n 50 kilometer ten westen van Revelstoke, bevindt zich een dependance met een monument: The Last Spike. Het draait hier om een doodgewone ijzersplinter, een van de ontelbare miljoenen die gebruikt werden bij de aanleg van de Canadian Pacific Railway. De spijker die op 7 november 1885 bij Craigellachie in de rails werd getimmerd werd een belangrijk historisch symbool. Het monument representeert de voltooiing van de transcontinentale verbinding en een belangrijke stap in de opbouw van het land.

Craigellachie the Last Spike

Revelstoke Dam (BC Hydro)

De dam is een van de grootste energieopwekkers in British Columbia en voorziet bijna 750.000 huishoudens van stroom. Het bezoekerscentrum heeft interactieve tentoonstellingen, zoals ‘Putting Water to Work’. Ga met de lift naar boven voor een uitzicht op de 175 meter hoge dam.

Revelstoke Dam, Revelstoke National Park

Three Valley Lake Chateau

Gesitueerd tussen de heldere wateren van het Three Valley Lake en steile kliffen van de Monashee-bergen ligt het opvallende resort Three Valley Lake Chateau. Een unieke attractie is de Three Valley Gap Heritage Ghost Town. Tijdens een bezoekje aan dit spookdorpje waan je je in het British Columbia van 1800. Er zijn meer dan 25 historische gebouwen te zien, een automuseum met auto’s uit 1900, en een Railway Roundhouse waar kleine locomotieven en spoorwegmachines staan. Three Valley Lake ligt twintig kilometer ten westen van Revelstoke.

Three Valley Lake Chateau nabij Mt Revelstoke

Vervoer

Wanneer de top van Mount Revelstoke sneeuwvrij is, doorgaans van juli tot eind september, rijden er shuttlebussen vanaf Balsam Lake naar de top. Met de auto kun je Balsam Lake van mei tot oktober bereiken. Let op: voertuigen langer dan 26 feet en voertuigen met dubbele assen zijn niet toegestaan op de Parkway, omdat de weg erg smal is en meerdere haarspeldbochten telt.

Feiten

Provincie British Columbia
Regio Columbia-Shuswap
Oppervlakte 31 km²
Hoogte 480 meter
Inwoners 8.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger).

Geschiedenis

Er is maar weinig bekend over de vroegere aanwezigheid van First Nations. Voor de komst van de spoorweg gebruikten bonthandelaren en ontdekkers de kruising van de Columbia- en Illecillewaet-rivieren als bevoorradingspunt. Ze noemden het Farwell. Eind negentiende eeuw bereikten spoorwegarbeiders van de Canadian Pacific Railway de kruising en noemden het Revelstoke. Revelstoke werd al snel een transport- en bevoorradingscentrum. In het begin van de twintigste eeuw begonnen inwoners te lobbyen voor een nationaal park, dat in 1914 een feit werd. De Meadows in the Sky Parkway werd in 1927 voltooid.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan