Feestdagen in Canada: Vendredi Saint

Vendredi Saint, heilige vrijdag, is twee dagen voor paaszondag. Op deze dag, ook wel Good Friday of Goede Vrijdag genoemd, herdenken christenen overal ter wereld de kruisiging van Jezus Christus. In sommige Canadese plaatsen is Vendredi Saint een wettelijke vrije dag, in Québec mogen werkgevers kiezen of ze hun werknemers op vrijdag of op paasmaandag vrij geven.

Achtergrond van Vendredi Saint

Op Vendredi Saint wordt overal ter wereld de kruisiging van Jezus Christus herdacht. In Mattheüs, Marcus, Lucas en Johannes, vier boeken uit het Nieuwe Testament van de Bijbel, staat beschreven hoe de kruisiging verliep. Volgens de schrijvers van deze boeken kwamen Jezus en zijn apostelen de avond voor de kruisiging bijeen voor het laatste avondmaal. Tijdens deze maaltijd vertelde Jezus dat een van zijn volgelingen hem die nacht nog zou verraden. Ook de andere discipelen zouden hem in de steek laten. Na de maaltijd vertrok het gezelschap naar de Hof van Gethsemane, een tuin aan de voet van de Olijfberg in Jeruzalem. Jezus nam afstand van de groep om te gaan bidden tot God, terwijl de anderen de wacht zouden houden. Judas, de discipel die Jezus zou verraden, stapte op dat moment naar het sanhedrin (het gerechtshof). Het sanhedrin was boos op Jezus omdat hij volgens hen de spot dreef met God door te zeggen diens zoon te zijn. Het sanhedrin betaalde Judas dertig zilverstukken, gelijk aan vier maandsalarissen, voor het lokaliseren en identificeren van Jezus. De discipelen in de tuin waren in slaap gevallen, waardoor Jezus eenvoudig gearresteerd kon worden. Hierop werd Jezus naar stadhouder Pilates gebracht, die hem liet geselen en bespotten. Jezus werd aan het volk getoond met een doornenkroon op het hoofd, gehuld in een mantel. Het volk riep: ‘kruisig hem!’. Hierop sprak Pilates het doodvonnis uit en werd Jezus, met zijn eigen kruis op zijn rug, naar de berg Golgotha gebracht, waar hij uiteindelijk stierf. Later die dag werd zijn lichaam van het kruis gehaald en begraven in de buurt van de berg.

Vendredi Saint in Canada

Viering van Vendredi Saint

Op Vendredi Saint gaan christelijke Canadezen naar de kerk. Hier worden ingetogen diensten gehouden waarin rouw en herdenking centraal staan. Men staat stil bij het gegeven dat Jezus is gestorven voor de zonden van iedereen, waardoor Satan overwonnen zou zijn. In katholieke kerken worden kaarsen gedoofd en standbeelden, schilderijen en kruisen gehuld in doeken. Ook eten sommige katholieken op deze dag geen vlees. Niet-christelijke Canadezen beschouwen Vendredi Saint als het begin van een korte voorjaarsvakantie.

Tijdens Vendredi Saint eten Canadezen 'hot cross buns', broodjes gemaakt van deeg met rozijnen, krenten en andere gedroogde vruchten. De bovenkant van het broodje is gemarkeerd met een kruis en bedekt met gesuikerd glazuur. Veel scholen, bedrijven en overheidsinstellingen zijn op deze dag gesloten. In de provincies Manitoba, Ontario, Québec, New Brunswick, Prince Edward Island en Newfoundland en Labrador zijn winkels beperkt geopend of gesloten. Het openbaar vervoer rijdt volgens een aangepaste dienstregeling en rijdt soms helemaal niet.

Vendredi Saint in Canada
Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan