Hale'iwa, Oahu, Hawaii

haleiwa hawaii Hale'iwa ligt aan de noordkust van Oahu. De noordkust staat bekend als ongeëvenaarde surfers hotspot. Met name in de wintermaanden nemen de golven hier onvoorstelbare proporties aan. Iconische plaatsen waar torenhoge watermonsters kunnen ontstaan, zijn Banzai Pipeline, Sunset en Waimea.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Surfplaatsen

Vanaf Hale'iwa is het ongeveer een kwartier rijden naar Waimea Valley. Aan de kust tussen deze vallei en Sunset Beach ontstaan 's winters ongelofelijk hoge golven, die hordes getrainde surfers aantrekken. Een aanrader om te bezoeken is 'Ehukai Beach Park. Dit park wordt ook wel Banzai Pipeline genoemd, vanwege de monsterlijk hoge golven. In de zomer ondergaan de stranden (en de golven) overigens een drastische gedaanteverwisseling en kun je er vaak prima zwemmen en snorkelen.

Haleiwa, Oahu

Pupukea Beach Park

Snorkelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Pupukea Beach Park. Dit prachtige strand ligt ongeveer een kwartier rijden ten oosten van Hale'iwa en bestaat uit een mix van lavagesteente en wit zand. Pupukea is een Marine Life Conservation-district, het wemelt er van de bijzondere vissen, koralen en schelpen. Het lijkt daardoor op sommige plaatsen net of je in een aquarium rondzwemt. Door de vele rotsformaties in het water zijn getijdenpoelen ontstaan. Pupukea Beach Park wordt ook wel Sharks Cove genoemd, toch kom je er zelden haaien tegen. Zeeschildpadden daarentegen zie je er regelmatig. Draag waterschoentjes tegen de scherpe rotsen en koralen. Let op: ga niet snorkelen in de winter, sterke golven maken het water dan erg verraderlijk!

Pupukea Beach Park, Oahu

Turtle Bay

Op de meest noordelijke punt van Oahu Island ligt het grote Turtle Bay Resort. Hier zijn goed toegankelijke stranden. Bayview Beach, net ten oosten van het hotel, is een ideale locatie om te snorkelen. De golven zijn er relatief kalm dankzij een rif dat de stroming breekt. Ongeveer 1,5 kilometer vanaf Bayview Beach ligt Kaihalulu Beach. Dit strand heeft een prachtige vorm en wordt omringd door stevige planten. De rotsachtige bodem nodigt niet uit tot zwemmen, maar je kunt er wel wandelen en strandjutten. Kawela Bay, ongeveer vijfentwintig minuten rijden vanaf Hale'iwa, herken je misschien uit de tv-serie Lost. Bij Protection Point vind je een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. In de winter heb je er kans om walvissen te zien.

Turtle Bay, Oahu

Ka'ena Point State Park

Op de noordwestelijke punt van O'ahu ligt Ka'ena Point State Park. Dit gratis toegankelijke staatspark bestaat uit een ongerepte kuststrook, waar hoge golven stukslaan op landtongen van lavagesteente. Tot 1947 liep hier de O'ahu Railway van Honolulu naar Hale'iwa. Vandaag de dag staan op de heuvels boven Ka'ena Point satellieten van de Amerikaanse luchtmacht. Je kunt de Ka'ena Point Trail (4 km one-way) volgen van Yokohama Bay naar Ka'ena Point en terug. Je hebt onderweg de oceaan aan je ene zijde en steile kliffen aan de andere en wandelt langs getijdenpoelen, zeebogen en spuitgaten, die lijken op geisers. Op de rotsen zie je regelmatig moniksrobben zonnen. Ga vroeg op pad, neem water mee en bescherm je goed tegen de zon: Ka'ena Point Trail is niet erg gul met schaduw. Yokohama Bay is een goede plek om de zonsondergang te bekijken. Het rotsachtige zandstrand wordt in de winter overspoeld door hoge golven waardoor het in trek is bij (professionele) surfers. Een groot nadeel is dat op deze plaats regelmatig auto-inbraken voorkomen. De locals zelf adviseren om je auto dicht bij de strandwacht te parkeren, alle waardevolle spullen eruit te halen en ramen (en zelfs deuren) open te laten, zodat ze niet geforceerd worden.

Kaena Point State Park, Oahu

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan