Commonwealth Day

Commonwealth Day vindt iedere tweede maandag in maart plaats. De dag is officieel bedoeld om stil te staan bij de bijzondere band van de Commonwealth of Nations (het Gemenebest van Naties), een samenwerkingsverband tussen 53 onafhankelijke landen met het Britse koningshuis als symbolisch hoofd. Canada behoort tot deze Commonwealth. In de Westminster Abbey in Londen is een officiële viering. Op sommige scholen wordt aandacht besteed aan dit bijzondere verband, maar niet veel Canadezen houden deze dag in ere.

Van Empire Day naar Commonwealth Day

De drijvende kracht achter Commonwealth Day was de Canadese schrijfster Clementina Tremholme (1843-1918). Hoewel de Confederatie van Canada al sinds 1867 een grote autonomie genoot binnen het Britse Rijk, was Tremholme een pure imperialist en identificeerde ze zich sterk met koningin Victoria. In de jaren negentig van de negentiende eeuw begon Tremholme een lobby om de banden met het Britse moederland meer te benadrukken in de Canadese cultuur. En waar kun je daar beter mee beginnen dan in de schoolbanken? In 1898 werd Empire Day geïntroduceerd in de scholen van Dundas, Ontario. Op de laatste schooldag voor 24 mei, de verjaardag van koningin Victoria, werden toespraken gehouden en de kinderen zongen vaderlandslievende liedjes zoals het sterk op Groot-Brittannië gerichte The Maple Leaf Forever.

Naamsverandering

In de jaren die volgden, verspreidde de traditie zich verder over Canada en werd vanaf 1904 ook ingevoerd in de andere gebieden van het Gemenebest en in het Verenigd Koninkrijk zelf. De geboortedag van Koningin Victoria, 24 mei, was de nieuwe datum voor Empire Day. De dag groeide uit tot een internationale feestdag waarop alle onderdanen van de Britse kroon hun vreugde om bij het rijk te horen konden uiten. Toen na de Tweede Wereldoorlog het grote Britse Rijk ten einde kwam, nam ook de interesse voor Empire Day af. In 1958 werd de naam veranderd naar Commonwealth Day. Weer later, in 1976, werd op Canadees initiatief besloten om de dag te verplaatsen naar een meer neutrale datum: de tweede maandag van maart. De focus lag niet langer op de verering van het Britse Rijk, maar op internationale samenwerking en hoe het Gemenebest daar een bijdrage aan leverde.

Commonwealth Day in Canada

Bescheiden viering

Hoewel er een jaarlijkse viering in de Westminster Abbey in Londen is en koningin Elizabeth haar onderdanen toespreekt, leeft Commonwealth vandaag de dag niet erg onder de inwoners van het Gemenebest. Ook in Canada, waar het ooit allemaal begon, heeft Commonwealth Day geen historische betekenis meer. Dit in tegenstelling tot Victoria Day, dat nog altijd een officiële feestdag is. Waar mogelijk wordt de ‘Union Jack’ gehesen naast de Canadese vlag. Meer officiële uitingen dan deze zijn er eigenlijk niet. Het staat de Canadezen vrij om zelf invulling te geven aan Commonwealth Day en hoewel er op scholen wel degelijk aandacht aan wordt besteed, kiezen de meesten ervoor om het een dag als alle andere te laten zijn.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan