Bangor, Maine

Bangor Maine Bangor is de tweede stad en tevens het belangrijkste commerciële centrum van de staat Maine. Het is een erg vriendelijke plaats en beschikt over de levendigste kunstscène van Maine, die bestaat uit klassieke muziek, kunst en theater, maar ook uit het meer traditionele country en western. Tevens heeft het een bekende auteur onder zijn inwoners, namelijk Stephen King.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kunst & cultuur

In downtown Bangor vind je het regionale kunst- en cultuurdistrict met de University of Maine’s Museum of Art. Hier wordt in vier tentoonstellingen werk van lokale en wereldberoemde kunstenaars tentoongesteld. De collectie bestaat uit meer dan 3.100 werken. Verder kun je een bezoek brengen aan het Bangor Museum & History Center (gericht op Bangor en haar geschiedenis), het Maine Discovery Museum (New Englands op één na grootste kindermuseum), het Penobscot Theatre en de Bangor Public Library. Deze musea liggen allemaal op loopafstand van elkaar. Tevens vind je in het kunstgeoriënteerde Bangor diverse galerieën en kunstateliers.

Bangor, Maine

Natuur

In het Bangor City Forest leven honderden wilde dieren, zoals elanden, herten, beren, kalkoenen, bevers en konijnen. Er zijn mooie wandel- en fietstochten te maken. Vogelspotters kunnen het Field Pond Audubon Center in Holden bezoeken, gelegen op vijftien minuten rijden van Bangor. Vooral in de lente en het begin van de zomer zijn er veel vogels te zien.  In de stad zelf liggen een tiental stadsparken, waarvan Cascade Park een van de mooiste is. Het park wordt vaak gebruikt voor bruiloften en je vindt er picknicktafels, een fontein en een waterval.

Bangor, Maine

Festivals

Indien je Bangor in de zomer bezoekt, zou je zomaar in het jaarlijkse Summer Sidewalk Art Festival of het American Folk Festival terecht kunnen komen, die beide eind augustus plaatsvinden. Het laatste festival duurt drie dagen, waarbij traditionele muziek (waaronder Cajun en Iers), dans en kunst centraal staan. Meer dan twintig artiesten, verdeeld over vijf podia, laten hun kwaliteiten zien. 

Bangor, Maine

Omgeving

Maine Highlands

De regio rond Bangor, Maine staat bekend om de vele wateren en de aanwezigheid van wilde dieren zoals ganzen, adelaars, elanden, vossen, herten en beren. De wateren zijn erg geschikt voor kajak- en kanotochten, al dan niet onder leiding van een natuurexpert. Ook raften en zoetwatervissen behoren tot de mogelijkheden. Er zijn goed onderhouden paden voor mountainbikers en wandelaars en in de winter is het een wintersportgebied. Tot de highlands behoren de Greater Bangor Region, Katahdin Area, Lincoln Lake Region, Moosehead Lake Region en Sebasticook Valley.

Bangor, Maine

Greater Bangor

Bangor is een goede uitvalsbasis voor het verkennen van Greater Bangor door middel van excursies en dagtripjes. In totaal bestaat de regio uit 21 plaatsen. Aroostook County in het noorden van de staat is een goede plaats voor sterrenkijken. Soms is hier een glimp van het Noorderlicht op te vangen. In de plaatsjes aan de centrale kust van Maine zijn veel antiekwinkels. Bezoek het Penobscot Marine Museum in Searsport of ga naar Belfast voor het historische museum en het oude centrum. De grootste attractie van de regio ligt op Mount Desert Island: Acadia National Park. Bar Harbor vormt de toegangspoort en is zelf ook een bezoek waard. Het ontstond eind negentiende eeuw als toevluchtsoord voor rijkelui uit onder andere New York. Rijd in het park naar Cadillac Mountain voor een prachtig uitzicht, luister naar de kracht van de oceaan bij Thunder Hole en bekijk de vuurtoren Bass Harbor Head Lighthouse.

Bangor Maine

Moosehead Lake

Het grootste zoetwatermeer van Maine is een goede locatie voor het zien van elanden. Vissers vangen er zalm, baars en forel en vogelspotters hebben de kans om adelaars te zien. Op de mountainbike, te voet of in de winter op de ski's of sneeuwmobiel staan je mooie uitzichten te wachten. In de plaats Greenville, dat bekendstaat vanwege de vele familiebedrijven (inclusief knusse bed and breakfasts), vinden talloze festivals plaats, waaronder Moose Mania in de lente, het International Seaplane Fly-in in de herfst en het Snowfest in de winter, waarbij er onder meer een lange sledehondenrace plaatsvindt.

Bangor Maine

Katahdin & Baxter State Park

Deze regio biedt vermaak voor families en wildernisfanaten. Mount Katahdin is met zijn 1.600 meter hoogte het hoogste punt van de staat en wordt ook wel de Queen van Baxter State Park genoemd. Het park bevat bergen, meren, stromen en bossen, met goede kajak- en kanomogelijkheden en veel wilde dieren, waaronder vaak geziene elanden en herten. Het nabijgelegen (East) Millinocket en Medway vormen in de winter een langlaufparadijs en bieden rafters wilde wateren. Ook klimmers en fanatieke wandelaars komen in deze regio aan hun trekken.

Bangor Maine

Vervoer

In Bangor en naar omliggende plaatsen als Orono kun je van maandag tot en met zaterdag gebruik maken van de BAT Community Connector, de lokale busdienst. In de zomer rijdt er een shuttle van Bar Harbor LLC tussen Bangor en Bar Harbor. Omdat het in Acadia National Park in de zomer erg druk kan zijn en de parkeerruimte beperkt is, zou je hiervan gebruik kunnen maken. In het park zelf rijden gratis shuttles (Island Explorer). Zes busmaatschappijen bieden vervoer naar ongeveer alle grotere steden in de omgeving, zoals Boston, Portsmouth en Saint John.

Feiten

Staat Maine
County Penobscot
Oppervlakte 90 km²
Hoogte 36 meter
Inwoners 33.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

In de wintermaanden liggen de maxima in Bangor vrijwel altijd net onder het vriespunt, 's nachts vriest het geregeld meer dan 10 graden. Sneeuw valt er vanaf oktober tot en met april, waardoor de lente pas echt in de loop van april begint. De temperatuur loopt dan op tot zo’n 11 graden. In mei/juni wordt het weer aangenamer met maxima tussen de 19 en 24 graden en in de zomer ligt de temperatuur rond de 26 graden. Van orkanen is in deze regio meestal geen sprake. Wel kun je in augustus en september last hebben van de uitlopers van orkanen elders in het land. Dit is vooral te merken aan flinke regenbuien en een harde wind.

Geschiedenis

Aan het eind van de zestiende eeuw was David Ingram de eerste die de Penobscot River nabij het huidige Bangor bevoer. Bij zijn terugkeer in Europa vertelde hij over een stad met gouden straten en grote gebouwen met zilveren ramen. Een aantal Europeanen geloofden dat Ingram de verloren gouden stad Norumbega had ontdekt en staken de zee over. Enkele jaren later, in 1604, betrad ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain het gebied. Hij vond geen rijke stad, maar trof de Tarratines, een indianenstam waarmee hij ging handelen in onder andere bont.

In 1769 vestigden de eerste kolonisten zich permanent in de regio. Ze begonnen een plantage, die uitgroeide tot een nederzetting met zo'n driehonderd inwoners. De inwoners wilden hun woonplaats officieel registeren. Seth Noble kreeg de taak om met de petitie naar de overheden in Massachusetts af te reizen, de staat waartoe Maine destijds behoorde. In de wachtkamer in Boston kreeg Noble, die organist en componist was, de lofzang 'Bangor' in zijn hoofd, wat in Wales zoiets als 'hoog koor' betekent. Toen Noble gevraagd werd naar de naam van zijn stad, was hij nog met zijn gedachten ergens anders en verkeerde hij in de veronderstelling dat men vroeg naar het deuntje dat hij aan het fluiten was. In plaats van 'Sunbury', antwoordde hij: 'Bangor'. Zo geschiedde het dat op 25 februari 1791 de stad Bangor officieel gesticht werd.

In de jaren 1800 zorgde het vervoer van boomstammen over de rivier de Penobscot ervoor dat de stad zich kon ontwikkelen tot een van de grootste houthavens ter wereld. In die tijd werd de stad beschouwd als een van de rijkste steden ter wereld en kreeg ze de bijnaam ‘Queen City of the East’. In 1911 sloeg het noodlot toe toen een brand een groot deel van de stad in de as legde. Gelukkig zijn er tegenwoordig nog genoeg gebouwen te bewondere die deze brand overleefd hebben.

Slechts een aantal jaar geleden schreef Bangor geschiedenis door als eerste stad een verbod op te leggen op het roken in de auto in het bijzijn van kinderen. Dit verbod werd snel overgenomen in de rest van het land.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan