Easter

Samen met kerstmis is Pasen in Canada een van de belangrijkste christelijke feestdagen. De tradities zijn grotendeels vergelijkbaar met die in andere westerse landen. Men viert in elk geval paaszondag. Alleen in de provincie Québec is ook tweede paasdag een officiële vrije dag, in andere provincies is dit niet altijd het geval.

Geschiedenis

Pasen valt in Canada altijd op de dag van de eerste volle maan na de lente-equinox, dus wanneer de zon loodrecht boven de evenaar staat. Dit is een zondag tussen 22 maart en 25 april. Pasen is in Canada een christelijke feestdag waarop men de wederopstanding van Jezus Christus viert, nadat hij op Vendredi Saint (Goede Vrijdag) is heengegaan. De zaterdag voor paaszondag wordt ‘Holy Saturday’ genoemd.

Easter in Canada

Tradities

Pasen kent in Canada veel tradities. Veel christenen gaan naar de kerk en houden daarna een groot, traditioneel diner met familie. Ook organiseren veel Canadezen een zoektocht naar paaseieren. Daarnaast heeft het paasfeest gebruiken uit de heidense traditie. Zo wordt tijdens Pasen het symbolische begin van de lente gevierd en daarmee het ontwaken van de natuur. Rond de paasdagen zijn er door het hele land diverse festivals om de lente in te luiden.

In veel landen viert men Pasen gedurende twee dagen: paaszondag en paasmaandag. In Canada is tweede paasdag alleen in de noordwestelijke provincies en Québec een officiële vrije dag. Veel scholen, overheidsinstellingen en winkels zijn dan gesloten. Paasmaandag is een van oorsprong Europese traditie die door immigranten naar Canada is gebracht.

Symbolen

Belangrijke symbolen voor het Canadese Pasen zijn net als bij ons de paashaas en de paaseieren. Men komt deze symbolen veel tegen bij plaatselijke festivals in allerlei dorpen en steden. Boswilgen en witte lelies zijn Canadese symbolen voor het begin van de lente, ook deze duiken op. Paaseieren worden voornamelijk in de week voor Pasen door kinderen op scholen beschilderd. Op paaszondag zijn er diverse traditionele zoektochten voor eieren, vaak georganiseerd door kerken, binnen een buurt of een familie. Nadat men terugkomt uit de kerk, luncht men vaak uitgebreid. Men eet traditionele gerechten zoals ‘baked beans’ met ahornsiroop en appeltaart. Ook de beschilderde paaseieren worden opgegeten met ahornsiroop om te vieren dat de vastentijd voorbij is.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan