Cedar Key, Florida

Cedar Key Cedar Key is een klein stadje op Way Key, het grootste eiland van de Cedar Keys. Het wordt beschouwd als het 'oude Florida', waar alles nog rustig en ontspannen eraan toegaat. Je kunt er op sportieve wijze de natuur intrekken, bijvoorbeeld per kajak, kano of fiets. Het eiland heeft een van de oudste vogel- en wildlifereservaten van het land en staat voor de rest bekend om zijn historische straatjes en uitstekende visrestaurants. Bovendien is er een levendige kunstgemeenschap.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Cedar Key Museum State Park

Dit staatspark werd opgericht in 1962 en opgedragen aan St. Clair Whitman, die het eerste museum opende in Cedar Key. Het grootste deel van Whitmans collectie is tentoongesteld in het museum. De collectie bestaat onder meer uit voorwerpen van Timcucuan-indianen, antiek glaswerk en zeeschelpen. Ook kun je het gerestaureerde huis van Whitman bekijken, waarbij je een indruk krijgt van het leven uit de jaren 1920. Vanaf het museum loopt een korte wandelroute door het park. Met een beetje geluk tref je er een blauwe gaai, spotlijster, specht, grijze eekhoorn of groene boomkikker aan.

Cedar Key

Cedar Keys National Wildlife Refuge

Huur een boot of kajak en maak kennis met een van de verborgen schatten langs de Golfkust van Florida. Het Cedar Keys National Wildlife Refuge is een groot natuurreservaat van ruwweg 325 hectare dat 13 kleine eilandjes (keys) omvat. Vergeet niet om een verrekijker mee te nemen, zodat je de talloze vogelsoorten zoals aalscholvers en pelikanen die er wonen en nestelen van dichtbij te bekijken.

Cedar Key

Cedar Key Scrub State Reserve

Dit natuurreservaat, dat rijk is aan moerassen, ligt ten noorden van Cedar Key. Het is de ideale plaats om dieren en planten te bestuderen. Er groeien hardhoutbomen, pijnbomen, sparren en verschillende soorten eiken. Je kunt het park op de fiets, te voet of per kano doorkruisen. Er is in totaal twintig kilometer aan wandelroutes uitgezet. Andere natuurreservaten in de buurt van Cedar Key zijn Shell Mound Park, het Lower Suwannee National Wildlife Refuge en het Waccassassa Bay State Preserve.

Cedar Key

Vissen

Vanuit Cedar Key zijn er verschillende visexcursies mogelijk. Het Corrigan Reef ten oosten van Cedar Key is een populaire visplek. Je kunt er forel, schol, schaapskopzeebrasem en rode baars vangen. Als het warm weer is, wijzen vogels je de weg naar scholen vissen, zoals Spaanse makreel.

Cedar Key

Cedar Key Historical Museum

In dit historische museum vind je tentoonstellingen over (prehistorische) indianenstammen, de Tweede Seminole-oorlog, de Amerikaanse Burgeroorlog, de vroegere industrieën en het maritieme verleden van Cedar Key. Het bijbehorende Andrew's House bevat een tentoonstelling over de Florida Peninsula Railroad, die tussen 1861 en 1932 Cedar Key verbond met Fernandina.

Cedar Key

Festivals

Elk jaar vinden er twee grote festivals plaats in Cedar Key. In april draait alles om de fijne kunsten tijdens het Cedar Key Fine Arts Festival en midden oktober staat het stadje in het teken van het Annual Cedar Key Seafood Festival. Tijdens de festivals wordt Cedar Key overspoeld met toeristen, evenals op grote feestdagen, zoals Memorial Day, Thanksgiving en Kerstmis.

Omgeving

Manatee Springs State Park

Op ongeveer een half uur rijden ten noordoosten van Cedar Key ligt het Manatee Springs State Park. Het park bestaat uit een grote bron, een moeras met cipers en mooie groene oevers. Door het moeras loopt een houten pad van vlonders dat leidt naar een uitzichtpunt, waar je grote kans hebt om lamantijnen (zeekoeien) te spotten. Daarnaast leven er veel verschillende vogels in het park, waaronder een grote populatie gieren. Mogelijke activiteiten zijn vogelspotten, duiken, zwemmen en kajakken (kajaks zijn verkrijgbaar van mei tot september). Daarnaast beschikt het park over wandelroutes, een camping, een speelgebied voor kinderen en een strand.

Vervoer

De boot is een populair vervoermiddel om je te verplaatsen rond Cedar Key. Er zijn verschillende bedrijven die boottochten rond het eiland aanbieden. Tussen Cedar Key, Sea Horse Key en Atsena Otie Key varen eveneens regelmatig boten.

Feiten

Staat Florida
County Levy
Oppervlakte 5 km²
Hoogte 3 meter
Inwoners 700
Tijdzone Eastern Standard Time (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

De winters in Cedar Key zijn - voor Florida-begrippen - redelijk koud. Met name januari staat te boek als een koude maand, wanneer de temperatuur rond de 10 graden Celsius ligt. Vanaf februari stijgen de temperaturen. Juni, juli, augustus en september zijn de warmste maanden. De temperatuur in juli ligt meestal tussen de 25 en 30 graden Celsius. In juli en augustus valt echter ook de meeste neerslag.  

Het weer is niet het enige dat van belang is tijdens een bezoek aan Cedar Key. De getijden verdienen ook aandacht, aangezien je hier bij veel activiteiten, zoals vissen en vogels kijken, van afhankelijk bent. Als je het Cedar Key verlaat, let er dan goed op dat het water hoog genoeg komt te staan om weer terug naar het eiland te keren.

Geschiedenis

Er zijn voorwerpen gevonden in de buurt van Cedar Key die erop duiden dat het gebied al 500 jaar voor Christus bewoond werd. In latere tijden kwamen de Seminole-indianen naar het eiland. Ook werd het eiland bezocht door Spaanse zeelieden en piraten.

Door de Armed Occupation Act werd het voor blanke mensen gemakkelijk om zich in Cedar Key en omgeving te vestigen. De haven van Cedar Key kreeg een belangrijke functie. Daarnaast werd de stad in 1860 aangesloten op het Florida Railroad spoorwegnetwerk. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog was Cedar Key een speelbal, vanwege de zoutreserves die men er aantrof.

Na de oorlog werd Cedar Key verder uitbereid. De ‘Town of Cedar Keys’ werd in 1869 officieel erkend. Na deze voortvarende periode ging het aan het eind van de negentiende eeuw slechter met Cedar Key. De economie zakte in en het eiland werd getroffen door een orkaan en een brand. Cedar Key kwam er echter weer bovenop, mede dankzij de inkomsten uit het toerisme.

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan