Oahu, Hawaii

oahu island hawaii Oahu Island is het dichtstbevolkte en drukst bezochte eiland van Hawaii. De grootste stad, Honolulu, ligt in het oosten en is tevens de hoofdstad van Hawaii. Je vindt in Honolulu de meeste hotels, resorts en historische gebouwen. Waikiki, verder naar het zuiden, trekt de meeste strandtoeristen en snorkelaars. De noordkust is het walhalla voor de surfliefhebber. Oahu wordt door de Hawaiianen geschreven als 'O'ahu'.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Zuid

Honolulu

Honolulu is de hoofdstad van Hawaii en is de plaats waar de meeste reizigers hun vakantie starten. De stad is rijk aan historische gebouwen en belangrijke plaatsen, waaronder 'Iolani Palace en Pearl Harbor. Breng vanuit Honolulu zeker een bezoek aan de vulkaan Diamond Head (Leahi) en de Nuuanpali Lookout.

Oahu Island, Hawaii

Waikiki

Een van de bekendste wijken in Honolulu is Waikiki. Voordat Hawaii in de Verenigde Staten werd opgenomen en het toerisme hoogtij ging vieren, hielden de Hawaiiaanse royals zich hier op. Waikiki ligt in het zuiden van Oahu en herbergt veel hotels, resorts, restaurants en winkels. Beroemd is Waikiki Beach.

Oahu Island, Hawaii

Leahi (Diamond Head)

Deze eeuwenoude vulkaan in het uiterste zuiden van Honolulu is niet te missen. Leahi dankt zijn naam aan negentiende-eeuwse Britse zeelieden die er diamanten gevonden dachten te hebben. De vulkaan is een goede wandellocatie en biedt mooie uitzichten over de stad en de kust. In verband met de beperkte parkeergelegenheid is een reservering verplicht. Reserveren kan vanaf 30 dagen van tevoren via https://gostateparks.hawaii.gov/diamondhead.

Oahu Island, Hawaii

Pearl Harbour & USS Arizona Memorial

'Pearl Harbor, Oahu Island') In deze haven van Ford Island van vind je vijf historische bezienswaardigheden die de aanslag van 7 december 1941 herdenken. Toen de Japanners Pearl Harbour bombardeerden, zagen de Amerikanen zich gedwongen deel te nemen aan de Tweede Wereldoorlog. Naast verschillende reconstructies en gedenkplaatsen van gezonken schepen kun je ook het luchtvaartmuseum bezoeken. Wil je de USS Arizona bezoeken, reserveer dan je toegangsticket 8 weken voor je bezoek via recreation.gov. 24 uur van tevoren komt een tweede deel van de tickets in de verkoop (3 PM Hawai Time). Het ticket bevat de boottocht van/naar het Memorial en de toegang tot het schip. Een eyecatcher bij Pearl Harbor is het voormalige gevechtsschip USS Missouri, dat groter is dan de Titanic. Het Memorial draait om de bijdrage van Battleship Missouri aan het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog tijdens gevechten in Azië. Je kunt een audiotour volgen door de officierskamers, tentoonstellingen bekijken en over het dek schrijden waar Generaal McArthur de Japanse overgave op 2 september 1945 accepteerde. Een bezoekersbus brengt je vanaf het Pearl Harbor Visitor Center naar het Memorial. Een paspoort is verplicht! Kinderen (t/m 12 jaar) krijgen korting op de entreeprijs.

Oahu Island, Hawaii

Hanauma Bay

 Hanauma Bay is een populaire snorkelplaats. En niet voor niets. Wanneer je boven koraal zwemt en de meest bijzondere zeewezens tegenkomt, waan je jezelf terecht in een paradijs. Van schildpadden tot de trompetvis: je komt er de meest bijzondere zwemmers tegen. Dit staatspark moet je twee dagen van tevoren reserveren: wees er op tijd bij want de tickets zijn erg snel uitverkocht (info 2023).   

Oahu Island, Hawaii

Oost

Windward Coast

De Windward Coast beslaat een groot deel van de oostkust van Oahu. De kust wordt gesierd door witte zandstranden en turkooizen wateren. De kust loopt ongeveer van Valley of the Temples tot Waimanolo in het zuiden.

Oahu Island, Hawaii

Kualoa Ranch (Jurassic Valley)

Dit landschap herken je misschien wel uit films als Jurassic Park, Jumanji en Godzilla. Ook als je geen liefhebber bent van deze films, is een bezoek aan de Kualoa Ranch zeker de moeite waard. Boek de tour van tevoren.

Ho’omaluhia Botanical Garden

Een weelderig groen landschap omringd door steile bergen, waar je de mooiste plaatjes schiet! De met palmbomen geflankeerde toegangsweg is zo beroemd geworden, dat stoppen om foto's te maken hier tegenwoordig verboden is vanwege het vele oponthoud dat dat veroorzaakte. Gelukkig zijn er verderop in de tuinen nog talloze Instagram-waardige fotospots. Je vindt er planten, bomen en bloemen uit onder andere Maleisië, India en Afrika. De toegang is gratis.

Noord

North Shore & Haleiwa

Hawaii staat bekend om haar goede surflocaties. De North Shore is de aangewezen plek voor meer ervaren surfers. Van november tot en met februari zijn de golven hier het hoogst. Van mei tot en met september is het water rustiger en kun je hier goed zwemmen, soms zelfs samen met schildpadden! Aan de kust van Waikiki zijn veel surfscholen voor beginners te vinden. Naast surfen is ook golf een geliefde sport op het eiland. Ga zeker even naar het charmante plaatsje Haleiwa, voor mooie boetiekjes, heerlijk lokaal eten (shaved ice is populair) en de iconische plaatjes van gekleurde houten huisjes, palmbomen en surfplanken.

Oahu Island, Hawaii

Polynesian Cultural Center

Dit culturele centrum ligt in het noordoosten van Oahu en geeft je een levendig beeld van zes authentieke volkeren. In zeven nagebouwde dorpen leer je van alles over de diverse Polynesische culturen. Je kunt in één dag een bezoek brengen aan Aotearoa (Nieuw-Zeeland), Fiji, Hawaii, Marquesas, Samoa, Tahiti en Tonga. Er zijn regelmatig shows met rituele dansen en workshops in houtsnijden, Samoaans koken en op ouderwetse wijze vuur maken. Je kunt ook deelnemen aan een kanotocht of genieten van een authentieke maaltijd. Als je voldoende tijd hebt, kun je hier zeker een halve dag doorbrengen.

Polynesian Cultural Center, Oahu Island, Hawaii

Vervoer

Het is erg gemakkelijk op Oahu rond te reizen met de auto, taxi of het openbaar vervoer. Je kunt bovendien bustochten maken langs de belangrijkste bezienswaardigheden van het eiland. Het eiland heeft geen uitgebreid wegennetwerk, dus verdwalen is haast geen optie. Je kunt met de auto bij alle grote plaatsen in elk geval komen.

Feiten

Staat Hawaii
County Honolulu County
Oppervlakte 1545 km²
Hoogte 1220 meter
Inwoners 950.000
Tijdzone Hawaii-Aleutian Time Zone (tijdverschil met Nederland: 11 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

De eilanden van Hawaii kennen een tropisch klimaat. Op Oahu Island is het over het algemeen het droogst op de westkust, Leeward Coast. De oostkust, Windward Coast, is groener en natter. Zowel aan de noordkust, als aan de zuidkust in de buurt van Waikiki is het weer het hele jaar door prettig.

Oahu kent twee seizoenen. De winter duurt van november tot en met april en de zomer van mei tot en met oktober. In het winterseizoen ligt de maximumtemperatuur tussen de 20 en 25 graden, in de zomer stijgt dit tot 30 graden Celsius en hoger. De koelere passaatwind maakt de gevoelstemperatuur aangenaam.

Geschiedenis

De eerste bewoners van Hawaii waren Polynesiërs, die al in de eerste eeuwen van onze jaartelling vanuit Zuidoost-Azië per boot de oceaan over waren gevaren. Begin negentiende eeuw volgden westerse zeelieden en handelaren. In deze periode begon de export behoorlijk toe te nemen. Ananas en suiker werden de belangrijkste exportproducten. In de vroege twintigste eeuw kwam het toerisme op, het eerste hotel werd in 1901 geopend op het strand van Waikiki, in het zuiden van Oahu Island. Hawaii werd bekend als een perfecte zon-, zee- en strandlocatie en de toeristen kwamen van over de hele wereld naar de eilanden toe. Door de Tweede Wereldoorlog kwam het toerisme midden in de twintigste eeuw tot stilstand. De Amerikanen vestigde een marinebasis op Oahu Island, beter bekend als Pearl Harbour. Op 7 december 1941 werd de basis gebombardeerd door de Japanners, waarmee de Verenigde Staten gedwongen werden deel te nemen aan de oorlog. Bij de aanval kwamen ongeveer 2.400 Amerikaanse soldaten en 68 burgers om het leven. Op deze historische plek kun je tegenwoordig vijf monumenten bekijken.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan