Maurits van den Toorn

Maurits van den Toorn is historicus en journalist, in het verleden onder meer bij de Staatscourant, met als specialisatie verkeer en vervoer. Ook schreef hij voor de vakbladen PM Public Mission en SC. Hij heeft er geen enkel bezwaar tegen om met enige regelmaat de Verenigde Staten en Canada te bezoeken. Voor Tioga Tours geeft hij zijn opinie over politieke zaken, bijzondere personen en opvallende gebeurtenissen in de VS en Canada. Hij geeft je tekst en uitleg bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen en alles wat daarbij komt kijken.

Maurits

Blogs van Maurits van den Toorn

Uren, dagen, maanden

Tue 2 Jan 2018 19:40

Iets om rekening mee te houden: in de Verenigde Staten hanteren ze een omgekeerde datumaanduiding. Ze beginnen met de maand en niet met de dag. 5/10/2017 is in Amerika dus niet, zoals je zou denken, 5 oktober 2017, maar 10 mei 2017. We kennen het gebruik weliswaar van 9/11 (zoals bekend niet 9 november, maar 11 september), maar het is toch iets om in gedachten te houden.

Continuïteit in de Amerikaanse geschiedenis

Fri 29 Dec 2017 19:00

De tijd vliegt: Donald Trump is alweer ruim een jaar geleden tot president gekozen. Net zoals tijdens de campagne was er sindsdien never a dull moment en het ziet ernaar uit dat dat zo blijft. Het is smullen voor liefhebbers van politieke schandaaltjes.

Kerstverbod

Tue 19 Dec 2017 19:50

We kunnen zonder overdrijven zeggen dat Kerst in de Verenigde Staten uitbundig wordt gevierd. Maar wist je dat het ooit in Boston en omgeving verboden was om aandacht te schenken aan Kerst? Wie dat wel deed, kon een flinke boete krijgen.

Acht onbekende presidenten

Sun 3 Dec 2017 19:55

Een korte check van je basiskennis over de Verenigde Staten. Vraag: ‘wie was de eerste president?’ Antwoord: ‘George Washington’. En hopla, weer een vraag goed beantwoord of een punt gescoord bij de pubquiz. Hoewel… Washington was eigenlijk niet de eerste, maar de negende president. Hoe zit dat? In deze blog: alles over de acht onbekende presidenten.

Een beroemd duo: Harley & Davidson

Mon 27 Nov 2017 19:40

Er zijn tal van beroemde duo’s in de wereld: in de film heb je Laurel & Hardy, in de muziek Simon & Garfunkel, in de handel Marks & Spencer, in de wapenproductie Smith & Wesson en in de wereld van auto’s en vliegtuigen Rolls & Royce. En dan heb je natuurlijk Harley & Davidson, van de motorfietsen met het geluid waar liefhebbers geen genoeg van kunnen krijgen.

Sacramento

Sat 18 Nov 2017 11:50

Begin jaren zeventig was er het Schotse popgroepje Middle of the Road, waarvan de kortgerokte blonde zangeres Sally Carr menig jongenshart op hol joeg. Ze zijn een voetnoot in de muziekgeschiedenis, maar de titel van een van hun hits uit 1971/’72 is bij mij (en vast ook wel bij anderen) blijven hangen: Sacramento, met daarin de regel ‘a wonderful town’.

Appel versus pompoen

Thu 2 Nov 2017 19:55

As American as apple pie. Het is de standaarduitdrukking om aan te geven hoe typisch Amerikaans iets is. Eigenlijk is het een rare uitdrukking, want als er iets juist níet typisch Amerikaans is, dan is het wel appeltaart of -pie. Zeker in de herfst en de tijd rond Halloween lijkt het logischer om het te hebben over as American as pumpkin pie.

Hollywood en de film

Wed 18 Oct 2017 19:50

Hét symbool van de Verenigde Staten is natuurlijk het vrijheidsbeeld. Een bijna even bekend symbool vind je aan de andere zijde van het land. Het is aanzienlijk simpeler, negen grote houten letters op een heuvel: HOLLYWOOD. De letters staan symbool voor de Amerikaanse filmindustrie. Het had maar een haartje gescheeld of ze zouden er niet zijn geweest.

Monument Valley: een must see

Mon 2 Oct 2017 19:20

Monument Valley in het noorden van Arizona, vlak bij de grens met Utah, is een absolute must see en een hoogtepunt van een rondreis door Zuidwest-Amerika.

Bier & wijn in Amerika

Sun 24 Sep 2017 19:00

Amerikanen hebben in Europese ogen soms een wat krampachtige omgang met alcohol. Bekend is de periode van de drooglegging (prohibition, 1920-1933), een weinig succesvolle affaire waar alleen de georganiseerde criminaliteit van heeft geprofiteerd. Tegenwoordig is er een brede keus aan verrassende biertjes en uitstekende wijnen, maar er zijn ook nog steeds gebieden die zijn drooggelegd.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan