Highlights van de Icefields Parkway

bijgewerkt op di 23 apr 2024 12:00

Besneeuwde bergtoppen, gletsjers, turkooizen meren en wildlife; aan de Icefields Parkway laat West-Canada zich van zijn beste kant zien. Deze 230 kilometer lange route loopt dwars door de ongerepte natuur van Banff en Jasper National Parks en behoort tot de mooiste van Noord-Amerika. We hebben de zes mooiste bezienswaardigheden aan de Icefields Parkway voor je geselecteerd.

Icefields Parkway in West-Canada

1. Lake Louise

Het zuidelijke beginpunt van de Icefields Parkway is Lake Louise in Banff National Park. Lake Louise is een klein dorp, maar de naam verwijst in reisgidsen vaak naar het gelijknamige meer. Het meer is een van de meest gefotografeerde meren ter wereld en draagt de bijnaam 'the Jewel of the Rockies'. Het kasteelachtige hotel Fairmont Chateau Lake Louise ligt aan de oever. Neem zeker even een kijkje in de lobby. Om de drukte te omzeilen ga je aan het begin of juist aan het eind van de dag op pad.

Lake Louise Lake Louise

Tip: Waterliefhebbers gaan kanoën, wandelaars lopen de Lake Agnes Trail. Deze begint bij het Chateau en brengt je naar een pittoresk Teahouse aan Lake Agnes. De afstand bedraagt 6,8 kilometer (retour). Trek hiervoor 3 tot 4 uur uit.

2. Moraine Lake

Moraine Lake heeft helderblauw water en wordt omgeven door tien besneeuwde bergtoppen. Je kunt hier kanoën of een wandeling om het meer maken. In verband met sneeuwval is de toegangsweg naar Moraine Lake doorgaans gesloten van half oktober tot half juni. Moraine Lake ligt, net als Lake Louise, in Banff National Park.

Moraine Lake Moraine Lake

Tip: Heb je weinig tijd? Volg dan de Rockpile Trail (300 meter) naar het uitzichtpunt 25 meter hoger. Het uitzicht heet ‘Twenty Dollar View' omdat het jarenlang op het twintig dollarbiljet prijkte. Let op! Voor Lake Louise en Moraine Lake moet je een shuttle reserveren.

3. Peyto Lake

Peyto Lake doet qua schoonheid beslist niet onder voor Lake Louise en Moraine Lake. En nee, dit is geen photoshop! De kleur van het water is op heldere dagen net zo blauw als op de foto's. Je bekijkt Peyto Lake vanaf een uitzichtplatform, je kunt er niet omheen wandelen.

Peyto Lake aan de Icefields Parkway in West-Canada

Tip: Net voorbij Peyto Lake ligt de Mistaya Canyon. De Mistaya Canyon is een smalle, diepe kloof waar een krachtige rivier met waterval doorheen stroomt. Via een brug kun je het spektakel van dichtbij bekijken.

4. Columbia Icefield

De meest bijzondere bezienswaardigheid aan de Icefields Parkway is het Columbia Icefield. Dit ijsveld strekt zich honderden vierkante kilometers uit tussen de hoogste pieken van de Rockies en voedt talloze gletsjers. Het is een ruig en ontoegankelijk gebied, maar daar hebben de Canadezen iets op gevonden: de Ice Explorer. Dit voertuig kan over sneeuw en ijs rijden. Bij het Icefields Discovery Centre vertrekken van half april tot half oktober tours over de Athabasca Glacier, een gletsjer die onderdeel is van het Icefield.

Columbia Icefield aan Icefields Parkway Athabasca Glacier

Tip: In 2014 opende de Glacier SkyWalk, een nieuwe attractie vlak bij het Icefields Centre. Hier wandel je over een uitzichtplatform hoog boven het dal en kijk je via een glazen bodem loodrecht naar beneden.

5. Sunwapta & Athabasca Falls

Dicht bij elkaar liggen de Sunwapta en Athabasca Falls in Jasper National Park. De Sunwapta Falls stort in een kalkstenen kloof 18 meter de diepte in en doet zijn naam eer aan; Sunwapta is een inheems woord voor 'turbulent water'. Aan het eind van de lente is de waterval het mooist. De kracht waarmee de 23 meter hoge Athabasca Falls naar beneden stort, is ongekend. Je kunt op een van de platforms of de brug gaan staan voor een goed uitzicht op het natuurgeweld. Niet lang na de Athabasca Falls eindigt de Icefields Parkway in Jasper Village. Dit is het eindpunt van je reis over de Icefields Parkway.

Athabasca Falls aan de Icefields Parkway
Sunwapta Falls aan de Icefields Parkway

Bonus!

Tussen de plaats Banff en Lake Louise kun je de Bow Valley Parkway volgen voor je de Icefields Parkway op rijdt. De Bow Valley Parkway is rustiger dan de parallel gelegen Highway 1 en je hebt er meer kans om wild te zien. Houd je ogen open voor herten, wapitiherten, coyotes en beren. Dé attractie aan de Bow Valley Parkway is de Johnston Canyon. Een smalle, kalkstenen kloof met krachtige watervallen. Via een pad loop je dwars door de kloof. Ook hier geldt: omzeil de drukte door vroeg in de ochtend of aan het eind van de middag op pad te gaan.

Icefields Parkway Canada Icefields Parkway

Zin om op reis te gaan?

Zie jij jezelf al cruisen over de Icefields Parkway? Bekijk eens onze auto- en camperreizen door West-Canada!
Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan