Maurits van den Toorn
Maurits van den Toorn is historicus en journalist, in het verleden onder meer bij de Staatscourant, met als specialisatie verkeer en vervoer. Ook schreef hij voor de vakbladen PM Public Mission en SC. Hij heeft er geen enkel bezwaar tegen om met enige regelmaat de Verenigde Staten en Canada te bezoeken. Voor Tioga Tours geeft hij zijn opinie over politieke zaken, bijzondere personen en opvallende gebeurtenissen in de VS en Canada. Hij geeft je tekst en uitleg bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen en alles wat daarbij komt kijken.
Blogs van Maurits van den Toorn
Presidentsverkiezingen 2024: oud, ouder, oudst
Amerikanen zijn dol op rankings en records: wie of wat is de mooiste, de grootste, de snelste, de duurste. Ze hebben nu ook de oudste, als president, en als het aan Joe Biden ligt blijft dat nog langer zo. Hij heeft aangekondigd dat-ie in 2024 opgaat voor een tweede termijn. Het was al langer duidelijk dat de momenteel 80-jarige Biden wel trek had om het nog een keer te doen. Hij lijdt aan
Presidentsverkiezingen 2024: wordt het Biden vs Trump?
Vraag: gaat het in de Amerikaanse politiek altijd over de presidentsverkiezingen? Antwoord: eigenlijk wel. Nog een vraag: gaat het in de Amerikaanse politiek eigenlijk altijd over Trump? Antwoord: eigenlijk ook wel, al zal daar ooit een einde aan komen. Alleen weet niemand nog wanneer.
De Amerikaanse Verkiezingen: wie wordt het?
Het zijn de spannendste presidentsverkiezingen in lange tijd. Alle ogen zijn gericht op Donald en Joe, twee kandidaten die gehaat of geliefd worden met een vurigheid die we in Europa nauwelijks kennen. Maar het gaat om meer: welke partij krijgt de meerderheid van de Senaat in handen?
De Amerikaanse Verkiezingen: Biden versus Trump
Helemaal zeker weet je ’t natuurlijk nooit, maar na Super Tuesday is de kans wel heel groot dat de Democraat Joe Biden in november tegenover de Republikeinse president Donald Trump staat. De meeste andere Democratische kandidaten zijn weggevaagd, bovenal miljardair Michael Bloomberg: hij kwam, zag en verdween.
De Amerikaanse Verkiezingen: hoe staat het ervoor?
And the winner is … Trump – van het impeachment. And the winner is … Trump – van de voorverkiezingen in Iowa. Van de Republikeinse voorverkiezingen vanzelfsprekend, maar de democraten zijn erin geslaagd van hun caucus zo’n rommeltje te maken dat Trump en de Republikeinen er gretig gebruik van zullen maken. Aan zo’n stelletje blunderaars vertrouw je het landsbestuur toch niet toe?
De Amerikaanse verkiezingen: een tussenstand
Het leek een poosje wat rustig aan het verkiezingsfront, met bij de Democraten af en toe een nieuwe kandidaat en af en toe een afvaller. De teller staat nu op achttien gegadigden, terwijl elf deelnemers de handdoek in de ring hebben gegooid. De opvallendsten daarvan zijn Beto O’Rourke en Kirsten Gillibrand, die het aanvankelijk niet zo gek deden en behoorlijk wat publiciteit kregen. Ook Bil
En nu dus toch: impeachment
Het hing boven de markt als dreigement. De leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, wilde er lange tijd niet aan, maar heeft de stap nu toch gezet: er komt een impeachmentonderzoek naar de handel en wandel van president Trump. Het is een keiharde oorlogsverklaring van de Democraten.
De Amerikaanse verkiezingen: never a dull moment
De verkiezingen zijn pas in november 2020, maar het is nu al never a dull moment; dat gaat nog wat worden, de komende anderhalf jaar. Begin juli heeft de eerste Democratische kandidaat de handdoek in de ring gegooid: Eric Swalwell uit Californië. Nee, ik had ook nog nooit van ’m gehoord en dat zal voor veel meer mensen gelden, ook in de Verenigde Staten. Een verstandige beslissing dus en...
Trump stelt zich opnieuw verkiesbaar
En jawel: tijdens een bijeenkomst in Florida heeft president Trump op 19 juni bekend gemaakt dat hij zich kandidaat stelt voor een tweede termijn. Ook de slogan waarmee dat gaat gebeuren is al bekend: Keep America Great, een vervolg op Make America Great Again uit 2016. De boodschap is duidelijk, het is aan Trump te danken dat America weer great is.
Decoraties, decoraties, decoraties
Koninklijke onderscheidingen hebben ze in de Verenigde Staten uiteraard niet, maar ze zijn dol op eretekens en onderscheidingen. Elke overheidsinstelling heeft een eigen decoratiestelsel met op z’n minst een Achievement Medal of Honor Award met bijbehorend draaginsigne in de variëteiten Distinguished, Outstanding, Meritorious en Superior. En dat is nog maar het topje van de ijsberg.