2002: Olympische Winterspelen Salt Lake City

De Olympische Winterspelen van 2002 werden gehouden in en nabij de stad Salt Lake City in de staat Utah. In totaal namen er 2.399 sporters uit 79 landen deel en er werd een, voor de Winterspelen, recordaantal van 78 onderdelen georganiseerd. De Spelen in Salt Lake City staan ook bekend om het omkoopschandaal rondom de toewijzing in 1998. Het waren de vierde Olympische Winterspelen in de Verenigde Staten na 1932 (Lake Placid), 1960 (Sqauw Valley) en 1980 (opnieuw Lake Placid).

Algemeen

Belangrijkste accommodaties:

Deer Valley (13.400 toeschouwers): skiën E Center (10.500 toeschouwers): ijshockey
Park City Mountain Resort (16.000): skiën (grote slalom), snowboarden Salt Lake Ice Center (17.500): kunstschaatsen, short track Soldier Hollow (15.200): biathlon, langlaufen, Noorse combinatie Utah Olympic Park (18.100): bobsleeën, rodelen, skeleton, schansspringen

Deelnemers : 2.399 sporters uit 79 landen

Top 3 medaillespiegel

  1. Noorwegen (13x goud, 5x zilver en 7x brons)
  2. Duitsland (12 – 16 – 8)
  3. Verenigde Staten (10 – 13 – 11)
Salt Lake City

De toewijzing

Salt Lake City had al verschillende malen de organisatie van de Olympische Spelen misgelopen. In 1972 deed de stad voor het eerst een serieuze poging om gastheer te worden van de Winterspelen, maar het Japanse Saporo werd verkozen. Toen Denver in 1976 ondanks de toewijzing van het Internationaal Olympisch Comité de Winterspelen niet wilde organiseren, probeerde Salt Lake City de organisatie over te nemen. Salt Lake City werd echter niet geaccepteerd als vervanging en de Spelen gingen naar Innsbruck in Oostenrijk. Voor de Winterspelen van 1998 kwam Salt Lake City erg dichtbij, maar verloor op vier stemmen van het Japanse Nagano. Toen de stad zich voor de Winterspelen van 2002 opnieuw kandidaat stelde, werden de Spelen uiteindelijk wel toegewezen. Al vrij snel bleek echter dat het organisatiecomité van Salt Lake City erg ver was gegaan om haar kandidatuur onder de aandacht van IOC-leden te brengen. Zo waren er voor één miljoen dollar allemaal snoepreisjes, cadeaus en andere begunstigheden voor de IOC-leden geregeld.

De handelswijze van Salt Lake City werd in de openbaarheid gebracht door een IOC-lid dat betrokken was bij de organisatie van de Winterspelen. Hoewel uiteindelijk werd geconcludeerd dat er formeel niets strafbaars had plaatsgevonden, stapte een groot deel van de organisatie van Salt Lake City als gevolg van de commotie op. Politicus en zakenman Mitt Romney werd vervolgens aangesteld als de nieuwe leider van het organisatiecomité. Vele sponsoren waren door de affaire weggelopen, maar Romney slaagde erin om nieuwe financiers te vinden en de begroting op orde te krijgen.

Salt Lake City

De Spelen

De Winterspelen zelf vonden plaats van 8 tot en met 24 februari 2002. Het was een van de eerste grote sportevenementen in de Verenigde Staten na de aanslagen van 11 september 2001. Als eerbetoon werd daarom tijdens de openingsceremonie een in het World Trade Center gevonden Amerikaanse vlag het stadion binnengedragen. De skeletonner Jim Shea jr. legde namens de atleten de eed af, terwijl de Spelen officieel geopend werden door president George W. Bush. De openingsceremonie vond plaats in het Rice-Eccles Stadion in Salt Lake City, een American football-stadion dat voor gelegenheid omgetoverd was tot ijsbaan.

Alle sportaccommodaties bevonden zich in een straal van negentig kilometer rondom Salt Lake City. Alleen het kunstrijden en de shorttrackwedstrijden vonden in de stad zelf plaats. Ondanks de soms ver afgelegen locaties trokken de Spelen veel toeschouwers. Bij de meeste locaties werd meer dan 90 procent van de kaarten verkocht, waarbij het schaatsen zelfs helemaal uitverkocht raakte. Opvallende sportprestaties kwamen van de Noorse biatleet Ole Einar Bjørndalen, die alle vier de onderdelen won. De Rus Aleksej Jagoedin was de eerste kunstrijder ooit op de Olympische Spelen die van meerdere juryleden de maximale score kreeg voor zijn vrije kür. Nederland won in totaal acht medailles, waaronder drie gouden. Jochem Uytdehaage was op de vijf en tien kilometer de beste, terwijl Gerard van Velde zegevierde op de duizend meter. Een markante winnaar was de Australische shorttracker Steven Bradbury. Hij reed kansloos achteraan in de finale van de duizend meter totdat alle overige deelnemers in de laatste bocht vielen en hij alsnog won. Bradbury’s overwinning was de eerste gouden medaille ooit voor een sporter van het Zuidelijk Halfrond.

Na afloop

Een maand na de Olympische Winterspelen organiseerde Salt Lake City ook de Paralympische Winterspelen, die eveneens werden geopend door president Bush. Er stonden slechts vijf sporten op het programma, met in totaal 469 deelnemers. Na afloop van de Paralympische Spelen bleven de meeste accommodaties in gebruik. In sommige gevallen nam een universiteit of sportteam ze over, terwijl andere als trainingscentrum gebruikt werden. Bij het Rice-Eccles Stadion opende in 2003 het Salt Lake 2002 Olympic Cauldron Park haar deuren, waar een permanente tentoonstelling over de Spelen is ingericht en het Olympisch vuur nog altijd brandt.

2001: Patriot Act2003: Space Shuttle Colombia verongelukt

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan