8x de andere kant van Florida

door Irene Hummel do 22 sep. 2016 14:45 bijgewerkt op za 24 jun. 2023 8:50

Witte zandstranden, palmen, pretparken, pastelkleurige art-deco, gepimpte auto's en flanerende mensen. Zon, zee, strand, gezien en gezien worden... Ja, dat klinkt als Florida. Toch is Florida meer dan alleen maar de 'sunshine state'. De pretparken liet ik even voor wat ze zijn en ik ging op zoek naar de verrassende, andere kant van Florida. Dit zijn mijn 8 tips!

1. Sunshine Skyway Bridge

Florida telt een aantal spectaculaire bruggen met, zo mogelijk, nog spectaculairdere namen: zo brengt The Sunshine Skyway Bridge je van Bradenton naar St Petersburg over de Tampa Bay. De brug torent hoog boven het water uit en dat levert adembenemde plaatjes op. Houd je telefoon of camera bij de hand!

Sunshine Skyway Bridge

2. Salvador Dali Museum, St Petersburg

Voor de cultuurliefhebbers is er het Salvador Dali Museum in St Petersburg. Je vindt hier een grote collectie schilderijen van Dali waaronder The Discovery of America by Christopher Columbus; een doek van maar liefst 4x3 meter! Ik heb hier een half uur naar zitten staren op een bankje. Gewoon, omdat het zo mooi is en omdat je in de schilderijen van Dali altijd weer iets nieuws ontdekt. De moeite waard!

Salvador Dali Museum, St Petersburg

3. The Everglades

Het moerasgebied The Everglades beslaat een groot deel van Florida. Uiteraard mag een tochtje met een airboat door dit unieke natuurgebied niet ontbreken. Lange mouwen en dito broek zijn geen overbodige luxe (vooral in de mangroven), net als een anti-muggen middel. Ik werd dwars door m'n kleding geprikt. Maar hé, als je dan plots oog in oog staat met een alligator vergeet je dat snel! Ook leuk: een wandeling over een van de routes of een boottocht door de mangroven.

Everglades, Florida

4. Overseas Highway

Nog zo'n fijn staaltje architectuur is de Overseas Highway, onderdeel van de U.S. Route 1. De naam zegt het al: deze snelweg gaat over de zee en verbindt het vasteland van Florida met The Keys. Toppunt van deze 205 km lange snelweg is de Seven Mile Bridge. Als je over deze bijna 11 km lange brug rijdt en alleen nog maar omgeven wordt door water, krijg je toch een beetje de kriebels.

Seven Mile Bridge, Overseas Highway, Florida Keys

5. In de voetsporen van Hemingway

Wie Key West zegt, zegt Ernest Hemingway. Hemingway schreef romans en non-fictie vanuit onder andere zijn huis in Key West waar hij woonde in de jaren 30. Het Ernest Hemingway House aan de Whitehead Street is nu in gebruik als museum. Neem ook een kijkje bij Sloppy Joes, de populaire kroeg waar Hemingway (toen nog op een andere locatie) maar al te graag een drankje achterover sloeg.

Hemingway House, Key West

6. Kennedy Space Center

Ben je geïnteresseerd in de ruimtevaart, dan mag je Kennedy Space Center zeker niet missen. Jarenlang werd de Space Shuttle vanaf Cape Canaveral gelanceerd. Het Kennedy Space Center is nu een indrukwekkend museum waar onder andere oude raketten staan opgesteld. Leer alles over de Apollo 13 of reserveer een rondleiding van een astronaut.

Kennedy Space Center, Florida

7. Stiltsville

Op een zandbank 1 mijl van Miami ligt Stiltsville. De houten huisjes op palen zijn er in de jaren 30 neergezet omdat hier, in tegenstelling tot het vasteland, geen regels golden met betrekking to drankverkoop en gokken. De ideale plek dus om flink te feesten. Sinds de jaren 80 zijn de huisjes verlaten en onderdeel van Biscayne National Park. Vanuit Key Biscane (Miami) varen boten naar dit bijzondere niemandsland midden op zee.

Stiltsville, Miami, Florida

8. Zwemmen met zeekoeien

Magisch: zwemmen met zeekoeien of manatees. Op anderhalf uur rijden van Orlando vind je Crystal River. Het kristalheldere water is tussen november en maart de perfecte plek om met zeekoeien te zwemmen. Zeekoeien mag je niet aanraken, let er dus goed op bij welke organisatie je boekt. Kies het liefst voor een organisatie die met kleine boten werkt om de zeekoeien zo weinig mogelijk te storen.

Crystal River, Florida

Ook de andere kant van Florida ontdekken?

Wil je ook zo'n prachtige rondreis door Florida maken? Hieronder vind je een aantal voorbeeldroutes voor een rondreis met de camper of auto. Voor wie kort de tijd heeft om Florida te ontdekken, is de Florida Fun, Space and Sun ideaal. En wist je dat Florida ook heel geschikt is voor een vakantie met kids? Zo heeft Tioga Tours alvast de fantastische rondreis Kids Go Florida voor je uitgestippeld.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan