Belleville, Illinois

Belleville, letterlijk mooie stad, doet haar naam eer aan. Het is een rustige stad waar muziek, en dan voornamelijk de jazz en blues, de boventoon voert. Het feit dat het grootste deel van de bewoners van Duitse komaf is zorgt voor een aantal typisch Duitse tradities die in stand worden gehouden, zoals het Oktoberfest en de voorliefde voor goede wijnen.Bezienswaardigheden & activiteiten

Historische plaatsen

Belleville heeft een aantal historische plaatsen waaronder het Belleville Historic District, het Gustave Koerner House en de Knobeloch-Seibert Farm. Het historisch district bestaat uit de straten East and South Belt Street, Illinois Street en de Forest Street. Dit stuk wijk is opgenomen in het register voor historische gebouwen in de VS en is leuk om doorheen te wandelen. Het Gustave Koerner House is gebouwd om een van de belangrijkste inwoners van de stad ooit te eren. Gustave Koerner was een goede vertrouweling van Abraham Lincoln en heeft geholpen bij het opzetten van het Republican Party Platform. Hij heeft bovendien veel bijgedragen aan de integratie van Duitse migranten, zelf was hij ook Duitser van oorsprong, en hun bijdrage aan de Union. 

Belleville, Illinois

Labor en Industry museum

Het museum vertelt de geschiedenis van de industrie in Belleville en het zuidwesten van de staat Illinois. Destijds was Belleville een van de belangrijkste handelscentra voor de staat.

Ravissant Winery

Belleville ligt middenin een wijngebied. Proef van de overheerlijke wijnen uit de regio bij de oude wijnboerderij Ravissant Winery. Hier worden ook wijntours georganiseerd en van mei tot oktober kun je op de zaterdagavond genieten van live muziek in de wijngaard.

Ravissant Winery, Belleville

Muziek

Belleville is een echte muziekstad. Overal in het centrum vind je dan ook barretjes waar de jazz, blues en rock n roll gedraaid wordt. De Belleville Philharmonic Society werd opgericht in 1866 en is daarmee de twee na oudste van het hele land.

Skyview Drive-In

Voor het ultieme net-als-in-de-film-gevoel moet je bij de Skyview Drive-In zijn. Het is een van de weinige overgebleven Drive-In bioscopen in de staat Illinois. In de zomer worden hier films gedraaid terwijl je zelf gewoon in je auto blijft zitten.

Downtown Square

Het Downtown Square is het hart van Belleville. Rond de Veterans Memorial Fountain vind je diverse restaurantjes en barretjes. In de zomer worden er op het plein festivals, parades en concerten gehouden.

Vervoer

In Belleville wordt er gebruik gemaakt van een MetroLink Light Rail die in totaal drie stations heeft in de stad. Het Memorial Hospital, het Belleville en het College stations. Daarnaast is er een uitgebreid fietspadennetwerk in de stad, van Southside Park naar Southwestern Illinois College. De belangrijkste vliegvelden in de buurt zijn het Scott Air Force Base en het MidAmerica St. Louis Aiport, deze laatste zal op den duur het St. Louis Lamert International gaan vervangen voor internationale vluchten in de buurt.

Feiten

Staat Illinois
County St. Clair
Oppervlakte 49 km2 waarvan water 0 km2, land 49 km2
Hoogte 157 meter
Inwoners 41.410
Tijdzone Central Time (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger).

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

In de winter is het in Belleville enigszins koud. De maximale temperatuur hangt dan rond het vriespunt en ’s nachts vriest het een graad of 7. De zomers zijn warm met gemiddelde temperaturen rond de 33 graden. De natste maanden zijn van april tot en met augustus met een gemiddelde neerslag van 10 cm, in de wintermaanden valt dit vaak in de vorm van sneeuw. Daarnaast ligt ook Belleville in het orkaan gevoelige deel van de VS.

Natuur, flora & fauna

National Shrine of our Lady of the Snows

Een van de grootste en bekendste parken van Belleville is de ‘National Shrine of our Lady of the Snows’. Dit stuk land bestaat uit een groot aantal aangelegde parken met allerlei voorzieningen om je zowel op spiritueel vlak als op fysiek vlak bezig te houden. Er ligt een grote nadruk op het katholicisme in dit park. Er zijn diverse katholieke gebouwen op dit stuk grond, alsmede een restaurant en een groot zalencentrum.

Bellevue Park

Midden in de stad ligt ook nog het Bellevue Park, een gemeentelijk stadspark met veel groen en veel water. Het Cambridge park is vooral voor kinderen met een groot aantal speeltoestellen en klimwanden.

Sport

De enige professionele sportclub in Belleville is de Rowdies Rugby Football Club. Om zelf aan sport te doen in dit gebied zijn er een aantal fietspaden uitgezet waaronder de Richland Creek Greenway Trail. Daarnaast beschikt Belleville over een mooi en groot zwembad en in een aantal van de parken, waaronder het Bellevue park kun je vissen.

Geschiedenis

De stad werd in 1814 gesticht door George Blair. Deze man was oorspronkelijk afkomstig uit Schotland. Hij besloot om 4 km2 van zijn land op te geven zodat daar de Town Square kon worden gebouwd, en vervolgens gaf hij nog eens 100km2 op zodat de nieuwe County Seat in Belleville gevestigd kon worden. Hiermee werd het officieel een dorp in 1819 en in 1850 zelfs officieel een stad. Het verhaal gaat dat Blair de stad Belleville ‘mooie stad’ in het Frans, noemde omdat dat in die tijd erg chique klonk, en hij hiermee hoopte om nieuwe bewoners aan te trekken. Typische is wel dat het grootste gedeelte van de bewoners oorspronkelijk van Duitse komaf is. Over de jaren heen is de stad echter nog wel een aantal keer negatief in het nieuws gekomen. De eerste keer was in 1903 toen een zwarte leraar, David Wyatt, levend werd verbrand vanwege de verdenking op de moord op de witte directeur van de school. Een ander voorbeeld zijn de videobeelden van twee zwarte mannen die een witte man volledig mishandelen, naar verluid vanwege een gevecht om een zitplaats, een waarbij de witte man totaal geen verweer biedt.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan