Key West, Florida

Key West, Florida Key West is een ultieme strandbestemming. Langs het blauwe water liggen parelwitte stranden. Aan de straten staan Victoriaanse huizen omringd door palmbomen. Verder biedt Key West prachtige duiklocaties, geschiedenis, kunst, musea en goede restaurants. De meest gefotografeerde plek op Key West, het eiland dat zichzelf uitgeroepen heeft tot de 'Conch Republiek', is de grote betonnen boei die het zuidelijkste punt van de VS markeert. Het eiland ligt vlak bij Cuba, waardoor er veel Cubaanse invloeden zijn.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Old Town

Het westelijke deel van de stad is het oudste gedeelte. De meeste gebouwen uit Old Town dateren uit het einde van de twintigste eeuw en hebben prachtige pastelkleuren en overdekte veranda's. De centrale straat is Duval Street met zijn vele restaurants, bars en cafés. Een van de mooiste huizen is Audubon House met zijn tropische tuinen, gelegen in het hart van Old Town. Het laat de lokale geschiedenis en folklore zien. Je hebt geen auto of camper nodig om de stad te verkennen. ga gewoon te voet, op de fiets of pak de trolley.

Key West Florida

Fort Zachary Taylor Historic State Park

Het zuidelijkste staatspark van Florida staat bekend om zijn prachtige strand en militaire geschiedenis. Het negentiende-eeuwse fort maakte deel uit van een reeks om de zuidoostelijke kust van het land te verdedigen. Fort Zachary Taylor speelde een belangrijke rol tijdens de Burgeroorlog en de Spaans-Amerikaanse oorlog. Voor de liefhebber zijn er dagelijks rondleidingen. Aan de zuidkant van het park ligt een van Key Wests beste stranden. Er zijn tropische vissen en koraal te zien. Naast het fort ligt het Florida Keys Eco-Discovery Center met interactieve tentoonstellingen over de inheemse flora en fauna en ecosystemen van de Keys.

Key West Florida

Truman Little White House

Ten noorden van Fort Taylor ligt het Little White House, waar voormalig president Harry Truman vele winters doorbracht. Ook na zijn dood kwamen er presidenten voor overleg of vakanties. Het huis is tegenwoordig open voor publiek en in oude stijl ingericht. Er zijn verschillende tentoonstellingen en er vinden dagelijks rondleidingen plaats.

Key West Florida

Bahama Village

Key West is onlosmakelijk verbonden met de Bahama’s. Ten zuidwesten van Duval Street, tussen Whitehead en Fort Streets zie je de invloeden van de Bahama's terug in de kleurrijke architectuur. Proef typische gerechten in de restaurants, ga naar de markt en bekijk de culturele tradities die in deze buurt voortleven.

Key West Florida

Key West Shipwreck Museum

Bij Mallory Square liggen het Key West Aquarium, Island Welcome Center en het Shipwreck Museum. In het museum stap je terug in de tijd en maak je kennis met het rijke 'wrecking'-verleden van Key West. Ontdek aan de hand van presentaties, tentoonstellingen, voorwerpen en schatten uit echte scheepswrakken hoe de strandjutters te werk gingen en hoe ze van Key West een welvarende stad maakten. Voor een mooi uitzicht beklim je de twintig meter hoge uitzichttoren. In het Mel Fisher Maritime Museum, dat op loopafstand ligt, kun je allerlei gouden, zilveren en andere waardevolle schatten uit scheepswrakken bezichtigen.

Key West, Florida

Ernest Hemingway House Museum

Hier schreef Ernest Hemingway (1931-1961) veel van zijn romans, waaronder To Have and Have Not, dat zich in het Key West van de Grote Depressie afspeelt. Veel van zijn personages en verhaallijnen zijn verbonden met Key West. Wandel rond in Hemingway’s huis en bekijk zijn meubilair en spullen. Het huis is nog niet helemaal verlaten: er wonen nog een tiental zes-tenige katten, allemaal afstammelingen van Hemingway’s favoriete huisdier. Ook hier zijn rondleidingen mogelijk. Zin om je even flink in te spannen? Ga dan op bezoek bij de buren (Lighthouse & Keeper’s Quarters Museum) en beklim dan de 88 traptreden van de vuurtoren uit 1825. Bovenin heb je een schitterend uitzicht over Key West en de oceaan. Bekijk ook de verblijven van de vuurtorenwachter.     

Hemingway House, Key West Florida

Southernmost Point

Dit monument, dat werd opgericht in 1983 omdat de eerdere bordjes voortdurend gestolen werden, is vormgegeven als een grote boei. Het zou het zuidelijkste punt van de Verenigde Staten op het vasteland markeren. Het is een van de meest bezochte en gefotografeerde plaatsen van Key West. Letterlijk om de hoek, aan Duval Street, ligt het Southernmost House. Vroeger was het een Cubaanse nachtclub, tegenwoordig een historisch museum. Alleen al voor de buitenkant is het een bezoek waard. Bijna direct naast het huis ligt het Key West Butterfly and Nature Conservatory. Houd je van vlinders en tropische bloemen, dan ben je er aan het juiste adres.

Southern Most Point

Sunset Celebration

Elke avond komen honderden mensen naar Mallory Square voor de Sunset Celebration. Dit ‘arts festival’ begint twee uur voor zonsondergang met eetstalletjes, straatartiesten en kunstenaars.

Key West Florida

Fietshuur

Key West is een overzichtelijk eiland met veel leuke bezienswaardigheden. Ga erop uit met een huurfiets en geniet van het tropische klimaat. Fiets langs historische huisjes, verken op een ontspannen manier de kustlijn en neem een break bij de zuidelijke puntboei voor een prachtig uitzicht over de Caribische Zee.

Key West Florida

Omgeving

Overseas Highway (Route 1)

De Overseas Highway verbindt de Florida Keys met elkaar. Locaties aan deze weg worden weergegeven met Mile Markers. De nummering begint in Key West met Mile Marker 0. Key Largo, de plaats vlak bij het vasteland van Florida, ligt rond Mile Marker 100. Zonder te stoppen en zonder oponthoud rijd je in 2,5 uur van Key West naar Key Largo. Door de drukte op de weg duurt de rit vaak langer. Bovendien zul je onderweg vaak willen stoppen. Je vermaakt je met gemak een hele dag!

Seven Mile Bridge, Overseas Highway

Lower Keys

Trek je terug in de tropische wildernis en mooie baaien van de eilanden van de Lower Keys, ver van de dichtbevolkte wereld. In het Key Deer Refuge op Big Pine Key (Mile Marker 30) en No Name Key leven de bedreigde ‘Key deer’, hele kleine hertjes, die zich vooral rond zonsop- en zonsondergang laten zien en de afmetingen hebben van een grote hond. Vergeet het witte zandstrand van Bahia Honda State Park (MM 37) niet, het behoort tot de mooiste stranden van Key West en prijkt vaak op de lijst van mooiste stranden van Amerika. De plaats Big Pine Key ligt ongeveer 48 kilometer ten noorden van Key West. Je kunt er varen, zwemmen en snorkelen. De restaurants serveren verse vis en zeevruchten.

Bahia Honda State Park, Key West, Florida

Dry Tortugas National Park

Omringd door open zee, op 113 kilometer van Key West, ligt het afgelegen Dry Tortugas National Park. Het park bestaat uit zeven kleine eilandjes, die alleen per boot of vliegtuigje bereikbaar zijn. Fort Jefferson, een negentiende-eeuws fort, is de grootste publiekstrekker. In de helderblauwe wateren rond de eilanden kun je snorkelen tussen tropische vissen en koraalriffen. Vanaf Key West vertrekken vliegtuigjes en boten naar het park. Bovendien kun je bij een commerciële aanbieder snorkel-, duik- en visexcursies in en rond het park boeken. Deze tours vertrekken ook vanaf Key West.

Dry Tortugas, Florida

Vervoer

Op Key West is het vaak duur én lastig je auto te parkeren. Als je ergens parkeert, let er dan goed op dat er geen bord met 'residential parking' staat: op die plekken mag je namelijk alleen gratis parkeren als je een nummerbord of speciale sticker hebt van Monroe County. Doordat Key West erg vlak is, is de fiets een populair vervoersmiddel. Je kunt op verschillende plekken fietsen huren. Key West Transit verzorgt busvervoer op Key West en de omliggende eilanden, tot aan Marathon. Tussen de bezienswaardigheden en populaire locaties op Key West rijden tevens Hop-On, Hop-Off trolleybussen.

Feiten

Staat Florida
County Monroe
Oppervlakte 19 km²
Hoogte 6 meter
Inwoners 25.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Key West heeft een mild, tropisch klimaat. De wintertemperaturen liggen gemiddeld tussen de 19 en 24 graden Celsius. Er is nog nooit sneeuw gevallen en het heeft er nog nooit gevroren. In de zomer liggen de maxima tussen de 27 en 32 graden. Het klimaat wordt gekenmerkt door droge en natte seizoenen. Van november tot april valt minder dan 25% van de jaarlijkse neerslag, terwijl het in het 'natte seizoen' van mei tot oktober bijna elke dag (vooral 's morgens) regent. Ondanks dit gegeven staat Key West bekend als de droogste stad van Florida.

Geschiedenis

In de negentiende eeuw bestond de bevolking van Key West voor een groot deel uit migranten van de Bahamas, die vanaf 1830 naar het eiland kwamen. Zij werden ‘Conch’ genoemd, en geuzennaam die tegenwoordig voor alle inwoners van Key West wordt gebruikt. Veel migranten vestigden zich in een deel van de Old Town, dat tegenwoordig nog steeds Bahama Village wordt genoemd. De stad werd halverwege de negentiende eeuw bijzonder rijk door strandjutterij ('wrecking'): door de vele verraderlijke kliffen liepen er namelijk voortdurend schepen vast.

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog was het gebied in handen van de Union, de Noordelijke Staten, terwijl de meeste inwoners van Key West aanhangers waren van de Confederates, die de Zuidelijke staten vertegenwoordigden. Er verrezen verschillende forten, waarvan Fort Taylor het grootste en belangrijkste was. Na de oorlog vormde de sigarenindustrie de belangrijkste bron van inkomsten voor de stad.

Tijdens de onsuccesvolle onafhankelijkheidsoorlog in Cuba in de jaren 1860 en 1870 vluchtten veel Cubanen naar Key West. De stad groeide al snel uit tot de grootste en welvarendste stad van Florida. In 1890 zou de helft van de populatie uit Cubanen bestaan. Er zijn dan ook nog steeds veel Cubaanse invloeden merkbaar, wat niet vreemd is omdat Key West veel dichter bij het Cubaanse Havana ligt dan bij de hoofdstad van Florida, Tallahassee. Langzamerhand werd toerisme een steeds belangrijkere bron van inkomsten.

In 1982 richtte de United States Border Patrol een blokkade op ten noorden van Key West, om alle passerende voertuigen te controleren op illegale immigranten en drugsbezit. De gemeenteraad van Key West drong er meerdere malen op aan om de blokkade weg te halen, omdat deze een ongunstig effect had op het toerisme in de stad. Nadat deze verzoeken en een officiële rechtzaak werden afgewezen, riep burgemeester Wardlow op 23 april 1982 als protest de onafhankelijkheid uit van de zogenaamde Conch Republiek. Sindsdien wordt de Conch Republiek beschouwd als een ‘micronatie’ in de Verenigde Staten en vinden allerlei Conch-souvenirs gretig aftrek. Elk jaar worden er nog steeds rond 23 april een week lang activiteiten en festivals georganiseerd om de ‘onafhankelijkheid’ te vieren.

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan