Big Island, Hawaii

big island hawaii Big Island is bijna twee keer zo groot als alle andere Hawaiiaanse eilanden samen. Hawaii Island, zoals Big Island ook wel genoemd wordt, is de thuishaven van de cowboys, vulkanen en heilige goden. Het landschap varieert van besneeuwde bergtoppen tot zwarte zandstranden. Dankzij de grootte kent dit eiland veel verschillende natuurlijke omgevingen en bezienswaardigheden. Strijk neer op een gitzwart strand, beklim een vulkaan of wandel door het regenwoud. De officiële naam van dit eiland is Hawaii Island, maar om verwarring te voorkomen spreekt men meestal over Big Island.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Onderstaande bezienswaardigheden liggen, met de klok mee, van oost naar noord

Hilo

Aan de oostkust van Big Island ligt de bruisende hoofdstad Hilo. Hier is het klimaat een stuk natter dan op andere plaatsen, waardoor je er weelderige regenwouden, bloeiende tuinen en ruisende watervallen vindt. In Downtown Hilo zijn kunstgalerieën, restaurants en winkels. Voor een mooi uitzicht over de baai wandel je over Kamehameha Avenue. Aan deze straat vind je ook Sig Zane Designs (voor Hawaiiaanse kleding), het neoklassieke Palace Theatre en de kleurrijke Farmers Market met immer verrassende producten. Ook zijn er in Hilo goede musea. Zo krijg je in het kleine Lyman Mission House & Museum een beeld van de rijke natuurlijke en culturele geschiedenis van Hawaii Island. Voor wie een indruk wil krijgen van hoe het heelal eruit ziet, is het 'Imiloa Astronomy Center een aanrader. Dit complex kostte maar liefst 28 miljoen dollar en maakt een connectie tussen eeuwenoude mythes en moderne wetenschap. In het 3D planetarium waan je je even in de ruimte. Als je tijd over hebt, is ook de Pana'ewa Rainforest Zoo & Gardens een leuke bezienswaardigheid. Deze dierentuin en de omringende tuin zijn, verrassend genoeg, gratis toegankelijk! Een frisse duik nemen en zeeschildpadden spotten kan bij het zwarte zandstrand in Richardson Ocean Park. Net buiten Hilo zijn de 24 meter hoge Rainbow Falls een bezoek waard.

Hilo Gardens

Puna

Als je vanuit Hilo naar het Hawaii Volcanoes National Park rijdt, kun je via Hawaii Road 11 een tussenstop maken in Puna. Deze regio strekt zich uit van de zwarte zandstranden op zeehoogte tot de 1.222 meter hoge Kilauea-vulkaan. Daartussen ligt regenwoud. Indrukwekkend is Kalapana, een dorp dat gedeeltelijk bedolven is onder pikzwarte lava. Je kunt ook een bezoek brengen aan het Lava Tree State Park. Een wandelpad leidt je langs lavarotsen en gesmolten boomstammen die al eeuwenlang met lava bedekt zijn.

Puna Lavavelden

Hawaii Volcanoes National Park

Dit indrukwekkende vulkanenpark ligt aan de zuidkust van Hawaii Island. De trekpleister is de actiefste vulkaan ter wereld: de Kilauea. Deze bezienswaardigheid trekt niet alleen veel toeristen aan, maar is ook een heilige plek voor de Hawaiiaanse bevolking. De vulkaan Mauna Loa, die voor het laatst uitbarstte in 2022, maakt eveneens deel uit van het natuurgebied. Naast deze vulkanen bevat het park woestijn en regenwoud. Er zijn twee verharde wegen in het park, die je leiden langs uitzichtplateaus en beginpunten wandelroutes.

Hawaii Volcanoes NP

Punalu'u Black Sand Beach

Door de constante vulkanische activiteit vind je op Big Island niet alleen witte, maar ook groene en zwarte stranden. Punalu'u, een van de beroemdste zwarte zandstranden van Hawaii, ligt in het zuidoosten tussen Hawaii Volcanoes National Park en het plaatsje Naalehu Punaluu. Het zwarte Punalu'u-strand contrasteert prachtig met de helderblauwe oceaan en wordt omringd door palmbomen. Met wat geluk zie je een grote honu; een groene zeeschildpad. Zwemmen is niet heel aanlokkelijk op dit strand, maar er zijn wel picknickplaatsen. Andere zwarte stranden vind je bij Kiholo Bay, in het oosten van het eiland. Daar is ook een zwembad.

Punaluu Sand Beach

Historic Kailua Village (Kailua-Kona)

Kailua-Kona ligt aan de westkust van Hawaii Island. Het is een levendige en toeristische badplaats met veel souvenirwinkels en historische gebouwen, waaronder Hulihee Palace en de Mokuaikaua Church. Hulihee Palace ligt aan Alii Drive in het hart van het historische dorp. Het werd gebouwd in 1838 als zomerhuis voor de Hawaiiaanse adel. Tegenwoordig is er een museum met houten meubels en koninklijke artefacten uit de tijd van Koning Kalakaua en Koningin Kapiolani. Aan de overkant van de straat ligt de Mokuaikaua Church uit 1820; de eerste christelijke kerk van Hawaii. Tegenover de historische pier is Ahuena Heiau een bezoekje waard; dit is de laatste woning van Koning Kamehameha I. In de buurt van Kailua Kona ligt het historische park Pu'uhonua o Honaunau, waar misdadigers in de negentiende eeuw een tweede kans kregen. Snorkelen kan uitstekend bij Two Step.

Kaulua-Kona, Big Island

Waimea

Waimea ligt in het noorden van Big Island en staat bekend om zijn cowboys en ranches. Niet ver van Waimea ligt het Mauna Kea Observatory, waar je sterren kunt kijken en meer leert over deze hoogste berg van Hawaii. Aan de Kohala-kust ligt het historische Pu'ukohola Heiau, waar je diverse tempels kunt bewonderen. Een prachtig uitkijkpunt heb je vanaf Pololu Valley Lookout.

Waimea

Akaka Falls State Park

Aan de noordoostkust van Big Island, de Hamakua Coast, vind je het Akaka Falls State Park. Twee watervallen stelen hier de show: de 135 meter hoge Akaka Falls en de 30 meter hoge Kahuna Falls. Je kunt deze natuurwonderen het beste te voet bekijken. Er is één wandelroute van 0,6 kilometer die je naar beide watervallen brengt. Je klimt over een verhard voetpad door een regenwoud vol wilde orchideeën, varens en bamboebossen. Eerst zie je de Kahuna Falls, daarna kom je bij de Akaka Falls. Vervolgens wandel je via hetzelfde pad terug. Trek ongeveer een uur uit voor deze wandeling.

Akaka Falls

Vervoer

Je bereikt Big Island met het vliegtuig. Je kunt landen op Hilo International Airport in het oosten, maar de meesten landen op Kona International Airport in het westen. Als je eerst een bezoek hebt gebracht aan O'ahu, vlieg je in 35 à 40 minuten naar Big Island.
Om het Big Island goed te verkennen, kun je het beste een auto huren. De verharde autoweg rond het eiland verbindt de belangrijkste plaatsen met elkaar. Het is haast niet mogelijk om te verdwalen. Op beide vliegtuigen zijn autoverhuurders aanwezig. We zorgen ervoor dat er een auto voor je klaarstaat zodra je op Big Island geland bent. Je kunt ook gebruik maken van excursiebussen, taxi’s of het openbaar vervoer. De 'Hele-On Bus' rijdt van maandag tot en met zaterdag naar de grootste plaatsen. Een ritje kost je ongeveer $1. Op zondag is het openbaar vervoer beperkt.

Feiten

Staat Hawaii
County Hawaii
Oppervlakte 10.432 km²
Hoogste punt 4.205 meter (Mauna Kea)
Inwoners 185.000 (in 2010)
Tijdzone Hawai Time Zone (tijdverschil met Nederland: 11 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Door de aanwezigheid van twee grote vulkanen, Mauna Kea en Mauna Loa, zijn op Big Island bijna alle mogelijke klimaten ter wereld te vinden. Desondanks is het klimaat redelijk stabiel, net zoals op de andere eilanden van Hawaii. Zo bevind je je aan de ene kant van het eiland in een tropisch gebied, terwijl de andere kant gekenmerkt wordt door koelere toendragebieden. Er zijn maar twee seizoenen: in de winter (november-april) liggen de temperaturen rond de 25 graden Celsius. 's Nachts koelt het ongeveer tien graden af. In de zomer is het overdag een graad of 30. Wees je erop bedacht dat de temperatuur op hogere plaatsen (op berghellingen) in rap tempo kan dalen. Zorg er dus voor dat je altijd een vest of (regen)jas bij je hebt.

Geschiedenis

De geschiedenis van Hawaii zoals wij die kennen, begint op Big Island. Dit was namelijk het eerste eiland dat door de Polynesiërs ontdekt werd, circa 1500 jaar geleden. In 1778 kwam de Britse ontdekkingsreiziger Captain Cook op Hawaii Island aan, waarna vele westerlingen volgden.De blanke Cook en zijn bemanningsleden waren een wonderlijke verschijning voor de plaatselijke bevolking en werden beschouwd als goden. Toen een van de bemanningsleden echter stierf, kwamen de Hawaiianen erachter dat de leider Cook geen onsterfelijke god was en besloten ze hem te vermoorden.
 
De regering van Kamehameha I, de eerste koning van het Koninkrijk Hawaii, woonde aanvankelijk op Hawaii Island, totdat de regering in 1804 werd overgebracht naar Honolulu op Oahu Island. In 1812 keerde de koning echter terug naar zijn moedereiland, waar hij zeven jaar later overleed. In 1820 kwamen de eerste missionarissen aan in Kailua, een historisch dorpje aan de Kona-kust. De Mokuaikaua-kerk, aan Alii Drive in het centrum van het dorp, stamt uit deze tijd. In dezelfde periode kwamen er steeds meer westerlingen naar het eiland en werden veehouderij en suikerplantages onderdeel van de economie.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan