Idaho

Idaho is een ruige, niet erg drukbezochte staat in het noordwesten van de VS. Als je op zoek bent naar ongerepte natuur, dan ben je in Idaho aan het juiste adres. Er zijn hoge bergen (de Rocky Mountains in het noordoosten), diepe kloven (met Hell’s Canyon als diepste van het Noord-Amerikaanse continent) en meer dan 1.500 meren.

Feiten

Bijnaam: The Gem State
Hoofdstad: Boise
Grootste stad: Boise
Bevolking: 1.568.000
Oppervlakte: 216.632 km²
Toetreding tot de VS: 3 juli 1890
Officiële website: www.idaho.gov

Vlag & Seal

Vlag Idaho Seal Idaho

Cultuur/Geschiedenis

In 1803 vond de Louisiana Purchase plaats, een transactie tussen Frankrijk en de VS waarbij de VS een enorm stuk land opkocht en haar grondgebied in één klap ongeveer verdubbelde. De toenmalige president Thomas Jefferson vond het nodig dit nieuwe gebied in kaart te brengen en gegevens te verzamelen over de rivieren, diersoorten, indianenstammen enzovoort.
 
Op 14 mei 1804 vertrok een groep aangewezen personen, onder leiding van Meriwether Lewis en William Clark, in opdracht van Jefferson de westelijke wildernis in. De beroemde ‘Lewis and Clark Expedition’ begon. Lewis, Clark en kameraden legden grote afstanden over rivieren af per boot, tot ze aankwamen bij het gebied van de Shoshonestam, aan de voet van de Bitterroot Mountains. Dit gebergte was een zware hindernis voor de avonturiers en vormt nu de oostgrens van de staat Idaho. De Shoshone hielpen een handje, waardoor de expeditieleden uiteindelijk via de Snake- en Clearwaterrivier de Columbiarivier konden bereiken die hen naar de Grote Oceaan zou brengen.
 
Hoewel Idaho door de jaren heen steeds meer geciviliseerd is, bestaat een groot deel van de staat nog steeds uit wilde natuur. Opmerkelijk is dat er geen officiële nationale parken aanwezig zijn. Dat komt doordat er al in een vroeger stadium publieke parken en routes voor recreanten werden aangesteld, nog voordat het fenomeen van nationale parken echt doorbrak. Het meest overweldigende natuurverschijnsel is de Hell's Canyon, een kloof die nog dieper is dan de Grand Canyon. Het is zelfs de diepste riviercanyon van het land, hoewel hij nog niet echt bekend is bij het grote publiek.
 
Idaho komt overigens aan de bijnaam ‘Gem State’ doordat er vrijwel alle verschillende ‘gem stone’ (edelstenen) worden gevonden.

Feesten

In een aardappelstaat (zie het kopje ‘culinair’) vinden natuurlijk de nodige aardappelfestiviteiten plaats. In Shelley wordt bijvoorbeeld elk jaar in september de Spud Day georganiseerd, waarbij allerlei spelletjes met aardappels gespeeld worden en de aardappel vanzelfsprekend alle menukaarten siert.

Culinair

Wat eten betreft is Idaho onlosmakelijk verbonden met de aardappel. De vruchtbare grond, het frisse smeltwater en de schone lucht van de staat dragen volgens de telers bij aan de productie van 's wereld beste aardappels.

Klimaat

Idaho heeft een landklimaat. Hoewel de staat een behoorlijk eind van de Grote Oceaan af ligt, heeft de zee een licht matigende werking op de temperaturen. Daardoor wordt het in Idaho vaak niet zo koud als in de noordwestelijke staten ten oosten van de Bitterroot Mountains. In de winter kan het enkele graden vriezen, maar de temperatuur kan ook enkele graden boven het vriespunt liggen. Het zuiden van de staat vormt een uitzondering hierop. Hier worden extremere temperaturen gemeten. Zo kan het kwik ’s zomers de dertig graden passeren, bijvoorbeeld in Lewiston, het laagst gelegen stadje in Idaho.

Beste reistijd

De meeste toeristen die naar Idaho gaan, komen voor buitenactiviteiten, zoals raften en wandelen. De zomer is hiervoor het meest geschikt. Omdat de staat geen grote toeristentrekpleister is, zul je van grote mensenmassa's niet echt last hebben.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan