Moosehead Lake, Maine

Moosehead Lake Maine Moosehead Lake is het grootste meer in de staat Maine, gelegen in de Longfellow Mountains. In het meer bevinden zich meer dan tachtig eilanden, waarvan Sugar Island de grootste is. Moosehead Lake dankt zijn naam aan de elanden die hier voorkomen. Als je de bossen intrekt, heb je dan grote kans er eentje te zien. Je kunt er prachtig fietsen en wandelen. Voorzieningen vind je in de plaatsjes Greenville en Rockwood.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Hikes

Drie populaire hikeroutes zijn de Mount Kineo Trail, de Big Moose Trail en de Mount Katahdin Trail. De Mount Kineo Trail is een circa kilometer lange tocht naar de bergtop. De Big Moose Trail is 9,6 kilometer lang en biedt een schitterend uitzicht over Moosehead Lake. De Mount Katahdin Trail is met minimaal 16 kilometer de langste route en brengt je naar de hoogste bergtop van Maine.

Moosehead Lake Maine

Wintersport

In de winter kun je rond of op het meer schaatsen, langlaufen, sneeuwwandelen, ijsvissen, met een snowmobile rondrijden of een ritje maken in een hondenslee. Voor langlaufers worden er ongeveer 100 routes in de omgeving geprepareerd. Tijdens deze langlauftochten glijd je door een schitterend winters landschap en kun je genieten van bevroren watervallen.

Moosehead Lake Maine

Festivals

Er vinden verschillende festivals in de omgeving plaats, waaronder het Snofest en het jaarlijkse Chocolate Festival. De Moose Maines is een evenement dat plaatsvindt in het voorjaar en een maand lang duurt. Dit festival draait, zoals de naam al zegt, om de elanden uit de regio. Tijdens dit evenement worden er kanoraces gehouden, is er een Craft Fair en een fotowedstrijd.

Sugar Island

Het Sugar Island is 6,4 bij 3,2 kilometer groot en bevindt zich in Moosehead Lake. Je kunt op dit eiland met een boot komen via het Lily Bay State Park. Op het eiland vind je twee bewoonde stukjes die al meer dan een eeuw bezocht worden door de leden van één familie en hun vrienden. Verder bevinden zich op dit eiland geen vaste bewoners.

Moosehead Lake Maine

Omgeving

Greenville

Greenville is een dorp dat aan de laagste kant van Moosehead Lake ligt. Het dorp werd gesticht in 1836 en wordt veel bezocht door toeristen die van de omgeving willen genieten. Het dorp heeft een rijke geschiedenis en je vindt hier dan ook twee musea, Moosehead Historical Society & Museum en Moosehead Marine Museum. In het Moosehead Historical Society & Museum kom je veel te weten over de geschiedenis van de regio en Moosehead Lake. Bij het Moosehead Marine Museum kun je aan boord gaan van de Katahdin Cruise en tijdens een drie uur durende tocht over het meer varen of tijdens een vier en een half uur durende tocht de kliffen van Mount Kineo bekijken. Ook kun je de plek gaan bekijken waar een B-52 vliegtuig neerstortte op Elephant Mountain in 1963.

Rockwood

Rockwood is een dorp ten westen van Moosehead Lake, in de buurt van Mount Kineo. Het dorpje is nooit geïncorporeerd in de Verenigde Staten. Het dankt zijn bestaan voornamelijk aan het toerisme. Je vindt er dan ook veel winkels, hotels, restaurantjes en cafés. Verder bevindt zich hier de Historic Pittston Farm, vanuit waar je allerlei tripjes kunt ondernemen.

Feiten

Staat Maine
Oppervlakte 305 km²
Maximale lengte 64 kilometer
Maximale breedte 16 kilometer
Maximale diepte 75 meter
Gemiddelde diepte 17 meter
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

In het gebied rond het meer luidt het plaatselijke gezegde 'If you don't like the weather, wait a minute!'. Het weer is met andere woorden erg veranderlijk en lastig te voorspellen. De gemiddelde temperaturen zijn in ieder geval redelijk koel. In de warmste maand van het jaar, juli, wordt het gemiddeld 15 graden, met een maximumtemperatuur van 24 graden. In de winter, met name in de eerste twee maanden van het jaar, kan het er behoorlijk vriezen. De gemiddelde temperatuur ligt rond de -12, met een minimumtemperatuur van zelfs - 18 graden in januari.

Natuur, flora & fauna

Fauna

Moosehead Lake dankt zijn naam aan de elanden, die veel in de buurt te vinden zijn. Deze elanden zijn, net als de herten, in de zomermaanden vaak te vinden rond een vijver. Vanaf Spencer Pond kun je goed vogels spotten. Adelaars en visarenden zijn veel voorkomende gasten in het gebied. Verder komen er veel beren voor in het gebied.

Flora

Rond het meer komen vooral veel waterplanten voor, waaronder aarvederkruid, dat veel zuurstof aan water toevoegt. Om ervoor te zorgen dat het ecosysteem in en rond het systeem behouden blijft, is er een aantal jaar geleden een vrijwilligersorganisatie opgericht die zich bekommert om de natuur. 

Geschiedenis

Rond dit meer vindt al eeuwen lang bewoning plaats. Eeuwen geleden trokken er indianenstammen rond. Hoewel er niet veel bekend is over deze stammen, zijn er veel voorwerpen gevonden van 3000 tot 6000 jaar oud, die het een en ander vertellen over de leefwijze van de 'Red Painted People'. De indianen hebben deze bijnaam gekregen, omdat er rood pigment werd aangetroffen in de grotten, die waarschijnlijk dienstdeden als graftombes. 

De Red Painted People trokken weg uit het gebied of stierven langzaam uit, waardoor de plaats maakten voor andere stammen, waaronder de Cannebis, de Piscataquis, Penobscot, Saint Francis en bijvoorbeeld de Micmac. Deze stammen leefden rond het meer of kwamen, als eerste 'toeristen', naar Moosehead Lake, om op zoek te gaan naar 'flint' (vuursteen). De indianen gebruikten deze steen onder andere om er speerpunten van te maken. De vuursteen was zo gewild, dat er veel bloedige stammenoorlogen om ontstonden.

Pas in de late zeventiende eeuw werd het meer voor het eerst door een blanke kolonist ontdekt. Toch zou het nog tot het begin van de negentiende eeuw duren voordat de eerste nederzetting in de buurt van het meer, Greenville, gesticht zou worden. Het meer werd een vluchtplaats voor toeristen die wilden genieten van de rust en met de komst van de stoomboot en spoorwegen werd het gebied alsmaar populairder. Tot op de dag van vandaag trekt het meer veel dagjesmensen aan, die even tot rust willen komen.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan