Maurits van den Toorn

Maurits van den Toorn is historicus en journalist, in het verleden onder meer bij de Staatscourant, met als specialisatie verkeer en vervoer. Ook schreef hij voor de vakbladen PM Public Mission en SC. Hij heeft er geen enkel bezwaar tegen om met enige regelmaat de Verenigde Staten en Canada te bezoeken. Voor Tioga Tours geeft hij zijn opinie over politieke zaken, bijzondere personen en opvallende gebeurtenissen in de VS en Canada. Hij geeft je tekst en uitleg bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 en alles wat daarbij komt kijken.

Maurits

Blogs van Maurits van den Toorn

Decoraties, decoraties, decoraties

Mon 17 Jun 2019 0:00

Koninklijke onderscheidingen hebben ze in de Verenigde Staten uiteraard niet, maar ze zijn dol op eretekens en onderscheidingen. Elke overheidsinstelling heeft een eigen decoratiestelsel met op z’n minst een Achievement Medal of Honor Award met bijbehorend draaginsigne in de variëteiten Distinguished, Outstanding, Meritorious en Superior. En dat is nog maar het topje van de ijsberg.

De verkiezingen komen eraan!

Mon 3 Jun 2019 0:00

Nu komen er in de Verenigde Staten bijna altijd wel verkiezingen aan. Elke twee jaar kunnen de kiezers zich bij het stemhokje melden om een pak papier in te vullen en een nieuwe sheriff, burgemeester, openbare aanklager, voorzitter van de wijkraad, vertegenwoordiger in het Huis van Afgevaardigden of in de Senaat te kiezen – en dan vergeet ik ongetwijfeld nog een hoop functionarissen. Maar h

Music Monday: Rap en Hip Hop

Sat 29 Dec 2018 0:00

Het zijn twee begrippen die vaak in één adem worden genoemd: rap en hiphop. De ware liefhebbers en kenners maken onderscheid tussen beide, al hebben ze wel degelijk met elkaar te maken. Dat is alleen al zo omdat ze min of meer tegelijkertijd op dezelfde plek zijn ontstaan: eind jaren zeventig in The Bronx.

De midterm elections komen eraan

Thu 1 Nov 2018 0:00

Wie momenteel door de Verenigde Staten reist, ziet ze weer overal in voortuinen en wegbermen staan: plastic bordjes, bijna altijd in rood, wit en blauw, met namen van kandidaten voor uiteenlopende functies en ambten. Kandidaten die het breed kunnen laten hangen, hebben billboards langs de snelweg gehuurd. Het is duidelijk: de midterm elections naderen, op 6 november is het zover.

Music Monday: De vele volksliederen van de USA

Mon 8 Oct 2018 0:00

Ooit van het liedje The Defence of Fort M'Henry gehoord? Niet meteen nee zeggen, want het is de oorspronkelijke naam van het Amerikaanse volkslied. En dat kennen we allemaal, maar dan als The Star-Spangled Banner. Het heeft een wat rommelige ontstaansgeschiedenis, net als veel andere volksliederen.

Krantenjongen én miljonair

Mon 30 Jul 2018 19:45

Van krantenjongen tot miljonair, het is de kortste samenvatting van wat we kennen als the American dream. Maar krantenjongen én miljonair is natuurlijk nog mooier.

Om in vakantiestemming te komen: reisboeken

Mon 16 Jul 2018 18:55

Met het naderen van de vakantieperiode is iedereen bezig met reisvoorbereidingen. Die zullen vooral praktisch zijn, maar laat ik ter afwisseling eens een andere tip geven: vergeet vooral niet een reisboek te lezen om in de sfeer te komen. Daarmee bedoel ik geen reisgids met praktische tips, maar een verhaal waarin je meereist met een ander en het land door zijn ogen ziet. Om alvast in vakan

De geschiedenis van baseball

Mon 11 Jun 2018 19:45

Baseball is onlosmakelijk verbonden met Amerika. Is baseball de meest Amerikaanse sport die er bestaat? Dat is lange tijd wel zo geweest. Baseball zou zelfs in de Verenigde Staten zijn ontstaan. In deze blog: de geschiedenis van baseball.

Music Monday: Latin Music

Mon 28 May 2018 19:45

Samba! Salsa! Cha cha cha! Latin Music heeft een wat clichématig imago: het is lekkere ritmische, dansbare muziek met soms ter afwisseling een zoete ballade. Zoals de meeste clichés is het niet helemaal onwaar, al valt er in muzikaal opzicht echt wel meer aan Latin Music te beleven. Latin Music is al heel lang een populair genre in Amerika. Met het groeiende aantal Spaanstaligen in het land

Dag van de Arbeid

Tue 1 May 2018 9:25

Bijna overal ter wereld wordt op 1 mei de Dag van de Arbeid gevierd. Nederland is hierop een uitzondering. Wij vieren het niet omdat Koningsdag ‘in de weg’ zit; nóg een vrije dag vinden werkgevers te duur. In de VS wordt de dag wel gevierd maar niet op 1 mei, terwijl juist daar de Dag van de Arbeid zijn oorsprong heeft in de vorm van de Haymarket Affair.

Kom naar onze Reizigersbeurs in Zwolle.
Op zaterdag 23 maart of zondag 24 maart.
Kom zaterdag 15 juni naar onze Mini-Infodag in Zwolle.
Meer informatie