Northwest Territories

Northwest Territories, vaak afgekort tot NWT, is een van de drie Canadese territoria. De andere twee zijn Nunavut en Yukon. NWT's hoofdstad Yellowknife, waar een groot deel van de totale bevolking woont, ligt aan het Great Slave Lake, een enorm meer dat als het diepste van Noord-Amerika wordt beschouwd. Yellowknife ligt redelijk zuidelijk, erboven loopt het vasteland nog een heel stuk door. Waar het vasteland ophoudt liggen echter nog niet de grenzen van het territorium: ten noordwesten van de kust liggen nog enkele grote en kleine eilanden. NWT is erg dunbevolkt en het landschap bestaat voornamelijk uit toendra's, ijsvlaktes en meren.

Feiten

Bijnaam: Canada's Last Frontier
Hoofdstad: Yellowknife
Grootste stad: Yellowknife
Bevolking: 43.500
Oppervlakte: 1.346.106 km²
Officiële website: https://www.gov.nt.ca

Vlag & Coat of Arms

Vlag Northwest Territories Coat of Arms Northwest Territories

Cultuur/Geschiedenis

In het koloniale tijdperk werd vrijwel het hele noorden van Canada North-Western Territory genoemd. Omdat het gebied zo immens groot, geïsoleerd en moeilijk te bereiken was, hoefden de Britten niet veel moeite te doen om het te verdedigen. De machtige Britse commerciële onderneming de Hudson's Bay Company had daarom eigenlijk ongehinderde toegang tot het noorden. De Hudson's Bay Company had lange tijd officieel alleen het zuidoostelijke deel van Canada - Rupert's Land genaamd - in handen, maar in 1859 werd ook het noorden aan de handelsmaatschappij toegekend.

Niet lang daarna, in 1870, leverde de Hudson's Bay Company Rupert's Land en het North-Western Territory over aan de regering van Canada, die toen net officieel was opgericht. Sindsdien is het enorme territorium geleidelijk afgebrokkeld. British Columbia, Manitoba, Alberta, Saskatchewan en Yukon werden afzonderlijke provincies en ook Ontario en Québec breidden hun grondgebied uit ten koste van de NWT. In 1999 werd nog eens het grote westelijk deel een afzonderlijk territorium, Nunavut. Hiervoor moest de NWT nog eens meer dan de helft van zijn land inleveren.

De economie van de NWT draait vooral op mijnbouw. Onder het aardoppervlak liggen namelijk voorraden aardgas, diamant en goud verborgen.

Feesten

Op de langste dag van het jaar (21 juni) gaat de zon in de gebieden boven de poolcirkel 's nachts niet onder. In deze nacht wordt in Yellowknife het Midnight Golf Tournament gehouden. De golfers beginnen om middernacht en gaan ze door tot ze niet meer kunnen.

Culinair

Traditioneel werd er in het verre noorden gejaagd op dieren als kariboes, witte walvissen, wilde hazen en poolkabeljauwen. Uit noodzaak gebruikte men bijna het hele dier: het vlees werd gegeten, huiden werden dekens en van botten werden wapens gemaakt. Traditionele gerechten worden nog steeds veel gegeten, maar door de komst van supermarkten en auto's waarmee men zelf naar die supermarkten kan rijden, daalt de populariteit.

Klimaat

De NWT zijn te verdelen in twee klimaatzones: op het vasteland in het zuiden heerst een subarctisch klimaat en op de noordelijke eilanden een poolklimaat. In beide zones zijn de winters lang en koud, in het noorden nog extremer dan in het zuiden. In Yellowknife, dat in het zuidelijke deel ligt, vriest het ’s winters overdag tot twintig graden. Hier kan het 's zomers echter aangenaam opwarmen tot twintig graden, terwijl de maximumtemperaturen in het noorden zelfs in dit warmste seizoen niet ver boven nul reiken.

Beste reistijd

Omdat de strenge kou van de winter niet erg prettig is, is het zomerseizoen het beste seizoen voor een bezoek aan deze provincie. De winter duurt erg lang; in Yellowknife ligt de maximumtemperatuur bijvoorbeeld vanaf november tot en met maart onder het vriespunt. Alleen in juni, juli en augustus wordt het warmer dan 15 graden.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan