New Year's Day

De Canadese viering van Nieuwjaarsdag komt grotendeels overeen met die van andere landen die de Gregoriaanse kalender aanhouden. Het aanbreken van 1 januari gaat gepaard met grote feesten, het maken van goede voornemens en vuurwerk. Maar daarnaast kennen de Canadezen ook hun specifiek eigen Nieuwjaarstraditie.

Op bezoek bij de gouverneur

Onderdeel van deze speciale traditie zijn de levées die door instanties en hoogwaardigheidsbekleders, waaronder de gouverneur-generaal en luitenant-gouverneurs, worden georganiseerd. Naar het voorbeeld van de Franse koning Lodewijk XIV ontvingen Britse hoogwaardigheidsbekleders hun mannelijke onderdanen in de ochtend, zo ook in de koloniën overzees. Als plaatsvervanger van de kroon namen in Canada de gouverneurs levées af. De bijeenkomst werd gekoppeld aan de gewoonte van de inheemse bevolking om op Nieuwjaarsdag hun respect aan de vorst te betuigen. De eerste Canadese levée werd gehouden op 1 januari 1646 en is sindsdien een Nieuwjaarsdagtraditie gebleven. Vandaag de dag zijn niet alleen mannen, maar hele families ’s ochtends uitgenodigd kennis te maken met hun bestuurder om vervolgens onder het genot van een hapje en drankje het nieuwe jaar in te luiden.

New Years Day in Canada

Feest van stad tot land

Vele Canadezen hebben echter de nacht ervoor het nieuwe jaar al met zo veel drank en zo weinig slaap ingeluid dat ze het op Nieuwjaarsdag rustig aan doen. In de grote steden zijn vele clubs dé plek om het oude jaar af te sluiten en het nieuwe te beginnen. Meer kindvriendelijk zijn de gratis publieksevenementen zoals de door CityTV georganiseerde viering op het Nathan Philips plein in Toronto. Televisiepersoonlijkheden en andere sterren warmen daar het toegestroomde publiek op voor het aftelmoment. In Montréal kan je je samen met veertigduizend anderen storten in het Grand Bal du Nouvel An met een groot vuurwerk én een ijsbaan.

Vuurwerk in Canada New Years Eve

Feest thuis (en op het ijs)

Naast deze enorme vieringen vinden er ook genoeg kleinere feestjes plaats bij Canadezen thuis. De aanwezigen wensen elkaar een gelukkig nieuwjaar, drinken, dansen en zingen. Net als in veel Engelstalige landen is vooral het van oorsprong Schotse ‘Auld Lang Syne’ een geliefd lied om te zingen ter gelegenheid van de jaarwisseling. De titel betekent zoveel als ‘de tijden die voorbij zijn’ en de melodie is bij Nederlanders wellicht bekend als de melodie van ‘Wij houden van Oranje’ van André Hazes.

Buiten de steden verkiezen veel Canadezen de natuur als locatie om het nieuwe jaar te beginnen, bijvoorbeeld op de wintersport. In Québec gaan veel mensen het ijs op om de nacht met vrienden en familie al ijsvissend en drinkend door te brengen.

Ijsvissen in Montreal Canada

Een gelukkig nieuwjaar

Van een aantal Nieuwjaarstradities wordt aangenomen dat ze geluk brengen. ‘First footing’ wordt bijvoorbeeld ook in Canada door velen gevolgd. Het gaat er hierbij om wie als eerste na middernacht het huis betreedt. Als dit een wat langere man is met donker haar zou dit geluk brengen voor het nieuwe jaar. Canadezen volgen deze traditie door vlak na de jaarwisseling bij vrienden op bezoek te gaan en soms delen ze daar ook cadeaus bij uit.

Vergelijkbaar met de Nederlandse Nieuwjaarsduik is het ‘polar bear swimming’. Op locaties overal in Canada duiken mensen het ijskoude water (letterlijk, want het is geen uitzondering dat er ijs op het water drijft) in om het nieuwe jaar extreem fris te beginnen.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan