Peggy's Cove, Nova Scotia

Peggys Cove Nova Scotia Peggy’s Cove is een van de populairste vissersdorpjes in Canada. Waarom? De glooiende granieten kustrotsen met rood-witte vuurtoren maken het tot een serene droomplek. Het Peggy's Point Lighthouse behoort tot de meest gefotografeerde plekken van Atlantisch Canada, en dat zegt wat als je weet dat er op Nova Scotia ruim 160 historische vuurtorens staan. Aan Peggy’s Point Road ligt het bezoekerscentrum, dat geopend is van mei tot oktober.  

Bezienswaardigheden & activiteiten

Peggy's Point Lighthouse

Peggy's Cove staat vooral bekend om de idyllische, rood-witte vuurtoren: Peggy's Point Lighthouse. De achthoekige vuurtoren, gebouwd op grote, gladde granietrotsen, is 15 meter hoog. In de zomer wordt het kleine dorpje – er wonen slechts vijftig mensen – overspoeld door toeristen. De beste tijd om er rond te kijken is ’s morgens vroeg.
 

Peggys Cove Lighthouse

St. John's Anglican Church

Deze historische kerk uit de jaren 1880 is de enige kerk in Peggy’s Cove. Bijzonder zijn de muurschilderingen die zijn aangebracht door William E. deGarthe, een oorspronkelijk Finse kunstenaar die na zijn immigratie naar Canada in Peggy's Cove woonde en werkte. De kerk en het omliggende landschap zijn benoemd tot monument.
 

Peggys Cove Nova Scotia

DeGarthe Gallery and Museum

In 1977, een paar jaar voor zijn dood, schonk deGarthe een groot deel van zijn schilderijen aan de provincie Nova Scotia, als dank voor alles wat de provincie voor hem betekend had. Op de schilderijen worden Peggy’s Cove en het leven van de vissers uitgebeeld. Het museum maakt deel uit van het William E. deGarthe Memorial Provincial Park. Hier heeft deGarthe in een granieten rotswand van 30 meter een monument uitgekerfd voor de vissers van Nova Scotia. Het Fisherman’s Monument representeert 32 vissersmannen, die samen met hun vrouwen en kinderen onder de vleugels van St. Elmo (de beschermheilige van zeelieden), staan. Ook de legendarische Peggy is in het beeldhouwwerk verwerkt. Het Memorial Park ligt tegenover het bezoekerscentrum. Het museum is van (circa) midden mei tot midden oktober geopend.
 

Peggys Cove Nova Scotia

Swissair Flight 111 Memorial

Op 2 september 1998 stortte vlucht 111 van Swissair neer in de St. Margaret's Bay. Om deze ramp, waarbij 229 personen omkwamen, te gedenken is er een monument opgericht. Het monument bestaat uit twee gedenktekens, die samen met de plek van de crash een driehoek vormen. De drie hoeken symboliseren het cijfer 111. Een kilometer ten noordwesten van Peggy's Cove kun je aan Highway 333 het Whalesback Memorial bezoeken. Je kijkt er uit over Peggy’s Cove en het water. Het andere gedenkteken bevindt zich aan de overkant van de baai in Bayswater.

Peggys Cove Nova Scotia

Feiten

Provincie Nova Scotia
Regio Halifax
Oppervlakte 8 km²
Hoogte van 0 tot 15 meter
Inwoners 50
Tijdzone Atlantic Time Zone (tijdverschil met Nederland: 5 uur vroeger)

Klimaat

Peggy's Cove heeft, net als de rest van Nova Scotia, een klimaat dat grotendeels bepaald wordt door de ligging aan de Atlantische Oceaan. Het weer kan er van dag tot dag veranderen. De zomers zijn aangenaam, met temperaturen rond de 20 graden, en de winters zijn koud, met temperaturen net onder het vriespunt. In januari valt de meeste sneeuw, gemiddeld 48 centimeter, en in november valt gemiddeld de meeste regen.

Geschiedenis

Waar de naam Peggy's Cove precies vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Wellicht is het vernoemd naar de vrouw van een kolonist, of is de naam afgeleid van St. Margaret's Bay (Peggy zou een bijnaam zijn voor Margaret). Het populairste verhaal gaat over een meisje dat als enige een schipbreuk overleefd had. Het meisje werd geadopteerd door een familie die haar Peggy noemde. Later zou zij trouwen met een bewoner van de baai, en daardoor 'Peggy of the Cove' (Peggy van de baai) genoemd worden.

Het plaatsje werd officieel gesticht in 1811. De kolonisten leefden van visvangst en er werden groenten verbouwd op de plekken waar de grond vruchtbaar was. In de weilanden graasde het vee. Naarmate de wegen beter werden, kwamen er meer toeristen naar de plek. Het dorpje was vroeger vooral populair onder kunstenaars en fotografen vanwege de typische gebouwen en de mooie omgeving. Tegenwoordig is het een klein vissersdorp, dat vanwege de setting met de vuurtoren een enorme aantrekkingskracht uitoefent op toeristen.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan