Hawaii

In de Grote Oceaan, een paar duizend kilometer verwijderd van het vasteland van Amerika, ligt de vulkanische eilandengroep Hawaii. Dit tropische paradijs is een trekpleister voor toeristen, die onder andere voor de goede surfgolven, gouden stranden en Polynesische cultuur komen.

Feiten

Bijnaam: The Aloha State
Hoofdstad: Honolulu
Grootste stad: Honolulu
Bevolking: 1.360.000
Oppervlakte: 28.311 km²
Toetreding tot de VS: 21 augustus 1959
Officiële website: www.hawaii.gov

Vlag & Seal

Vlag Hawaii Seal Hawaii

Cultuur/Geschiedenis

De oorspronkelijke bewoners van Hawaii waren Polynesiërs, die vanuit Zuidoost-Azië per boot de oceaan over waren gevaren. Zij ontdekten rond 1500 voor Christus Fiji en bereikten vanaf daar andere eilanden in de Stille Oceaan, waaronder het Paaseiland, Nieuw-Zeeland en uiteindelijk Hawaii. De Polynesische invloeden zijn nog altijd goed terug te zien in de cultuur van Hawaii. In 1778 ontdekte de Engelsman James Cook de eilanden, die hij Sandwich Islands noemde. Hij werd er ontvangen als een god. Toen een van zijn bemanningsleden echter stierf kwamen de Hawaiianen erachter dat Cook geen onsterfelijke god was en besloten ze hem uiteindelijk te doden.

Pas in 1810 werden de eilanden van Hawaii samengevoegd door koning Kamehameha I. Het samenbrengen van de eilanden was van grote betekenis: de eilanden waren waarschijnlijk onder de westerse invloeden verdeeld geraakt als zij zelfstandig waren gebleven. Een beeld ter ere van koning Kamehameha I staat nog altijd in Honolulu. Elk jaar op 11 juni wordt het beeld versierd met bloemen om de grootheid van Kamehameha I te vieren. Zeven monarchen volgden Kamehameha I op als leiders van Hawaii. Iin 1845 vestigde Kamehameha III de regering van het Koninkrijk van Hawaii definitief op Honolulu.

Al vanaf 1820 kregen de eilanden te maken met invloeden vanuit het westen.
Dankzij de economische vooruitgang ontstonden er een tekort aan arbeiders, waardoor er immigranten uit Japan, China, Korea, Porto Rico, Portugal, Rusland en de Filipijnen naar Hawaii werden gehaald. Hawaii is een smeltkroes van culturen, met opmerkelijk veel Aziatische invloeden. De Polynesiërs zijn sterk in aantal gedaald en vormen nu nog maar een klein deel van de totale bevolking. In 1893 werd het koninkrijk overvallen door de Amerikaanse kolonisten en in 1898 werd Hawaii toegevoegd aan het grondgebied van de Verenigde Staten. Pas in 1959 werd Hawaii uitgeroepen tot de vijftigste staat van Amerika.

Er worden nog veel traditionele feesten gevierd. Ook wordt er naast Engels Hawaiiaans gesproken, met ‘Aloha’ als bekendste woord. Aloha betekent ‘welkom’, ‘liefde’, ‘hallo’ én ‘tot ziens’.

Feesten

Feesten zijn er genoeg in Hawaii. De luau is een traditioneel feest waarbij eten centraal staat. Vroeger moesten Hawaiiaanse mannen en vrouwen apart van elkaar eten en in de traditionele religie waren bepaalde lekkernijen verboden. In 1819 maakte de toenmalige koning daar een eind aan door een eetfestijn te organiseren waarbij hij verboden dingen at met vrouwen.
 
Jaarlijks vindt het World Invitational Hula Festival plaats, waar optredens worden gegeven waarbij de traditonele Hula-dans centraal staat. Op 1 mei vieren de Hawaiianen Lei Day, de dag van de bloemenkrans.
 
Omdat Hawaii een paradijs met perfecte golven is voor surfers, worden er het hele jaar door surfevenementen georganiseerd. De meest prestigieuze surfwedstrijd is de Triple Crown of Surfing, die elk jaar in november en december plaatsvindt.

Culinair

In Hawaii groeien tropische vruchten, zoals banaan, ananas, kokosnoot en guave, die bijna overal in verwerkt worden. Dit levert allerlei tropische creaties op, zoals mangobrood, bananentaart, kokosnoottoetjes en fruitige cocktails.
 
Dat veel Hawaiianen van Aziatische origine zijn, is ook terug te vinden in de keuken. Er wordt veel met rund, kip, varken en rijst gekookt.

Klimaat

Hawaii heeft een tropisch klimaat met maar twee seizoenen. Van mei tot oktober is het warm (rond de 30 graden) en droog en in de overblijvende maanden is het vochtig en daalt de maximumtemperatuur naar ongeveer 25 graden. Hoewel je Hawaii waarschijnlijk niet snel met sneeuw zult associëren, verdwijnt de top van de Mauna Loa-vulkaan tijdens de winter in de sneeuw.

Beste reistijd

Om de grotere kans op regen te ontlopen, kun je het beste in het droge seizoen (mei - oktober) naar Hawaii gaan. Het is er nooit echt koud, behalve in de hooglanden. De beste surfgolven zijn er aan het begin van het vochtige winterseizoen.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan