Twin Falls, Idaho

Twin Falls Idaho Het stadje Twin Falls staat bekend om de gelijknamige watervallen. De populairste bezienswaardigheid is echter de Shoshone Falls, een waterval in de Snake-rivier die ook wel de 'Niagara of the West' wordt genoemd. De waterstroom van de Snake-rivier rond Twin Falls wordt gecontroleerd door dammen, die gebruikt worden voor irrigatie en het opwekken van energie. De rivier domineert het landschap en biedt watersportmogelijkheden, zoals kanoën en zwemmen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Shosone Falls

Bekender dan de Twin Falls zijn de Shoshone Falls. Deze waterval wordt ook wel de 'Niagara of the West' genoemd. Shoshone Falls is bijna 65 meter hoog; 14 meter hoger dan de Niagara Falls. Voor een mooi uitzicht op het watergeweld volg je de Centennial Trail die je de canyon uit voert. Hier ben je niet ver verwijderd van de Evel Knievel jump site, de plek waar Evel Knievel over de canyon probeerde te springen. De watervallen in het Shoshone Falls Park zijn met name in de lente indrukwekkend, wanneer de waterstroom het grootst is. Je kunt hier ook raften of kajakken over de stroomversnellingen in de Snake-rivier. Vooral het gebied rond Murtaugh is indrukwekkend. Tussen mei en september kun je ondergrondse avonturen beleven in de Shoshone Ice Caves; een lavatunnel waarvan de bodem het hele jaar door met ijs bedekt is. Direct naast Shoshone Falls Park ligt Dierkes Lake Park, waar een stuk meer is afgezet zodat er een natuurlijk zwembad is ontstaan.

Shoshone Falls

Twin Falls

Iets ten oosten van het kleine plaatsje Twin Falls vind je de gelijknamige waterval. Bij deze waterval klatert het water uit de Snake River ongeveer 61 meter naar beneden. De waterstroom wordt beheerst door de dammen, die gebruikt worden voor irrigatie en het opwekken van energie. Dat geldt ook voor de nabij gelegen Shoshone Falls en Pillar Falls.

Twin Falls

Perrine Bridge

Deze indrukwekkend hoge brug over de Snake River ligt ten noorden van Twin Falls. Perrine Bridge is een van de weinige bruggen ter wereld waar base jumping legaal is - je ziet er dan ook regelmatig dappere zielen vanaf springen. Je hebt er een heel mooi uitzicht op de smalle kloof die door de rivier is uitgesleten. Je kunt in Centennial Park een kajak huren en onder de Perrine Bridge door peddelen - voor een aanbieder van begeleide tochten zie je het kopje hieronder.

Twin Falls

Snake River Canyon

Vanuit Twin Falls loopt een pad van ongeveer 16 kilometer dat je uitzicht biedt op de Snake River Canyon. Ideaal voor liefhebbers van een stevige wandeling of fietstocht. Het pad is makkelijk te bereiken, aan het noordelijke eind van Washington Street, bij het Buzz Langdon bezoekerscentrum of bij Shoshone Falls Park. Je kunt ook op de rustig stromende Snake River kanoën of kajakken. Een aanbieder voor wateravonturen is AWOL Adventure Sports. Je peddelt onder de Perrine Bridge door en maakt een stop bij het pittoreske Pillar Falls. Wie sportief is aangelegd en ruim de tijd heeft, kan verder kanoën naar Shoshone Falls - de Niagara-watervallen van het westen. Er zijn kanotochten voor peddelaars van elk niveau. Voor AWOL ga je naar Centennial Park in Twin Falls.

Twin Falls

Herrett Center for Arts and Sciences

Tot de collectie van dit museum behoren 18.500 voorouderlijke gebruiksvoorwerpen en andere vondsten. Ook zijn er 500 schilderijen en sculpturen tentoongesteld. In het bijbehorende Faulkner Planetarium, een multimediatheater, kun je programma's over ruimtevaart bekijken en in het Centennial Observatory kun je zelf de sterren bestuderen.

Twin Falls Idaho

Omgeving

Thousand Springs State Park

Als je vanuit Twin Falls naar Portland rijd, bereik je na ongeveer 42 minuten het Thousand Springs State Park. In dit uitgestrekte staatspark zie je hoe de Snake River langs vulkanische kliffen stroomt en verschillende watervallen vormt. Het Thousand Springs State Park is enorm en bestaat uit verschillende gebieden. Je kunt de Thousand Springs Scenic Byway van Bliss naar de Snake River Canyon volgen om een goed beeld te krijgen van het gebied. Een van de populairste parken is Ritter Island. Je kunt er prachtige foto's maken en veel vogels zien. Ritter Island ligt aan de pittoreske Snake River, tussen twee waterstromen.

Thousand Springs State Park

Bruneau Dunes State Park

Dit staatspark ligt tussen Twin Falls en Boise en geeft je even het idee dat je in de Sahara bent beland. De kern van het Bruneau Dunes State Park wordt namelijk gevormd door een 143 meter hoge, losstaande zandduin. Bij het bezoekerscentrum kun je een sleetje huren om mee van de helling te roetsjen. Aan de voet van de duin zijn meren, waar je kunt zwemmen en vissen. Omdat er rond Bruneau Dunes State Park weinig lichtvervuiling is, kun je er prachtig sterren kijken. Bezoek hiervoor het Bruneau Dunes Observatory.

Bruneau Dunes State Park Idaho

City of Rocks National Reserve

Aan Highway 84 naar Salt Lake City kun je de afslag naar City of Rocks nemen. Via een omweg kom je bij een bijzonder gebied met granieten torenspitsen en kolommen. Het is een paradijs voor liefhebbers van klimmen: er zijn 700 technische routes uitgestippeld. Het ongewone, uitgestrekte landschap vraagt om een wandeling of tocht per mountainbike of paard.

City of Rocks Idaho

Feiten

Staat Idaho
County Twin Falls
Oppervlakte 31 km²
Hoogte 1.141 meter
Inwoners 44.125
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Twin Falls heeft aangename zomers en frisse winters. De warmste maanden zijn juli en augustus, met maxima van 29-30 graden. Deze twee maanden zijn ook de droogste maanden. In de winter is het kouder en iets natter. De temperatuur ligt in de winter net boven het vriespunt. Januari is de koudste en natste maand, met maxima van 1-2 graden. Van december tot maart vriest het 's nachts, en kan de neerslag dus in de vorm van sneeuw vallen. De herfst is net iets aangenamer dan de lente, aangezien het in de herfstmaanden droger en een paar graden warmer is. In september en oktober is het gemiddeld tussen de 17 en 25 graden..

Geschiedenis

In Idaho Falls zijn bij grotonderzoeken pijlpunten en gebruiksvoorwerpen van tienduizend jaar oud gevonden. De regio was lang het thuisland van de Native Americans, waaronder de stammen van de Northern-Shoshone en Bannock.

De eerste kolonisten betraden het gebied in de vroege negentiende eeuw en in de tweede helft van die eeuw ontstonden de eerste nederzettingen. Om die te laten slagen legde men in 1900 irrigatiekanalen aan en werd onder leiding van Perrine de Milner Dam gebouwd. Vanwege zijn inzet voor de stad wordt Perrine ook wel gezien als de stichter. Na de bouw van de dam groeide de stad uit tot een agricultureel productiecentrum.

In 1974 kwam Twin Falls in het nationale nieuws. Evel Knievel, een Amerikaanse stuntman, ondernam een poging om met zijn motorfiets over de Snake River Canyon te springen. De poging mislukte vanwege harde wind en een vroegtijdige opening van zijn parachute.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan