Boise, Idaho

Boise Idaho Boise is de bruisende hoofdstad van Idaho. Het is een goed bewaard geheim: de hippe stad heeft een jonge bevolking die van de lente tot en met de herfst voornamelijk buiten leeft. De meeste reuring vind je aan de oevers en stadsparken langs de Boise River, die door het stadscentrum stroomt. Ook op historisch gebied heeft Boise veel te bieden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Old Town/BoDo

BoDo is het charmante, historische stadscentrum van Boise. Je kunt er struinen langs bezienswaardige gebouwen, waaronder het huis van burgemeester Cyrus Jacob aan Grove Street, dat uit 1864 stamt. Andere opvallende gebouwen zijn het Perrault Building (1879), de Masonic Temple (1892), het Belgravia Apartment (1904) en het Boise City Turnverein Building (1906). Hongerig van het rondkijken? Ga voor je lunch naar Bacon, Bittercreek, Fork of Bardenay. Hyde Park is één van de charmantste buurten in Boise. Hier vind je veel hippe eettentjes, zogenaamde 'specialty shops' en leuke boetiekjes en antiekwinkeltjes.

Boise bezienswaardigheden

Musea

In downtown Boise vind je het Boise Art Museum en het Idaho Black History Museum. Ze liggen in het Julia Davis Park. Aan de oever van de Boise-rivier vind je het Idaho Anne Frank Human Rights Memorial! In het gerenoveerde Idaho State Historical Museum, wordt het verhaal van deze staat op moderne wijze belicht.

Musea in Boise

Old Idaho Penitentiary

Deze gevangenis opende in 1872. Meer dan 13.000 zware criminelen hebben hier in Boise hun straf uitgezeten tijdens de honderd jaar dat deze gevangenis in gebruik was. Je kunt de cellenblokken bezoeken, maar ook de isoleercel en de galgen. In totaal bestaat het terrein uit dertig historische gebouwen en zijn er speciale tentoonstellingen.

Boise bezienswaardigheden

Waterkant

Gedurende de lente, zomer en herfst leeft men in Boise buiten. Langs de oever van de Boise River, die door het stadscentrum stroomt, liggen diverse stadsparken. De groenstrook aan het water ('Greenbelt') is maar liefst 40 kilometer lang en rijk aan paden waarop je kunt wandelen en fietsen. Je zult er regelmatig iemand een hengel zien werpen in de hoop regenboogforel te vangen. In Barber Park kun je een raft of opblaasband huren om naar Ann Morrison Park te dobberen. Een mooi zandstrand met waterglijbaan vind je in Eagle Island State Park, zo'n 18 kilometer ten westen van Downtown Boise.

Boise bezienswaardigheden

Ridge to Rivers Trail System

In de heuvels boven de stad, die ook wel de uitlopers (foothills) van de Rocky Mountains genoemd worden, vind je meer dan honderd kilometer wandelroutes en mountainbikepaden.

Ridge to Rivers Trail System, Boise

Omgeving

Bruneau Dunes State Park

Dit staatspark ligt tussen Boise en Twin Falls en geeft je even het idee dat je in de Afrikaanse Sahara bent beland. De kern van het Bruneau Dunes State Park wordt gevormd door een 143 meter hoge zandduin. Bij het bezoekerscentrum kun je een slee huren om mee van de helling te roetsjen. Aan de voet van de duin zijn meren, waar je kunt zwemmen en vissen. Omdat deze regio niet druk is met steden, is er weinig lichtvervuiling. Je kunt er daarom prachtig sterren kijken. Bezoek hiervoor het Bruneau Dunes Observatory. Vanuit Boise is het ruim een uur rijden naar Bruneau Dunes State Park, dat aan de weg naar Twin Falls ligt. Als je ruim de tijd hebt en een overnachting maakt bij Bruneau Dunes, kun je ervoor kiezen om naar de Bruneau Canyon Overlook te rijden. De weg ernaartoe is ongeveer 45 minuten. Je kijkt er prachtig weg over de 365 meter diepe kloof.

Boise bezienswaardigheden

Feiten

Staat Idaho
County Ada
Oppervlakte 165 km²
Hoogte 850 meter
Inwoners 200.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Winters in Boise zijn koud: in januari ligt de gemiddelde temperatuur overdag rond het vriespunt en 's nachts enkele graden eronder. De winter is veruit het natste seizoen. Van november tot en met maart valt er maandelijks 29 tot 36 millimeter neerslag. In december en januari valt de helft daarvan in de vorm van sneeuw. De lente en de herfst zijn aangename seizoenen. In de lente wordt het geleidelijk aan warmer. Het herfstseizoen is kort en kan onstuimig zijn, met 25 graden in september en 18 graden in oktober. In november is de gemiddelde dagtemperatuur met de helft gedaald tot 9 graden. In de zomer is het warm en droog. Er valt weinig neerslag en de gemiddelde temperatuur ligt in de buurt van de 30 graden.

Geschiedenis

De eerste nederzetting in de regio was Fort Boise (afgeleid van 'bois', het Franse woord voor bos), ten westen van de huidige stad. Op het punt waar de Boise River en Snake River samenkomen, stichtte de Hudson's Bay Company in 1830 een fort en handelspost. In die tijd doorkruisten veel emigranten de bossen van Boise, op hun weg naar Oregon. Het fort werd twintig jaar later alweer verlaten, maar in 1863, tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, stationeerde de U.S. Army zich in het gebied. Er vonden in die tijd veel moordpartijen plaats langs de Oregon Trail. Een nieuwe nederzetting werd gesticht op de plaats van het huidige Boise. In dezelfde periode trok de ontdekking van goud duizenden goudzoekers. Boise groeide daardoor snel en fungeerde als belangrijke aanvoer- en bevoorradingsstad voor de goudmijnen in de bergen. In 1866 groef de Boise City Canal Company het Boise City Canal, dat ten noorden van Grove Street ligt. In het huidige 'Old Town' vind je veel gebouwen uit de negentiende en vroege twintigste eeuw.

Toen de gold rush voorbij was, nam de bevolking sterk af. Het stadje lag in een afgelegen gebied en had nauwelijks goede verbindingen. Bovendien was de grond te droog voor akkerbouw en veeteelt. Toch kreeg een vastberaden aantal burgers het voor elkaar een goed irrigatiesysteem met dammen en reservoirs aan te leggen. Er konden nu gewassen verbouwd worden: de stad was gered van de ondergang. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de stad een impuls door de aanwezigheid van verschillende trainingsbases in de regio.

In 1960 betrok het stadsbestuur de voorsteden bij de stad, waardoor het inwoneraantal verdubbelde. Nog steeds trekt Boise mensen aan vanwege het fijne klimaat, de stedelijke vernieuwing en mogelijkheden tot het vinden van werk.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan