Lake Louise, Alberta

Lake Louise De naam Lake Louise wordt voor zowel de plaats als het meer gebruikt. Lake Louise is een vernoeming naar prinses Louise Caroline Alberta (1848-1939), het zesde kind van Koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk. Ook de provincie Alberta ontleent zijn naam aan de prinses. Het schitterende Lake Louise ligt ingeklemd tussen de bergen en is het beroemdste meer in de Canadese Rocky Mountains. Hoewel Lake Louise vaak wordt genoemd als hét skigebied van de Canadese Rocky Mountains, vind je er weinig winkels en uitgaansgelegenheden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Lake Louise

Een paar kilometer van de plaats Lake Louise ligt het gelijknamige meer, bijgenaamd 'the Jewel of the Rockies'. Het meer heeft een oppervlakte van ongeveer één kilometer en wordt gevoed door het smeltwater van zes gletsjers. Aan de oostelijke oever ligt het kasteelachtige Fairmont Chateau Hotel. Strek je benen, ga paardrijden of kanoën. Het is meestal erg druk bij het meer. Om de bussen vol toeristen voor te zijn, ga je 's morgens vroeg of 's avonds rond/na etenstijd. Een leuke wandeling is de Lake Agnes Trail (3,4 km one-way) naar het theehuisje op 385 meter boven Lake Louise. De Lake Agnes Trail start ten westen van Château Lake Louise en duurt in totaal 2,5 à 3 uur. Vanaf het theehuis kun je overigens nog verder klimmen. De trail naar Big Beehive is 1,6 kilometer (one-way) en klimt nog 135 meter hoger. Via een serie haarspeldbochten bereik je een uitkijkplatform waar je Lake Louise en het Chateau kunt zien. Een iets kortere vervolgwandeling vanaf Lake Anges is Little Beehive. Deze trail is 1 kilometer en leidt je naar een uitzichtpunt waar je de Bow Valley ziet.

Lake Louise

Fairmont Chateau Hotel

Dit is het grote hotel bij Lake Louise, dat in de vroege twintigste eeuw gebouwd werd door de Canadian Railway. Ook als je niet in het populaire hotel overnacht, is het leuk om er even binnen te lopen. Op de benedenverdieping zijn een aantal winkel-, eet- en drinkgelegenheden.

Lake Louise

Lake Louise Ski Area

Dit skigebied, ook wel bekend als het Lake Louise Mountain Resort, biedt uitgebreide wintersportmogelijkheden. Van alpine- tot crosscountryskiën en wandelen op sneeuwschoenen. In de winter kun je op het meer zelf ijsvissen of schaatsen. In de zomer kun je de Sulphur Mountain Gondola pakken om uit te kijken over de hoogste toppen van de Rockies.

Banff NP

Banff

Lake Louise behoort tot Banff National Park, dat zich uitstrekt langs de grens van Alberta en British Columbia. Topattracties zijn de Johnston Canyon aan de Bow Valley Parkway en Moraine Lake. Moraine Lake Road is gesloten van half oktober tot half mei (soms half juni). Ook Peyto Lake aan de schilderachtige Icefields Parkway is een must see. De Icefields Parkway loopt tussen Jasper en Banff en mag niet ontbreken in een reis door West-Canada. Het is namelijk een van de mooiste wegen van het land. Er is beperkte parkeergelegenheid bij Lake Louise en Moraine Lake. Daarom rijden er shuttlebussen. Deze bussen moet je verplicht van tevoren reserveren, zie het kopje 'Vervoer'.

Banff National Park Alberta

Omgeving

Yoho National Park

Vanuit Lake Louise kun je heel gemakkelijk een uitstapje maken naar Yoho National Park. Yoho is relatief klein, waardoor je in een (halve) dag gemakkelijk de hoogtepunten kunt zien. Spectaculaire watervallen zijn de Takakkaw Falls (254 meter hoog) en de Wapta Falls (30 meter hoog). De weg naar de Takakkaw Falls is doorgaans gesloten van half oktober tot half juni. Als je de benen wilt strekken, ga dan wandelen bij Emerald Lake. Dit meer zal je betoveren met zijn schoonheid. Het is ongeveer een half uur rijden van de plaats Lake Louise naar Emerald Lake.

Yoho

Vervoer

Er is beperkte parkeergelegenheid bij Lake Louise en Moraine Lake. Daarom rijden er shuttlebussen tussen het treinstation van Banff en Lake Louise en tussen Lake Louise Park & Ride en Moraine Lake. Deze bussen moet je verplicht van tevoren reserveren wanneer je er gebruik van wilt maken tussen 14 mei en 11 oktober 2021. Reserveren is mogelijk vanaf 28 april 2021. Mocht je misgrijpen: een deel van de tickets komt 48 uur van tevoren beschikbaar. Zie de website voor meer informatie.

Feiten

Provincie Alberta
Regio Alberta's Rockies
Hoogte 1.661 meter
Inwoners 1.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Geschiedenis

Lake Louise diende al vanaf 1890 als uitvalsbasis voor toeristen. Vanaf dat moment werd de bergachtige omgeving van Lake Louise in kaart gebracht en werd het gebied rondom Lake Louise (inclusief Moraine Lake) onderdeel van het nationale park. Pioniers verkenden in die tijd paden in de regio die vandaag de dag nog steeds gebruikt worden als wandelpaden. Rustplekken in de vorm van theehuizen die toentertijd gebruikt werden zijn ook nog steeds te vinden nabij sommige wandelroutes (bijvoorbeeld bij Lake Agnes).

Reis 16 mei virtueel de wereld rond tijdens de Reisrotonde. 6 Maatwerkspecialisten, 20 online presentaties.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!