Nunavut

Nunavut is in veel opzichten bijzonder: het is Canada’s jongste territorium, dat pas in april 1999 officieel afgescheiden werd van de Northwest Territories. Nunavut is het grootste gebied van Canada en wordt gerekend tot een van de meest dunbevolkte gebieden ter wereld. De meeste inwoners zijn Inuit. Het dorpje Alert is de meest noordelijke permanent bewoonde nederzetting ter wereld. Volgens de statistieken telt Alert vijf inwoners. Het dorpje wordt vooral (tijdelijk) bewoond door wetenschappers die onderzoek doen naar de weersomstandigheden en de atmosfeer.

Feiten

Bijnaam: Land of the Midnight Sun
Hoofdstad: Iqaluit
Grootste stad: Iqaluit
Bevolking: 33.000
Oppervlakte: 2.093.190 km²
Officiële website: www.gov.nu.ca

Vlag & Coat of Arms

Vlag Nunavut Coat of Arms Nunavut

Cultuur/Geschiedenis

Nunavut is voor wetenschappers een bron van informatie. Zo werden er in 2008 door archeologen voorwerpen uitgegraven die van Europese oorsprong zouden zijn. Onderzoek wijst uit dat de voorwerpen vele jaren ouder zijn dan de tijd van de ontdekkingsreizigers, wat mogelijk duidt op contact met Europeanen dat zelfs al vóór de Vikingen plaats heeft gevonden.

Ontdekkingsreizigers kwamen in Nunavut aan toen ze op zoek waren naar de Noordwestelijke Doorvaart, een zeeroute waarmee je vanaf de Atlantische Oceaan door kon steken naar de Stille Oceaan. Ze stuitten er op de Inuit, de inheemse bevolking, maar het contact met hen verliep niet soepel. Er emigreerden dan ook weinig Europeanen naar dit gebied.

Ook vandaag nog noemt het overgrote deel van de bevolking zichzelf Inuit. Om hun belangen te behartigen hebben ze zich in 1999 officieel afgescheiden van de Northwest Territories door middel van de Nunavut Land Claims Agreement Act en de Nunavut Act. Nunavut betekent in de taal van de Inuit ‘Ons Land’.

Tijdens de Koude Oorlog vond de discutabele High Arctic Relocation plaats. Omdat veel Inuit op plaatsen woonden die politiek strategisch lagen, werden veel van hen gedwongen te verhuizen. Ze werden vanuit de noordelijke streken van Québec ‘verplaatst’ naar Cornwallis Island en Ellesmere Island, helemaal in het noorden van Nunavut. Ze kregen het hier zwaar te verduren onder de barre omstandigheden die ze niet gewend waren. Later heeft de Canadese regering gedupeerde Inuit een financiële vergoeding gegeven, maar er zijn tot op heden nog geen officiële excuses aangeboden.

Feesten

Als leefgebied van de Inuit vinden er in Nunavut verschillende traditionele feesten plaats. Zo wordt er halverwege januari in het plaatsje Igloolut de terugkeer van de zon gevierd, waarbij de bevolking traditionele kledij draagt en er eeuwenoude spellen worden gespeeld.
 
Hoewel het niet per definitie een feest is, is de aurora borealis wel een belevenis die de moeite waard is om een keer mee te maken. Een ander woord voor aurora borealis is poollicht. Het poollicht is een lichtverschijnsel dat vooral 's nachts en 's winters in het hoge noorden goed waar te nemen is. Het lijkt op een soort magisch lichtgordijn, dat soms fel gekleurd is. Traditioneel zien de Inuit er allerlei mythische beelden in. In 1957 is door natuurkundigen ontdekt dat het verschijnsel veroorzaakt wordt door botsende magnetische deeltjes in de atmosfeer.

Culinair

Hoewel er steeds meer westerse culinaire invloeden zijn gekomen, koken nog veel Inuit hun traditionele maaltijden met wilde dieren als kariboes en runderen.

Klimaat

Nunavut heeft een poolklimaat. Door de ligging aan zee worden extreem koude temperaturen enigszins getemperd. De winters duren lang en het kan gemakkelijk twintig graden vriezen. Het noorden is, door de naburige Noordpool, een stuk kouder dan het zuidelijke gedeelte. In januari wordt het in het zuiden overdag -20, terwijl het in het noorden overdag tot meer dan 30 graden kan vriezen. Aan het begin van de winter vallen de grootste sneeuwbuien en het land is meer dan de helft van het jaar bedekt met sneeuw. Juli is de warmste maand, met een dagtemperatuur van 5 graden. Afhankelijk van het gebied is augustus naast juli de enige maand dat de maximumtemperatuur overdag boven het vriespunt ligt. In de zomer schijnt de zon vrijwel een heel etmaal, terwijl het in december meestal de hele maand donker blijft.

Beste reistijd

Een bezoek tijdens de wintermaanden is erg af te raden, omdat de temperaturen dan extreem laag zijn. In combinatie met stevige winden kan het zelfs levensgevaarlijke situaties opleveren. Bovendien zijn de dagen dan zo kort dat je maar weinig of zelfs helemaal geen daglicht zult zien. Het winterse sneeuwlandschap is echter wel prachtig.
 
De zomer (voor zover je daar van kunt spreken) is eveneens geen geschikte tijd om naar Nuvanut te reizen. Er is dan een vergrote kans op natte sneeuw en regen en in sommige gebieden kunnen veel muggen zitten. April biedt een goede oplossing: het winterlandschap is dan nog niet verdwenen, maar er zijn al wel veel meer zonuren. Het hele jaar door zijn water- en windbestendige jassen, warme kleren en speciale schoenen noodzakelijk, of op zijn minst sterk aan te raden.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan