Sault Ste. Marie, Ontario

Sault Ste. Marie Sault Ste. Marie, ook wel bekend als ‘The Soo’, is de oudste stad van Ontario. Het vormt samen met het gelijknamige Sault Sainte Marie in Michigan een tweelingstad. Een wandeling over de Waterfront Boardwalk langs de St. Mary's-rivier is een mooie manier om je kennismaking met deze historische plaats te beginnen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Sault Locks sluizen

De schutsluizen van ‘The Soo’ behoren tot de bekendste bezienswaardigheden in Zuid-Ontario. De sluizen in de St. Mary’s-rivier maken scheepstransport richting Lake Superior mogelijk. Volg de Attikamek Walking Trail (2,5 km) langs de Canadese kant en bekijk de mooie mix tussen natuur en het drukke scheepsverkeer. Het pad loopt onder de International Bridge door, de brug naar het Amerikaanse Sault Sainte Marie. Het leukste is om mee te gaan met een twee uur durende boottocht door de sluizen (tussen mei en half oktober).

Sault Ste. Marie

Agawa Canyon Train Tour

Als je een dagje de tijd hebt, is een eendaagse treinexcursie naar de Agawa Canyon zeker een aanrader. De Algoma Central Railway brengt je over houten spoorbruggen meer dan 180 kilometer ten noorden van Sault Ste. Marie. Onderweg zie je mooie meren, rivieren, bossen en rotsformaties. Het hoogtepunt van de rit is de Agawa Canyon. Over een afstand van zestien kilometer daalt de trein 150 meter en rijd je over de bodem van de miljoenen jaar oude canyon. Bij het Agawa Canyon Wilderness Park heb je anderhalf uur de tijd om rond te wandelen en watervallen te bekijken. De trein rijdt het hele jaar door. Vooral in de herfst, wanneer de bladeren mooi gekleurd zijn, is het aan te bevelen om kaartjes ruim van tevoren te reserveren.

Sault Ste. Marie

Ermatinger-Clergue National Historic Site

Geschiedenisliefhebbers zullen zeker geïnteresseerd zijn in deze nationale historische plaats (open tussen midden april en eind november), waar twee van de oudste stenen gebouwen ten noordwesten van Toronto staan. De gebouwen waren de voormalige huizen van Charles Oakes Ermatinger en Francis Hector Clergue en stammen uit de negentiende eeuw. Ze zijn gerestaureerd en in oorspronkelijke stijl gedecoreerd, waardoor je een goede indruk krijgt van het toenmalige leven. Volg een rondleiding of maak een wandeling door de tuinen.

Museum Canadian Bushplane Heritage Centre

Het Canadian Bushplane Heritage Centre stelt de geschiedenis van 'bush flying' (het vliegen in onherbergzame gebieden) en het blussen van bosbranden centraal. Het museum bestaat uit hangars en expositieruimten. Beklim een uitkijktoren, bekijk de regio van Sault Ste. Marie vanuit een vliegsimulator of beleef een gevecht tegen het vuur in een 3D-film met special effects.

Sault Ste. Marie

Sault Ste. Marie Museum

In dit museum, gevestigd in een voormalig postkantoor, kom je meer te weten over Sault Ste. Marie en omgeving. De tentoonstellingen zijn onder andere gericht op de historie van de lokale sportclubs, marine, militie en industrie. Voor interessante (moderne) kunst kun je naar de Art Gallery of Algoma, met het mooie Sculpture Park.

Sault Ste. Marie

Omgeving

Pancake Bay Provincial Park

Als je vanaf Sault Ste. Marie Highway 17 (onderdeel van de Trans-Canada Highway) langs Lake Superior een uur lang in noordelijke richting volgt, kom je uit bij het Pancake Bay Provincial Park. Het park bestaat uit duinen, bossen, moerasachtige gebieden en een lang zandstrand. Mooie wandelroutes zijn de Pancake Bay Nature Trail (3,5 km) en de Lookout Trail (14 km als roundtrip). Langs de route bevinden zich twee hoge uitkijkpunten, die een spectaculair zicht bieden over Lake Superior en de Pancake Bay. Andere activiteiten zijn wildlife spotten, zwemmen en kajakken.

Sault Ste. Marie

Lake Superior Provincial Park

Het grootste park in de buurt is het Lake Superior Provincial Park. Het is eveneens via Highway 17 te bereiken en kost iets meer dan anderhalf uur rijden. Er zijn meerdere wandelroutes, waarvan de Coastal Trail de meest bijzondere is. De route strekt zich 65 kilometer uit langs Lake Superior, het grootste zoetwatermeer ter wereld. De trail, die ongeveer zes dagen in beslag neemt, maakt deel uit van de veel langere Voyageur Hiking Trail. In het park leeft een grote elandenpopulatie, die je het beste kunt bekijken van april tot en met juni. Andere grote dieren in het het park zijn witstaartherten, zwarte beren en wolven.

Sault Ste. Marie

Vervoer

Greyhound Lines verzorgt dagelijks busvervoer naar Sudbury/Toronto en Thunder Bay/Western Canada. Het busverkeer in Sault Ste. Marie is in handen van Sault Transit Services.

Feiten

Provincie Ontario
Regio Algoma
Oppervlakte 223 km²
Hoogte 192 meter
Inwoners 75.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

De Grote Meren in de buurt van Sault Ste. Marie zorgen voor een koel klimaat. In de zomer blijft de temperatuur meestal onder de 25 graden, de winter kent temperaturen die vaak tot 15 graden onder nul zakken.

Geschiedenis

De Ojibwa-indianen waren de eersten die tussen de Grote Meren leefden. Het gebied tussen Lake Huron en Lake Superior noemden ze Bawating, wat zoveel betekende als stroomversnelling. Al vroeg in de zeventiende eeuw werd het gebied bezocht door de Fransen, maar vanwege de vele ongeregeldheden tussen de lokale stammen duurde het tot 1668 voordat Europeanen zich er vestigden. De missionarissen noemen de nederzetting Sault Ste. Marie. Het is niet helemaal duidelijk waar het woord Sault vandaan komt, maar etymologen zijn het erover eens dat het een vage verbastering is van Franse woorden die eveneens ‘stroomversnelling’ betekenen. St. Marie is simpelweg de Franse benaming voor de rivier tussen Lake Huron en Lake Superior.

Naarmate de tijd vorderde werd de locatie van Sault Ste. Marie belangrijk. In vroegere tijden was het vooral de enorme hoeveelheid vis in de rivier die mensen trok, later werden er scheepsliften gebouwd om de rivier te temmen, hetgeen een belangrijke rol in de scheepvaart opleverde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vreesde men zelfs dat de Duitsers Sault Ste. Marie als een van de meest primaire doelwitten zagen voor hun nieuwe wapen in de oorlog; het vliegtuig. Vanaf 1902 tot pakweg 1980 vormde de ijzerindustrie daarnaast een belangrijke motor voor de lokale economie. De aanleg van de vele spoorwegen en de oorlogsproductiviteit van de Tweede Wereldoorlog zorgden ervoor dat Sault Ste. Marie zich snel kon ontwikkelen. Door de mooie natuurlijke omgeving kwam het toerisme ook steeds meer op.

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan