Canada Day

Op 1 juli viert de Canadese bevolking ieder jaar Canada Day. Op deze nationale feestdag wordt het aannemen van de grondwet op 1 juli 1867 herdacht en daarmee de onafhankelijkheid van Canada. Overal in het land zijn optochten, concerten en vuurwerkshows. Veel Canadezen steken op 1 juli de barbecue aan en vieren deze dag samen met familie of vrienden. Een van de grootste feesten vindt plaats in de hoofdstad Ottawa. Hierbij zijn vaak leden van de Engelse koninklijke familie aanwezig.

Achtergrond van Canada Day

Tot 1 juli 1867 bestond het huidige Canada uit Britse en Franse koloniën. Dit leidde in toenemende mate tot onvrede onder de inwoners van Canada. Zij wilden onafhankelijk zijn en hun eigen wetten kunnen opstellen. Om dit te bereiken, werkten afgevaardigden van de provincies Prince Edward Island, Nova Scotia en New Brunswick aan een hechte band zodat ze, indien nodig, samen tegen de Britse overheersers konden strijden. Terwijl deze koloniën plannen smeedden voor een federatie, schoof ook de provincie Newfoundland aan bij het 'Canadese' bondgenootschap. Hun plannen werden eind 1866 met Engeland besproken en goed bevonden, waarna het parlement in het voorjaar van 1867 in Londen de British North America Act aannam. In die akte stond dat de provincie Canada (bestaande uit Ontario en Québec) samen met New Brunswick en Nova Scotia de Dominion Canada zouden vormen. De Dominion of Canada, een eigen rijk, werd hierbij gedeeltelijk onafhankelijk. De provincies Prince Edward Island en Newfoundland besloten op dat moment toch geen deel uit te willen maken van de federatie, maar traden later alsnog toe. Canada werd overigens pas in 1982 volledig onafhankelijk verklaard.

Canada Day Parade 1 juli

Naamsverandering

In 1868 riep Gouverneur-generaal Lord Monck op tot het jaarlijks vieren van de Federatie van Canada op 1 juli. Toch duurde het nog bijna vijftig jaar tot er voor het eerst festiviteiten plaatsvonden op 'Dominion Day'. De Canadese bevolking had namelijk niet veel op met het nationalisme en voelde zich nog voornamelijk Brits. Door de jaren werd het feest steeds groter en uitgebreider gevierd. In 1982, het jaar waarin Canada volledig onafhankelijk werd verklaard, vond een naamsverandering tot 'Canada Day' plaats en kreeg het de status van nationale feestdag.

Canada Day Parade 1 juli

Viering

Tegenwoordig is Canada Day de nationale feestdag van Canada. Sinds 1980 is O Canada het officiële volkslied dat men op veel plaatsen zingt tijdens Canada Day. Op 1 juli zijn veel mensen vrij. In sommige plaatsen zijn er optochten en in musea en parken vinden evenementen plaats zoals festivals waar meerdere bands optreden. Canada Day eindigt altijd met een groot vuurwerk. Niet zelden brengen de Britse Royals tijdens Canada Day een bezoek aan een Ottawa, de stad waar een van de grootste feesten plaatsvindt.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan