Labor Day

Labor Day is een feestdag in de Verenigde Staten en Canada. Deze feestdag wordt sinds 1887 jaarlijks gehouden op de eerste maandag in september. Labor Day is voornamelijk bedoeld om arbeiders te bedanken voor hun bijdrage aan de Amerikaanse economie en samenleving. Tegenwoordig is het voornamelijk een dag van rust: scholen en bedrijven zijn gesloten en het openbaar vervoer rijdt volgens een aangepaste dienstregeling. Het Labor Day-weekend wordt beschouwd als het inofficiële einde van het zomerseizoen. Veel Amerikanen gaan een weekendje weg, genieten van het mooie weer of maken uitstapjes.

Geschiedenis

De oorsprong van Labor Day is niet helemaal duidelijk. Twee verhalen doen de ronde. Het eerste verhaal is dat Matthew Maguire, een machinist, de feestdag voorstelde toen hij als secretaris voor de CLU (Central Labor Union) werkte. Een tweede mogelijkheid is dat Labor Day werd voorgesteld door Peter J. McGuire van de American Federation of Labor nadat hij het jaarlijkse Labor Festival had bijgewoond in Toronto.

Feit is dat de staat Oregon de eerste staat was die Labor Day invoerde. Dit was in het jaar 1887. In de loop der jaren volgden nog negenentwintig staten. Dat Labor Day in 1894 een officiële, nationale feestdag was, had alles te maken met protesten onder arbeiders. Tijdens de Pullman Strike, een grootschalige staking, was een aantal arbeiders vermoord door Amerikaanse soldaten. President Grover Cleveland wilde zich verzoenen met de arbeidersbewegingen en stelde een wet voor om van Labor Day een nationaal erkende feestdag te maken. Deze passeerde in ongekend tempo het congres en werd zes dagen na de staking van kracht. Labor Day werd bewust niet op dezelfde dag gepland als de internationale Dag van de Arbeid omdat Cleveland vreesde dat deze dag geassocieerd zou worden met de (opkomende) communistische en anarchistische bewegingen in andere landen.

De eerste nationale Labor Day werd gevierd op dinsdag 5 september 1882. Vanaf 1884 zou Labor Day steeds op de eerste maandag in september gaan plaatsvinden. Een van de redenen hiervoor was om het gat tussen Independence Day en Thanksgiving te verkleinen.

Labor Day in Amerika

Tradities

Labor Day is voor veel mensen een dag om uit te rusten of een uitstapje te maken met het gezin voordat de zomer eindigt. Voor studenten is het de laatste kans om te feesten voordat de school weer begint. In sommige buurten organiseren mensen vuurwerkshows, barbecues of sporttoernooien. Het rugbyseizoen begint meestal op of rond Labor Day en veel teams spelen hun eerste wedstrijd van het jaar gedurende het Labor Day-weekend.

Labor Day in Amerika

Oude gewoontes

In de beginjaren werd Labor Day geopend met een lange optocht van arbeiders. Op deze manier konden de overige burgers hun waardering laten blijken voor hun werk. Daarna volgde een festival ter vermaak van de arbeiders en hun families. Soms werd er gespeecht door prominente mensen, zoals de burgemeester. Tegenwoordig komen deze activiteiten nog vrij weinig voor, hoewel er gedurende verkiezingsjaren vaak nog wel activiteiten (met een politiek tintje) georganiseerd worden voor de arbeiders. Volgens een oude traditie draagt men na het Labor Day-weekend geen witte kleding meer. Deze gewoonte is echter langzaam aan het uitsterven. Ook was het de gewoonte van Memorial Day tot Labor Day een cowboyhoed van stro te dragen en van Labor Day tot Memorial Day het jaar daarop een vilten hoed. Tegenwoordig zie je in veel plaatsen nog wel parades tijdens Labor Day.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan