Bridgewater, Nova Scotia

Bridgewater, Alberta Bridgewater is voor Nova Scotia-begrippen een stad. Het ligt in de vallei langs de LaHave-rivier en staat ook wel bekend als de Hoofdstraat van de Zuidkust. In King Street vind je dan ook unieke winkeltjes en restaurant. Aan de oostelijke oever van de LaHave-rivier vind je Bridgewater Mall en Eastside Plaza.

Bezienswaardigheden & activiteiten

DesBrisay Museum

Als je meer wil weten over het culturele erfgoed van Bridgewater en de nabije omgeving, zit je goed in dit museum. De Heritage Gallery van het DesBrisay Museum heeft negen tentoonstellingen. Een daarvan is een fotocollectie over hoe het historische centrum eruit zag voor de grote brand van 1899. Het DesBrisay Museum ligt in een park: Bridgewater Woodland Gardens. Je kunt er prima wandelen en picknicken.

Bridgewater Nova Scotia

Parken

Bridgewater heeft meerdere stadsparken, waaronder Glen Allan, Pinecrest en Riverview Park. Daarnaast zijn er talloze kleine parkjes, die je voornamelijk langs de oever en in het stadscentrum tegenkomt. In de meeste parken vind je een wandelroute. De acht kilometer lange Centennial Trail is het bekendst. Naast wandelaars maken ook fietsers, ruiters en joggers enthousiast gebruik van dit pad. De Centennial Trail brengt je door bos, weilanden en parken langs de rivier. Kinsmen’s Field is een echt sportpark, met tennisbanen, een voetbal- en honkbalveld en een renparcours.

Bridgewater Nova Scotia

Winkelen

Bridgewater staat niet voor niets bekend als de ‘Mainstreet of the South Shore’: het is namelijk het populairste centrum om te winkelen in Lunenburg County. In King Street, aan de westzijde van Bridgewater, vind je lokale winkeltjes en restaurant. Aan de oostzijde van de rivier vind je de Bridgewater Mall: het commerciële hart van de stad, met de Eastside Plaza.

Bridgewater Nova Scotia

Wile Carding Mill

Deze door water aangedreven molen stamt uit 1860 en is het enige overgebleven gebouw van een voormalig industrieel gebied. De molen, die in hoogtijdagen zes dagen per week non-stop draaide, dreef machines aan, waarmee de plaatselijke boerinnen wol kaardden (kaarden is het klaarmaken van wolvezels, zodat het wol gesponnen kan worden). De molen is van juni tot en met september toegankelijk voor publiek en wordt beheerd door het DesBrisay Museum.

Bridgewater Nova Scotia

Feiten

Provincie Nova Scotia
Regio South Shore
Oppervlakte 14 km²
Hoogte 22 meter
Inwoners 8.000
Tijdzone Atlantic Time Zone (tijdverschil met Nederland: 5 uur vroeger)

Klimaat

Bridgewater kent een gematigd zeeklimaat, waarbij de winters soms flink koud kunnen zijn. In de zomer kent de stad aangename temperaturen rond de 20 graden, met enkele uitschieters naar boven. Door de ligging vlakbij zee is het vaak nat en in de winter vallen er geregeld sneeuwbuien.

Geschiedenis

Bridgewater is een relatief jonge stad. In 1812 werd er op het huidige grondgebied pas het eerste woonhuis neergezet. De plaats werd echter pas officieel gesticht in 1899. Voor deze periode woonden er Mi’kmaqindianen, die uiteindelijk werden verdreven door oprukkende Europese nederzettingen. Bridgewater was door de ligging aan vele wateren, zoals de LaHaverivier, een ideale plek om zich te vestigen, onder andere omdat molens aangedreven konden worden door de waterstroom. Zoals gezegd werd het eerste woonhuis opgeleverd in 1812. Aan de oostkust van de rivier werd echter ook gebouwd, ware het niet dat de twee groeiende gemeenschappen pas in 1825 verbonden werden door een brug. De groei zette zich in de vroege twintigste eeuw door en Bridgewater werd een van de meest welvarende steden in de regio. Dit kwam doordat er een grote houtfabriek in de stad gevestigd was, die een groot deel van de bevolking van werk voorzag. Na het sluiten van deze fabriek kwam Bridgewater dan ook korte tijd in een recessie terecht, die enigszins teniet werd gedaan met de opening van een Michelinfabriek in het begin van de jaren 70.

Ondanks de opening van deze fabriek liep het bevolkingsaantal in de jaren tachtig en negentig terug. Jongeren trokken naar grotere steden, waardoor Bridgewater flink vergrijsde. Overheidsingrijpen om deze ontwikkeling tegen te gaan hielpen niet, waardoor de regering uiteindelijk Bridgewater bestempelde als ideale plek voor gepensioneerden. Dit veroorzaakte een groei, die zich tot op de dag van vandaag doorzet.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan