Thanksgiving in Canada

Thanksgiving is een nationale feestdag in Canada. Dit is de dag dat families van heinde en ver bij elkaar komen om stil te staan bij alle positieve dingen die men heeft meegemaakt in het afgelopen jaar. Anders dan in Amerika, wordt Thanksgiving in Canada gevierd op de tweede maandag van oktober. Op deze nationale feestdag heeft bijna iedereen een vrije dag. Families schuiven 's avonds samen aan tafel om te genieten van kalkoen met aardappelpuree en cranberrysaus.

Achtergrond van Thanksgiving

Naar het schijnt hielden de inheemse bewoners van Canada al lang voordat de Europese kolonisten arriveerden, ceremonies om een hogere macht te bedanken voor een goede oogst. Volgens overgeleverde verhalen was het de Engelse ontdekkingsreiziger Martin Frobisher die de eerste ‘Europese’ dankceremonie introduceerde, nadat hij in 1578 arriveerde in Canada na een barre en lange reis op zoek naar Azië. Hij was zo dankbaar dat hij de tocht overleefd had, dat hij met zijn bemanning God dankte voor de bescherming. Sindsdien vonden er meerdere dankceremonies plaats, maar het duurde nog tot 1879 voordat er een nationale, jaarlijkse gedenkdag in het leven geroepen werd. Het feit dat de Amerikanen Thanksgiving al eerder vierden, had daar alles mee te maken.

Thanksgiving in Canada

Dankbaar voor meer dan de oogst

Vanaf 1879 is Thanksgiving een jaarlijkse feestdag in Canada, maar de datum varieerde in de loop der jaren en zo ook het thema. Men dankte vaak voor een goede oogst, maar ook voor het gouden en diamanten jubileum van Queen Victoria en de kroning van koning Edward VII. Op 31 januari 1957 verkondigde het Canadese parlement dat er vanaf dat jaar een algemene dag van dankbaarheid zou plaatsvinden op elke tweede maandag van oktober. Toen de oogst steeds minder belangrijk werd voor de burgers van Canada, werd de dag steeds vaker aangegrepen om te danken voor andere, persoonlijke zaken.

Thanksgiving Queen Victoria

Viering van Thanksgiving

Thanksgiving is een nationale feestdag in heel Canada, met uitzondering van de provincies Prince Edward Island, Newfoundland en Labrador, New Brunswick en Novia Scotia, waar het een optionele vrije dag is. Veel Canadezen zijn op deze dag vrij en de meeste winkels, bedrijven en organisaties zijn gesloten. In Québec, waar Thanksgiving bekendstaat als Jour de l’Action de grâce, ziet men deze dag als een ‘normale’ vrije dag. Canadezen die Thanksgiving wel vieren, doen dit op de tweede maandag van oktober, of de zaterdag of zondag ervoor. Tijdens het driedaagse weekend wordt er vaak kalkoen met aardappelpuree en cranberrysaus gegeten, maar er komen ook andere seizoensgebonden producten op tafel zoals pompoen, mais en pecannoten. Niet iedereen blijft overigens thuis tijdens het lange weekend: veel Canadezen gaan op familiebezoek of trekken de natuur in om van de herfst te genieten.

Thanksgiving in Canada, kalkoen eten

Parades

Tijdens Thanksgiving worden er op verschillende plaatsen in Canada optochten en parades gehouden. De bekendste parade, de Canadian Thanksgiving Day Parade, wordt landelijk uitgezonden op televisie. Ook vindt de Thanksgiving Day Classic plaats, een belangrijke footballwedstrijd.

Thanksgiving turkey
Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan