Maurits van den Toorn

Maurits van den Toorn is historicus en journalist, in het verleden onder meer bij de Staatscourant, met als specialisatie verkeer en vervoer. Ook schreef hij voor de vakbladen PM Public Mission en SC. Hij heeft er geen enkel bezwaar tegen om met enige regelmaat de Verenigde Staten en Canada te bezoeken. Voor Tioga Tours geeft hij zijn opinie over politieke zaken, bijzondere personen en opvallende gebeurtenissen in de VS en Canada. Hij geeft je tekst en uitleg bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen en alles wat daarbij komt kijken.

Maurits

Blogs van Maurits van den Toorn

Tornado Alley

Sat 28 Apr 2018 9:00

Tornado Alley: dat klinkt alsof je het hebt over een wat rommelig, misschien zelfs een beetje ruig straatje met interessante kroegen. Ruig is het zeker, maar het gaat om iets heel anders: het is de aanduiding voor het gebied in de Verenigde Staten waar de meeste tornado’s voorkomen. Het seizoen begint weer, want de meeste komen voor in april, mei en juni.

Music Monday: Canadian Music

Mon 16 Apr 2018 19:45

Of we het nu pop of klassiek is, als we het over muziek hebben, denken we niet meteen aan Canada. Begrijpelijk, het land bevindt zich in dit opzicht in de schaduw van de Verenigde Staten. Toch moet je het aantal Canadese muzikanten en musici niet uitvlakken. In deze blog: Canadian Music oftewel musique Canadienne.

Music Monday: New York punk

Mon 9 Apr 2018 19:49

Muziekstromingen ontstaan als reactie op een andere. Dat geldt zeker voor punk. Zoals de New Yorkse punkscene bijvoorbeeld, die tot ontwikkeling kwam als reactie op de in sommige oren wat al te slappe pop- en rockmuziek die begin jaren zeventig overheerste. In deze blog meer over punk in New York.

Music Monday: West Coast Music

Mon 26 Mar 2018 19:30

Wie ‘Californië’ zegt, zegt ‘film en muziek’. De toestroom van veel migranten heeft een muziekscene opgeleverd met talloze genres en stijlen, waar iedereen iets van zijn gading vindt. Om het niet al te ingewikkeld te maken, houd ik het bij drie stromingen in de popmuziek. In deze blog alles over West Coast Music: surf, psychedelica & rock

Politiek gedoe: hoe belangrijk is het?

Mon 19 Mar 2018 19:30

Het is de laatste dagen en weken weer behoorlijk onrustig rond de Amerikaanse regering en president Trump. Hoe belangrijk is al dat politieke gedoe eigenlijk? En moet je je daar als bezoeker van de Verenigde Staten zorgen over maken? In het geheel niet.

Music Monday - meidengroepen

Mon 12 Mar 2018 19:50

Groepjes zingende dames bestaan al heel lang. Voor de Tweede Wereldoorlog waren de Amerikaanse Boswell Sisters heel beroemd. Ietsje later kreeg je als een soort kopie hiervan de Andrews Sisters, die in het kielzog van het Amerikaanse leger na 1945 ook Europa veroverden. Het genre van de girl groups oftewel meidengroepen beleefde in de jaren zestig zijn hoogtepunt. Het is een oer-Amerikaans

Calexit

Mon 5 Mar 2018 19:50

Dat de Verenigde Staten uit vijftig staten bestaan, staat zo vast als een huis. Maar waarom eigenlijk? Net zo goed als er steeds meer staten bij zijn gekomen – in het begin waren het er tenslotte maar dertien – zouden er ook weer staten kunnen afhaken. In het geval van Californië is daar zelfs al een woord voor bedacht: Calexit.

Rare regels in Amerika

Mon 26 Feb 2018 19:55

Met enige regelmaat kom je allerlei rare regels tegen die in de Verenigde Staten van kracht zijn of zouden zijn. ‘Zouden zijn’, want in veel gevallen is de feitelijke wettekst nergens te vinden en gaat het om een urban myth (broodje-aapverhaal), die op internet blijft rondzingen. Als er wel een wettekst is, dan blijkt die bij nadere bestudering vaak een stuk minder vreemd te zijn dan op het...

Bijnamen van steden

Mon 19 Feb 2018 19:52

Praktisch elke plaats in de Verenigde Staten heeft een bijnaam of een motto. Zo draagt New Orleans als bijnaam ‘The Big Easy’, wordt Chicago ‘The Windy City’ genoemd en telt New York tientallen bijnamen, waarvan ‘The Big Apple’ misschien wel de bekendste is.

Hoe Wild was het Westen eigenlijk?

Mon 5 Feb 2018 19:50

Van zoiets droomt waarschijnlijk iedereen wel eens: je koopt voor een grijpstuiver iets op een rommelmarkt, dat bij nadere inspectie ineens miljoenen waard blijkt te zijn. Het overkwam onlangs iemand in de Verenigde Staten, die voor een paar dollar een oude foto van een paar mannen uit het Wilde Westen scoorde. Daarop blijken niemand minder dan Billy the Kid en Pat Garrett te staan, misschi

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan