Maui Island, Hawaii

maui hawaii Het landschap van het Hawaiiaanse eiland Maui wordt gekenmerkt door watervallen en een afwisselende kustlijn met rotsen en zandstranden. Het meest bepalend voor het landschap van 'The Valley Island' is de vulkaan Haleakala, in het gelijknamige nationale park. Je kunt op Maui wandelen over lavastromen en door bamboebossen. Een van de hoogtepunten is de Road to Hana, waar trotse watervallen eindigen in glanzende bassins.

Bezienswaardigheden & activiteiten

De volgende bezienswaardigheden vind je, met de klok mee, van oost naar noord:

Road to Hana

Aan de noordoostkust van Maui ligt het vredige en pittoreske dorp Hana. Hana is vooral beroemd door de indrukwekkende weg ernaartoe: de Hana Highway (HI-360, ook wel Road to Hana genoemd) is 83 kilometer lang en start in Kahului. Door de vele haarspeldbochten en bruggen waar maar één voertuig tegelijk overheen kan, neemt de trip (enkele reis) soms wel vier uur in beslag en kost het rijden soms best wat energie. In 620 bochten en via 59 bruggen rijd je langs weelderige regenwouden, klaterende watervallen, diepe waterpoelen en ruige zeegezichten. Eenmaal in Hana is de historische St. Sophia Church een bezoekje waard. Wil je meer cultuur, bezoek dan restanten van Hale Piilani, de oudste Hawaiiaanse tempel, in de tropische botanische tuin Kanahu. Een duik nemen kan in Hana Beach Park of op Hamoa Beach. Snorkelliefhebbers kunnen onderweg naar Hana terecht op het zwarte zandstrand van Waianapanapa State Park. Dit populaire park moet dertig dagen van tevoren gereserveerd worden. Wees er op tijd bij. Kijk op https://www.gowaianapanapa.com.

Hana Highway

Haleakala National Park

Het uitgestrekte Haleakala National Park ligt aan de zuidoostkust van Maui en draait om de 3.055 meter hoge Haleakala. Deze vulkaan draagt de Hawaiiaanse naam voor "huis van de zon", omdat volgens de legendes heeft halfgod Maui de zon aan de bergtop verbonden. Het park bestaat uit twee delen met elk een aparte ingang. Het dichtst bij Hana ligt Kipahulu, met het gelijknamige Visitor Center.

Haleakala NP

Kipahulu (Pools of Oheo)

In dit deel van het Halekala National Park liggen de prachtige Pools of Oheo, een serie watervallen die in elkaar overloopt en terrasvormige poelen vormt. Volg de Kuloa Point Trail (0,8 km) vanaf het bezoekerscentrum naar de lager gelegen waterpoelen. Desgewenst kun je het verfrissende water in. Houd wel het weer goed in de gaten; dat kan in een paar tellen omslaan en gevaarlijke situaties veroorzaken. Vanaf Kuloa Point Trail kun je verder wandelen over de Kahakai Trail (0,8 km) naar een punt waar je prachtig uitkijkt over de oceaan. Wil je een hele dag op pad? Informeer dan in het bezoekerscentrum naar de Pipiwai Trail (6,4 km). Deze indrukwekkende wandelroute leidt je naar de 122 meter hoge Waimoku Falls. De tocht duurt drie à vijf uur en kan zeer pittig zijn door het hete en vochtige klimaat.

Pools of Oheo

Summit Area

In tegenstelling tot het groene en bosrijke landschap in Kipahulu, is de Summit Area van Haleakala National Park bontgekleurd, woestijnachtig en gegroefd. De beste manier om kennis te maken met de berghelling van Haleakala is een wandeling. Begin je bezoek bij het Haleakala Vistor Center, waar je bij zonsopgang een verpletterend uitzicht hebt. Net ten zuiden van het bezoekerscentrum start de Sliding Sands Trail, een afdaling van 20 à 30 minuten die leidt naar een prachtig uitzicht over de krater. Houd er rekening mee dat de terugweg ongeveer dubbel zo lang duurt. Eén kilometer vanaf het bezoekerscentrum, bij de Hosmer Grove-camping, start de korte Hosmer Grove Trail (0,8 km). Je loopt door een dicht (dennen)bos en ziet veel inheemse Hawaiiaanse planten en bijzondere vogels. Je kunt ook de verharde autoweg naar de bergtop volgen. Vanaf Kahului duurt de rit via Route 37, 377 en 378 ongeveer anderhalf uur.

Summit Area

Makawao

Op de helling van Haleakala ligt Makawao, een voormalig plantagedorp waar de kunstgemeenschap bloeit. De vele boetiekjes, kunstgalerieën, glasblazers, houtsnijders en schilders die je overal ziet, leverden het dorp een plekje op in de Top 20 van Amerika's beste kunstbestemmingen. Makawao staat daarnaast bekend om de cowboys. Op Independence Day (4 juli) wordt de Makawao Rodeo georganiseerd; de grootste cowboycompetitie in Hawaii. Naast de rodeo en andere "cowboy activiteiten" is er een parade. Proef ook zeker de cream puff in T. Komoda Store, opgericht in 1916.

Makawao, Maui

Makena Beach State Park

Aan de zuidkust van Maui liggen de beste stranden van het eiland. De juweeltjes Big Beach en Little Beach bezoek je in het Makena Beach State Park. Het gouden zandstrand Big Beach ligt ingeklemd tussen twee zwarte, vulkanische landtongen en wordt geflankeerd door palmbomen. Met één kilometer lengte en negentig meter breedte, doet het strand zijn naam eer aan. In tegenstelling tot Kaanapaliis het hier relatief rustig. Little Beach bereik je via een wandelpad in noordelijke richting. Hoewel illegaal, wordt dit strand regelmatig bezocht door naturisten. De stranden worden van elkaar gescheiden door een heuvel die 'Puu Olai' heet; een heuvel die werd gevormd door een lavastroming en aardbeving in 1790. Voor de kust van Makena Beach & Golf Resort ligt Malu'aka Beach, dat ook wel Turtle Beach genoemd wordt. Veel snorkelaars en kajakkers gaan hiernaartoe in de hoop groene zeeschildpadden te zien die zich tegoed doen aan een feestmaal van koraal.

Makena Beach SP

Molokini Crater

Vijf kilometer van de zuidwestkust Maui ligt dit kleine, sikkelvormige eiland. Molokini Crater is de ideale bestemming voor snorkel- en duikliefhebbers. Tussen het koraal zwemmen meer dan 250 soorten tropische vissen. Vanaf Maalaea Harbor vertrekken boten naar dit eiland. Je kunt het best vertrekken in de vroege ochtend. Tijdens de wintermaanden kun je er walvissen spotten.

Molokini Crater

Keawakapu Beach & Ma'alaea

Dit strand ligt iets verder van de weg af en is daardoor bijna altijd rustig. Het zachte zand nodigt uit tot yoga, wandelen en zwemmen, In de ochtend kun je er goed snorkelen. In de winter is het Hawaiian Islands Humpback Whale National Marine Sanctuary een bezoek waard. Dit museum is gratis toegankelijk en vertelt je alles over de walvissen die jaarlijks rond het eiland zwemmen. Het centrum ligt bij een historische visvijver en biedt een ideaal uitkijkpunt om de grote zeezoogdieren te zien. Iets verder naar het noorden, vanuit Ma'alaea, vertrekken regelmatig walvisexcursies. Aan boord zijn vaak ook snorkelsets verkrijgbaar. Ga het liefst mee met een vroege boottocht; de wind en de golven zijn dan relatief kalm.

Keawakapu Beach, strand op Maui

Maui Ocean Center, the Aquarium of Hawaii

Binnen én buiten word je omgeven door zeeleven. Alles draait hier om educatie en bescherming. Je vindt hier van alles, van tropische vissen tot schildpadden en een tunnel waar haaien en roggen over je heen zwemmen. Leuk is ook de Humpback Whale 3D Experience, waar je op een bijzondere manier kennismaakt met het koninkrijk van de walvissen. Walvistours zijn mogelijk van oktober t/m april.

'Iao Valley State Park

In dit natuurpark kun je de 365 meter hoge Iao Needle bewonderen. Deze groenbemantelde rots is een van de meest spraakmakende bezienswaardigheden op Maui. Het 'Iao Valley State Park ligt in het groene hart van Maui en is met de auto te bereiken. Vanaf de parkeerplaats kun je het wandelpad volgen naar een uitzichtpunt, waar je de Iao Needle en de groene vallei kunt zien. Omdat de rots soms door wolken aan het zicht onttrokken wordt, is het verstandig om vroeg op pad te gaan of vooraf de weersomstandigheden te checken!

Iao Valley State Park Maui

Ka'anapali Beach

Het levendigste strand in West-Maui is het vijf kilometer lange Ka'anapali Beach. Met wit zand, grote hotels en resorts trekt Ka'anapali Beach veel bezoekers. Bij zonsondergang vindt op de klif Puu Kekaa ('zwarte rots') dagelijks een ceremonie plaats waarbij een duiker van de torenhoge klif springt. Vlak bij Puu Keka kun je overdag goed snorkelen. In Whalers Village vind je restaurants en winkeltjes. Bij Ka'anapali Beach zijn twee beroemde golfbanen: Royal Ka'anapali en Ka'anapali Kai.

Kaanapali Beach

Vervoer

Je bereikt Maui met het vliegtuig vanaf het Amerikaanse vasteland of een van de andere Hawaiiaanse eilanden. Je landt op Kahului Airport (OGG). Kleinere vliegvelden zijn Kapalua Airport (JHM) in het westen en Hana Airport in het oosten. Vanaf Honolulu (Oahu) is het ongeveer dertig minuten vliegen naar Maui. Vanaf Lanai en Molokai vaart er dagelijks een veerboot. Je kunt het eiland verkennen per (huur)auto of door gebruik te maken van het (beperkte) busvervoer. Er loopt een verharde weg rond het eiland die de grootste plaatsen met elkaar verbindt.

Feiten

Staat Hawaii
County Maui
Oppervlakte 1.883 km²
Hoogste punt 3.055 meter
Inwoners 145.000
Tijdzone Hawaii Time Zone (tijdverschil met Nederland: 11 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Het eiland Maui kent verschillende microklimaten. Houd er rekening mee dat het in Upcountry Maui altijd twaalf tot dertien graden Celsius kouder is dan aan de kust. Aan de westkust van het eiland is het het droogst. Het eiland kent dezelfde twee seizoenen de rest van Hawaii: zomer en winter. De zomer duurt van mei tot en met oktober en heeft maximumtemperaturen van boven de 30 graden Celsius. De winter duurt van november tot en met april en kent maxima tussen de 20 en 25 graden.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan