Lanai City, Lanai Island, Hawaii

lanai island hawaii Lanai is met 365 vierkante kilometer het kleinste bewoonde eiland van Hawaii. In Lanai City, de enige stad op het eiland, woont ongeveer de gehele bevolking. Lanai ligt veertien kilometer ten westen van Maui en recht onder Molokai. Enerzijds vind je op Lanai luxe resorts en grootse golfbanen, anderzijds vind je er prachtige kliffen en wegen. Slechts 48 kilometer van de wegen op Lanai is verhard, dus een auto met vierwielaandrijving is geen overbodige luxe.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Centraal-Lanai

Lanai City

Begin 1900 werd Lanai City gesticht als plantagedorp om de ananasindustrie te laten bloeien. Lanai City ligt centraal op het eiland en op 518 meter hoogte. Het is er doorgaans een stuk koeler dan in de kustregionen. Alle winkels, restaurants en bedrijven zijn gevestigd rond het groene Dole Park, dat omringd wordt door ananasbomen. Voor lokale kunst kun je terecht in het Lanai Art Center. In Lanai City vind je de grootste hotels van het eiland.

Lanai

Munro Trail

Even ten noorden van Lanai, voorbij het Four Seasons Resort, start de rustieke Munro Trail (33,5 km). De onverharde weg is vernoemd naar de Nieuw-Zeelandse natuurkundige George Munro, die in 1890 op het eiland aankwam. De Munro Trail is alleen toegankelijk voor auto's met vierwielaandrijving en voert je twee uur lang langs de indrukwekkendste vergezichten. Al na vier kilometer kom je langs een punt waar je uitkijkt over de kloof van Maunalei Gulch en de buureilanden Maui, Molokai, Big Island en Oahu. Je rijdt vervolgens door regenwoud met eucalyptus en dennenbomen en klimt naar 1.027 meter hoogte. De weg eindigt bij Lanaihale, 'het huis van Lanai', de hoogste piek van het eiland. Je kunt ook over de Munro Trail hiken of fietsen. Let op: Regen maakt de weg modderig en gevaarlijk! Rijd daarom rustig en voorzichtig en tank van tevoren voldoende.

Munro Trail, Lanai

Zuid-Lanai

Hulopoe Bay

Aan de zuidkust van Lanai ligt de Hulopoe-baai, die wordt gevormd door parelwitte stranden en kristalhelder water. Hulopoe Bay ligt voor het luxe Four Seasons Resort en is een ideale plaats om te snorkelen en zwemmen. In de wintermaanden kun je dat maar beter niet doen in verband met een hoge golfslag, maar je kunt dan wel walvissen spotten. Een van de hoogtepunten zijn de grote getijdenpoelen aan de oostzijde van de Hulopoe Bay. Deze poelen zijn door de golven uitgesleten uit de vulkanische rotsen en vormen een thuishaven voor zeesterren, kleine vissen, hermietkreeften en schelpdieren. Dit gebied is beschermd, dus neem geen schelpen of stenen mee als souvenir! Vanuit de baai kun je met wat geluk langsnuitdolfijnen zien zwemmen. Wanneer je aan de zuidoostelijke kant langs de poelen loopt, kom je na 15 à 20 minuten wandelen bij Puu Pehe, ook wel Sweetheart Rock genoemd. Deze rotsformatie kent een tragische legende: een strijder uit Lahai zou zijn geliefde hebben verstopt in een zeegrot onder de kliffen. Toen de grot tijdens een storm volliep en de dame verdronk, begroef de strijder haar op Puu Pehe en stortte zichzelf in zee.

Hulopoe Bay, Lanai

Kaumalapau Harbor

Aan de zuidwestkust van Lanai ligt Kaumalapau Harbor, de commerciële haven van Lanai. Kaumalapau Harbor werd aangelegd in 1920, maar werd verwoest door diverse orkanen. De huidige haven stamt uit 2007 en valt op door 819 witte, stervormige betonblokken van 35 ton per stuk. Vanuit de haven heb je een mooi en ononderbroken uitzicht bij zonsondergang. Tussen december en mei kun je walvissen voor de haven zien zwemmen, het hele jaar door heb je kans om langsnuitdolfijnen te zien. De route naar Kaumalapau Harbor geeft je een goed beeld van de zeekliffen die West-Lanai vormgeven. Wie denkt in de haven een gezellige boulevard aan te treffen, heeft het helaas mis. Je mag de haven alleen bezoeken op een dinsdag, woensdag of donderdag en er zijn geen faciliteiten.

Dolfijnen Lanai, Hawaii

Palaoa Point & Kaunolu Village

Op de zuidelijkste punt van het eiland, Palaoa Point, liggen de heilige ruïnes van een eeuwenoud dorp. Kaunolu Village was omstreeks 1790 de favoriete visplaats van koning Kamehameha de Eerste. Hier heb je prachtig uitzicht over Shark Fin Cove en de zeekliffen van Zuid-Lanai. Ook zie je de overblijfselen van de heilige tempel Halulu, petrogliefen en Kahekili's Leap, waar strijders hun moed toonden door van een achttien meter hoge klif te duiken.

Kahekili, Lanai

Garden of the Gods

Deze tuin vol keien en rotstorens heeft iets weg van het landschap in Zuidwest-Amerika. Garden of the Gods, Keahiakawelo in het Hawaiiaans, is een haast buitenaards maanlandschap aan het einde van de onverharde Polihua Road. Volgens een lokale legende is het landschap ontstaan door een wedstrijd tussen priesters van Lanai en Molokai; ze moesten een zo groot mogelijk vuur maken. De priester van Lanai gebruikte daarvoor alle vegetatie in Keahiakawelo, waardoor deze kale vlakte overbleef. De zonsondergang zet de rotsformaties in een gouden gloed.

Keahiakawelo, Lanai

Noord-Lanai

Polihua Beach


Voor wie graag van de gebaande paden afwijkt, is Polihua Beach een aanrader. Het strand ligt een half uur rijden voorbij Keahiakawelo (Garden of the Gods). Polihua is een 3,2 kilometer lang strand waar je regelmatig groene zeeschildpadden en (in de winter) walvissen kunt zien. Zwemmen is niet mogelijk vanaf Polihua Beach in verband met de sterke stroming. Vraag bij je hotelreceptie om een goede routebeschrijving.

Polihua Beach, Lanai, Hawaii

Shipwreck Beach (Kaiolohia)

Dit winderige strand is ongeveer dertien kilometer lang en, zoals veel bezienswaardigheden op Lanai Island, alleen bereikbaar met een auto met vierwielaandrijving. Langs de rotsachtige vaargeul van dit strand sloegen regelmatig schepen op de klippen. Bij het rif van Kaiolohia Bay kun je de roestige romp van een olietanker uit 1940 bekijken. Je kunt er wandelen en strandjutten, maar zwemmen wordt afgeraden vanwege de zware golven. Net boven het strand voert een pad je naar de petrogliefen (rotstekeningen) van Kukui Point.

Shipwreck Beach, Lanai, Hawaii

Vervoer

Je bereikt Lanai met een binnenlandse vlucht vanaf Honolulu (Oahu) of Kahului (Maui). Je landt op Lanai Airport. Vanuit de haven Manele Harbor vertrekken bovendien dagelijks veerboten naar Lahaina Harbor op Maui. Op Lanai zijn nauwelijks verharde wegen, dus je doet er het beste aan om een terreinwagen of auto met vierwielaandrijving te huren. Het Four Seasons Resort, Hotel Lanai en Expedition Ferry hebben ook een shuttlebussysteem waar je voor een nominale vergoeding gebruik van kunt maken. Vanaf de luchthaven zijn er shuttles naar de hotels in Lanai City en Hulopoe Bay,

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Op Lanai heerst een tropisch savanneklimaat. Het is op dit eiland over het algemeen droger dan in de rest van de Hawaiiaanse archipel. Omdat Lanai City op grote hoogte ligt, is het daar koeler dan elders op het eiland. In de winter is het in de stad ongeveer 18 à 19 graden Celsius, terwijl het in de andere maanden rond de twintig graden is.

9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan