5 bijzondere eilandengroepen

bijgewerkt op di 2 aug 2022 9:20

Je zwemt in azuurblauw water, surft op de hoogste golven en legt je handdoek neer op het witte zand. Eilanden en het eilandleven. Het is de perfecte afsluiting (of start) van jouw rondreis door Amerika. We helpen je graag bij het uitzoeken van jouw ultieme eilandbestemming. Daarom hebben we de 5 meest bijzondere eilandengroepen in en rondom de VS voor je op een rijtje gezet.

1. Bahama's

Kristalhelder water en witte zandstranden kenmerken de eilanden van de Bahama’s. Ze liggen ten oosten van Miami en zijn bereikbaar per vliegtuig of cruise. In de hoofdstad Nassau op New Providence kun je belastingvrij shoppen of een kijkje nemen bij het Pirates of Nassau museum. Tip: proef van de lokale rum bij John Watling’s Distillery dat ook filmlocatie was in de James Bond-film Casino Royale.
Terwijl je in het turquoise water van Blue Lagoon Island kunt zwemmen, zet je je voeten in roze zand op Pink Sand Beach op Harbour Island.
Grand Bahama is met drie nationale parken een plek voor natuurliefhebbers, met name Lucayan National Park dat bestaat uit mangroven en dennebossen. In het park bevindt zich ook Gold Rock-strand dat voorkwam in twee films van de Pirates of the Caribbean.
Duikers komen naar de Bahama’s vanwege Dean’s Blue Hole voor de kust van Long Island dat met 202 meter een van de diepste onderwatergrotten ter wereld is!

Garden of the Groves, Bahama's

Tiger Beach, Bahama's Bahama's

2. Hawaii

Stomende vulkanen, hoge kliffen en de beste surfgolven ter wereld. Aloha Hawaii! De eilandengroep ligt op 5,5 uur vliegen vanaf Los Angeles in de Grote Oceaan. Oahu is het bekendste eiland met de bruisende stad Honolulu en het beroemde Waikiki Beach. De hoge golven aan de noordkust zijn een walhalla voor surfers.
Voor natuurschoon moet je op Kauai zijn met haar spitse bergtoppen, groene valleien en als grootste trekpleister: de kleurige Waimea Canyon.
Bij de riffen rond Molokai kun je goed snorkelen tussen kleurige vissen en zeeschildpadden. Nog zo’n pareltje is Maui dat behalve tropische bossen ook gezellige winkeltjes heeft en waar de ruim 3000 meter hoge vulkaan Haleakala het landschap domineert. Big Island is het grootste van allemaal. Het vulkanische landschap varieert van gitzwart zand tot besneeuwde bergtoppen en weelderige regenwouden.

Honolulu, Oahu Waimea Canyon, Kauai

3. San Juan Islands

Ingeklemd tussen de oostkust van Vancouver Island en de staat Washington liggen de San Juan Islands. De sfeer is er gemoedelijk. Auto’s rijden er amper, iedereen groet je en Starbucks? Die is er niet. Wel kun je er proeven van overheerlijke streekproducten. Toeristen komen hier om orka’s te spotten, maar de eilanden zijn een attractie op zich. Zoals het noordelijkste eiland Orca’s Island, waar je de observatietoren van Mount Constitution in Moran State Park kunt beklimmer voor een eindeloos uitzicht. Bovendien kun je hier goed wandelen en fietsen.
Kom je voor de orka’s? Vanuit Friday Harbor op San Juan Island vertrekken in de zomermaanden dagelijks boottochten. Op Lopez Island vind je een farmers market en de Lopez Island Vineyards waar je van biologische wijnen kunt proeven.

San Juan Islands, Washington

4. Outer Banks

Voor de kust van North Carolina en Virginia strekt zich een natuurgebied uit vol zandduinen, barrière-eilanden en historische dorpjes: de Outer Banks. De meer dan 300 km lange kuststrook begint bij Sandbridge Beach onder Virginia Beach. De 220 km lange Outer Banks Scenic Byway loopt van Nags Head tot Harkers Island en brengt je langs de mooiste plekjes. De grootste trekpleisters zijn de dorpjes Kitty Hawk en Nags Head.
Kitty Hawk met haar gekleurde huisjes en rustige stranden werd beroemd omdat de gebroeders Wright hier hun eerste testvlucht maakten. In het Wright Brothers National Memorial kom je alles over deze avonturiers te weten. Een andere aanrader is Nags Head, waar je de hoogste zandduinen van Oost-Amerika vindt in Jockey’s Ridge State Park. Verder kun je een kijkje nemen bij het fotogenieke Jennettes Pier en het Bodie Island Lighthouse. Iets noordelijker bevindt zich het historische plaatsje Corolla met de Currituck Beach Lighthouse. Beklim je de 220 treden dan word je beloond met een fantastisch uitzicht over de noordelijke Outer Banks!

Wright Brothers National Memorial

5. Sea Islands

De kustlijn van South Carolina, Georgia en Florida is bezaaid met wel 100 eilandjes. De strook barrière-eilanden begint bij de monding van de Santee- en St. Johns-rivier en eindigt bij Amelia Island, Florida. Dit was ooit leefgebied van indianenstammen, de Creek en de Guale. Hilton Head Island staat bekend om de Gullah-cultuur: een benaming voor afstammelingen van slaven die op de rijst- en katoenplantages werkten. Zo vinden er regelmatig Gullah-festivals en -optredens plaats. Ook worden er tours georganiseerd langs historische plekken en natuurgebieden zoals de Sea Pines Forest Preservation, zoals dolfijnentours. Maar je kunt dit gebied ook goed wandelend, met de kajak of op de fiets verkennen.
Amelia Island wordt gekenmerkt door mooie stranden en historische plaatsen zoals Fernandina Beach. Dit kleine havenstadje heeft een geschiedenis van piraten, ontdekkingsreizigers en Timacuan-indianen. Fort Clinch in het gelijknamige State Park is een van de best bewaarde negentiende eeuwse forten. In Amelia Island State Park vang je een glimp op van het oorspronkelijke Florida: vol prachtige stranden en bossen.

Fort, Amelia Island Gullah-cultuur, Hilton Head Island

Meer lezen?

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan