Maurits van den Toorn

Maurits van den Toorn is historicus en journalist, in het verleden onder meer bij de Staatscourant, met als specialisatie verkeer en vervoer. Ook schreef hij voor de vakbladen PM Public Mission en SC. Hij heeft er geen enkel bezwaar tegen om met enige regelmaat de Verenigde Staten en Canada te bezoeken. Voor Tioga Tours geeft hij zijn opinie over politieke zaken, bijzondere personen en opvallende gebeurtenissen in de VS en Canada. Hij geeft je tekst en uitleg bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 en alles wat daarbij komt kijken.

Maurits

Blogs van Maurits van den Toorn

En nu dus toch: impeachment

Mon 30 Sep 2019 8:00

Het hing boven de markt als dreigement. De leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, wilde er lange tijd niet aan, maar heeft de stap nu toch gezet: er komt een impeachmentonderzoek naar de handel en wandel van president Trump. Het is een keiharde oorlogsverklaring van de Democraten.

De Amerikaanse verkiezingen: never a dull moment

Wed 17 Jul 2019 12:05

De verkiezingen zijn pas in november 2020, maar het is nu al never a dull moment; dat gaat nog wat worden, de komende anderhalf jaar. Begin juli heeft de eerste Democratische kandidaat de handdoek in de ring gegooid: Eric Swalwell uit Californië. Nee, ik had ook nog nooit van ’m gehoord en dat zal voor veel meer mensen gelden, ook in de Verenigde Staten. Een verstandige beslissing dus en...

Trump stelt zich opnieuw verkiesbaar

Thu 20 Jun 2019 11:00

En jawel: tijdens een bijeenkomst in Florida heeft president Trump op 19 juni bekend gemaakt dat hij zich kandidaat stelt voor een tweede termijn. Ook de slogan waarmee dat gaat gebeuren is al bekend: Keep America Great, een vervolg op Make America Great Again uit 2016. De boodschap is duidelijk, het is aan Trump te danken dat America weer great is.

Decoraties, decoraties, decoraties

Mon 17 Jun 2019 0:00

Koninklijke onderscheidingen hebben ze in de Verenigde Staten uiteraard niet, maar ze zijn dol op eretekens en onderscheidingen. Elke overheidsinstelling heeft een eigen decoratiestelsel met op z’n minst een Achievement Medal of Honor Award met bijbehorend draaginsigne in de variëteiten Distinguished, Outstanding, Meritorious en Superior. En dat is nog maar het topje van de ijsberg.

De verkiezingen komen eraan!

Mon 3 Jun 2019 0:00

Nu komen er in de Verenigde Staten bijna altijd wel verkiezingen aan. Elke twee jaar kunnen de kiezers zich bij het stemhokje melden om een pak papier in te vullen en een nieuwe sheriff, burgemeester, openbare aanklager, voorzitter van de wijkraad, vertegenwoordiger in het Huis van Afgevaardigden of in de Senaat te kiezen – en dan vergeet ik ongetwijfeld nog een hoop functionarissen. Maar h

Music Monday: Rap en Hip Hop

Sat 29 Dec 2018 0:00

Het zijn twee begrippen die vaak in één adem worden genoemd: rap en hiphop. De ware liefhebbers en kenners maken onderscheid tussen beide, al hebben ze wel degelijk met elkaar te maken. Dat is alleen al zo omdat ze min of meer tegelijkertijd op dezelfde plek zijn ontstaan: eind jaren zeventig in The Bronx.

De midterm elections komen eraan

Thu 1 Nov 2018 0:00

Wie momenteel door de Verenigde Staten reist, ziet ze weer overal in voortuinen en wegbermen staan: plastic bordjes, bijna altijd in rood, wit en blauw, met namen van kandidaten voor uiteenlopende functies en ambten. Kandidaten die het breed kunnen laten hangen, hebben billboards langs de snelweg gehuurd. Het is duidelijk: de midterm elections naderen, op 6 november is het zover.

Music Monday: De vele volksliederen van de USA

Mon 8 Oct 2018 0:00

Ooit van het liedje The Defence of Fort M'Henry gehoord? Niet meteen nee zeggen, want het is de oorspronkelijke naam van het Amerikaanse volkslied. En dat kennen we allemaal, maar dan als The Star-Spangled Banner. Het heeft een wat rommelige ontstaansgeschiedenis, net als veel andere volksliederen.

Krantenjongen én miljonair

Mon 30 Jul 2018 19:45

Van krantenjongen tot miljonair, het is de kortste samenvatting van wat we kennen als the American dream. Maar krantenjongen én miljonair is natuurlijk nog mooier.

Om in vakantiestemming te komen: reisboeken

Mon 16 Jul 2018 18:55

Met het naderen van de vakantieperiode is iedereen bezig met reisvoorbereidingen. Die zullen vooral praktisch zijn, maar laat ik ter afwisseling eens een andere tip geven: vergeet vooral niet een reisboek te lezen om in de sfeer te komen. Daarmee bedoel ik geen reisgids met praktische tips, maar een verhaal waarin je meereist met een ander en het land door zijn ogen ziet. Om alvast in vakan

5 oktober infodag Texas Style
met rodeostier en extra presentaties over Texas
Meld je gratis aan
20 oktober: Roadshow in Breda
Zuidwest-Amerika, West-Canada en camper!
Meld je gratis aan