Clearwater, Florida

Clearwater, Florida Clearwater vormt samen met de steden Tampa en St. Petersburg de Tampa Bay Area. De zonnige plaats is vooral geliefd vanwege de vele stranden, die tot de beste en mooiste van Amerika gerekend worden. Clearwater Beach is het populairste en meest toeristische deel van Clearwater. Na een dag aan het strand bezoeken veel mensen Pier 60 voor het avondevenement Sunsets at Pier 60.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Clearwater Beach

Clearwater bestaat uit twee delen: een deel op het vasteland en een eiland voor de kust. Clearwater Beach, gelegen op het eiland, telt witte zandstranden die zich vier kilometer langs de Golf van Mexico uitstrekken. Een aanrader is de Beach Walk (gelegen ten zuiden van Pier 60), een mooie wandeling langs het water. Bij de Clearwater Harbor Marina kun je boten huren of meegaan met dolfijncruises. Het eiland is door de Clearwater Memorial Causeway (een grote brug) verbonden met het centrum van Clearwater. Aan de zuidkant van Clearwater Beach ligt een andere brug, die leidt naar het rustigere eiland Sand Key. Sand Key Park is een goede locatie om te wandelen en te fietsen.

Clearwater Beach

Pier 60

Pier 60, gelegen op Clearwater Beach, is een ideale locatie om te vissen. Daarnaast vind je er veel winkeltjes en restaurants. Vooral aan het begin van de avond, na een dag aan het strand, wordt het er druk. Dan begint het festival Sunsets at Pier 60 met straatartiesten, entertainers en muzikanten. Het evenement begint twee uur voor zonsondergang en eindigt twee uur na zonsondergang. Elke vrijdag- en zaterdagavond draait er tijdens Sunset Cinema een gratis familiefilm. Neem je handdoek of klapstoeltjes mee en strijk neer bij de ingang van de pier.

Pier 60

Clearwater Marine Aquarium

Vlak bij Pier 60 ligt het Clearwater Marine Aquarium, dat gewonde zeedieren opvangt. Bekijk dolfijnen, schildpadden en andere zeewezens of ga mee met een tour achter de schermen. De beroemdste inwoner van het aquarium is Winter, de dolfijn die in 2005 gered werd nadat ze haar staart was verloren. Winter (met nieuwe staart) werd vooral bekend door haar rol in de film Dolphin Tale. Het aquarium organiseert ook speciale bootexcursies onder leiding van zeebiologen.

Clearwater Florida

Scientology-kerk

Clearwater is een erg belangrijke locatie voor de Scientology-kerk, een praktische religie die mensen probeert naar totale vrijheid en waarheid te brengen. Het hoofdkwartier is The Flag Building, ook wel bekend als de Super Power Building, het hoogste gebouw van Clearwater. Ondanks de grote controversie rondom de Scientologykerk (die door velen wordt gezien een op geld beluste sekte) heeft de kerk zich weten uit te breiden door de aankoop van meerdere gebouwen in de omgeving.

Scientology architectuur, Clearwater, Florida

Ruth Eckerd Hall

Dit gebouw behoort tot de grootste concerthallen van Amerika. Het biedt plaats aan bijna 2.200 mensen en vormt sinds 1983 een podium voor grote namen uit de muziek- en entertainmentindustrie. Onder andere het Florida Orchestra is een vaak geziene gast.

concert

Omgeving

Caladesi Island State Park

Op een van de weinige onontwikkelde en ongerepte barrière-eilanden van Florida ligt Caladesi Island State Park. Ontdek het afgelegen palmstrand, zwem in het kristalheldere water en bewandel de natuurpaden. Je ziet misschien wel schildpadden, gordeldieren en wasberen. Het eiland ligt ten noorden van Clearwater Beach en je bereikt het met de veerboot vanaf Honeymoon Island of per kajak. Honeymoon Island is zelf ook een bezoek waard. Het eiland is meer ontwikkeld dan Caladesi en je kunt er kajaks en fietsen huren. In het Nature Center zijn tentoonstellingen over wildlife.

Clearwater Florida

Feiten

Staat Florida
County Pinellas
Oppervlakte 101 km²
Hoogte 9 meter
Inwoners 108.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Clearwater heeft een subtropisch klimaat, wat inhoudt dat de zon het hele jaar door veelvuldig schijnt. In de zomer schommelt de maximumtemperatuur gemiddeld tussen de 25 en 30 graden Celsius, in de winter tussen de 15 en 20 graden. Een ander kenmerk van het subtropische klimaat is dat er gedurende de zomermaanden (van juni tot en met september) veel neerslag valt en dat het gebied relatief vaak geteisterd wordt door stormen en onweersbuien.

Geschiedenis

De ontwikkeling van Clearwater begint al in de jaren veerting van de negentiende eeuw, als het Amerikaanse leger er een legerbasis bouwt, Fort Harrison. Dit fort, vernoemd naar de negende president van het land, zou dienen als een buitenpost voor het Amerikaanse leger tijdens oorlogen tegen de inheemse bevolking. Vanaf 1842 begint het aantal bewoners van het gebied toe te nemen vanwege een federale wet. In ruil voor een lap grond van een halve vierkante kilometer moeten de nieuwe landeigenaren het land bewerken en zich wapenen en verzetten tegen de als vijandig bestempelde indianenstammen.

Het bevolkingsaantal neemt in 1888 een vlucht door de aanleg van een spoorweg. Drie jaar later wordt Clearwater officieel gesticht en al snel weten toeristen het gebied te vinden. In 1897 verrijst er een groot Victoriaans hotel, Belleview Biltmore.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verandert Clearwater in een belangrijke trainingsbasis voor troepen die naar Europa of de Stille Oceaan uitgezonden worden. Na de oorlog groeit Clearwater uit tot een bloeiende stad met meer dan 100.000 inwoners en het toerisme als belangrijkste inkomstenbron.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan