Presidents Day

Presidents Day, ook wel Washington’s Birthday genoemd, is een feestdag in de Verenigde Staten ter ere van alle presidenten van de Verenigde Staten. In het bijzonder worden op deze dag George Washington en Abraham Lincoln herdacht, die belangrijk waren in de eenwording van het land. Presidents Day wordt gevierd op de derde maandag van februari. Sinds 1885 is President’s Day een feestdag en waarop alle ambtenaren vrij zijn.

Geschiedenis

Oorspronkelijk diende Presidents Day ter viering van de verjaardag van Amerika’s eerste president, George Washington. Die vond plaats op 22 januari. Na de Amerikaanse Burgeroorlog werd ook de verjaardag van Abraham Lincoln op 12 januari gevierd, als dank voor zijn inspanningen om de VS te hervormen. Vanaf 1971 worden beide verjaardagen op één dag gevierd, maar het duurde lang voordat alle staten het eens waren over de juiste benaming. Enkele staten, zoals Californië, Idaho, Tennessee en Texas veranderden de officiële naam van Washington’s Birthday naar Presidents Day. Andere staten waren het niet eens met deze naamswijziging, omdat niet iedere president speciale erkenning zou verdienen. Tegenwoordig is de naam Presidents Day algemeen geaccepteerd, maar sommige gemeenschappen vieren nog steeds de verjaardagen van Washington en Lincoln op de oorspronkelijke data.

Presidents Day

Tradities

Voor veel Amerikanen betekent Presidents Day een vrije dag, veel scholieren hebben een hele week vakantie. Op veel plekken worden herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd. Bij het George Washington Birthplace National Monument in Virginia zijn diverse activiteiten, en er worden kransen gelegd bij Abraham Lincoln Birthplace National Historic Site. Ook andere presidenten worden op deze dag geëerd met een krans op hun graf of andere herdenkingsdiensten. In veel winkels start op deze dag een speciale Presidents Day Sale. Jaarlijks ontstaan er ook nieuwe activiteiten. Wanneer je in de VS bent tijdens de derde maandag van februari, informeer dan wat er zoal te doen is in de buurt. Over het algemeen rijdt het openbaar vervoer wel volgens normaal schema en zijn bijna alle winkels normaal geopend.

Presidents Day
Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan