Boston, Massachusetts

Boston, Massachusetts Boston, het boegbeeld van New England en de wieg van de Amerikaanse vrijheid, staat bekend als een van de meest historische, welvarende en invloedrijke steden van de Verenigde Staten. Als hoofdstad van de staat Massachusetts is Boston rijk aan bezienswaardigheden, musea en historische locaties. De stad bestaat uit verschillende wijken, die elk hun eigen karakter hebben. 

Bezienswaardigheden & activiteiten

Freedom Trail

De Freedom Trail is een circa vier kilometer lange wandelroute langs zestien historische locaties in Boston. Het pad, dat is aangegeven door middel van rode verf en rode klinkers, geeft je een duidelijk beeld van belangrijke plaatsen, gebouwen en personen uit de tijd van de Onafhankelijkheidsoorlog. Zo kom je langs het Old State House en de USS Constitution, een houten schip in de haven van Boston. Een leuke (eet)stop onderweg is Quincy Market. Hier zijn veel restaurants, pubs en winkels. Beklim de obelisk Bunker Hill voor een mooi uitzicht. In het Museum of African American History kun je een brochure ophalen om de Black Heritage Trail door de wijk Beacon Hill te lopen. De route voert langs vooroorlogse gebouwen, waarvan veel deel uitmaakten van de 'Underground Railroad', een vluchtweg voor slaven naar het noorden.

Boston Old State House aan de Freedom Trail

Boston Harbor Islands National Recreation Area

In de haven van Boston liggen tientallen eilandjes die samen een mooi recreatiegebied vormen. Op George's Island, het populairste eiland, staat Fort Warren, een fort waar tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog soldaten van de Confederatie (Zuidelijke leger) werden opgesloten. Twaalf eilanden zijn geschikt om te wandelen, kamperen, zwemmen, watersporten en vuurtorens te bekijken. Op Little Brewster staat Boston Light, de oudste vuurtoren van Amerika. Je bereikt de eilanden door de ferry te nemen vanuit Long Wharf-North. Op George's Island kun je overstappen naar andere eilandjes. Het is ook mogelijk om een (motor)boot of kajak te huren en zelf tussen de eilandjes heen en weer te varen.

Boston Georges Island

Musea

Het beroemdste museum van Boston is het Boston Tea Party Ships and Museum. Je duikt in de geschiedenis aan de hand van interactieve tentoonstellingen, twee grote schepen en gekostumeerde medewerkers. Ook leuk is het Museum of Science, een interactief museum waar biologie, natuurkunde en technologie centraal staan. Het Museum of Fine Arts, een van de grootste musea van Amerika, heeft een indrukwekkende collectie met onder andere Egyptische stukken, Chinese kunst en schilderijen van Franse impressionisten. Moderne kunst is te vinden in het Institute of Contemporary Art. Het John F. Kennedy Presidential Library and Museum beschikt over een uitgebreide documentatie van de presidentiële carrière van John F. Kennedy.

Boston Tea Party Museum

Boston Common and Public Garden

Boston Common, vaak aangeduid als 'the Common', is het oudste publieke park van Amerika. Het is het zuidelijke uiteinde van de Freedom Trail en dient vaak als locatie voor grote festivals. Direct naast Boston Common ligt de Public Garden, eveneens een geliefde plek om te ontspannen. Maak een rondvaart in de beroemde zwanenboten, bekijk de vele standbeelden en monumenten of breng aan de overkant een bezoekje aan het café dat als decor diende voor de tv-serie Cheers.

Boston Common Public Garden

Plaatselijke delicatessen

Bekende specialiteiten van Boston zijn onder andere de Boston Baked Beans, witte bonen in een zoetige saus. Als hoofdgerecht wordt vaak kreeft geserveerd en in veel restaurants staat een New England Boil op het menu, een soort stoofpot. Als toetje kun je de Boston Cream Pie proberen, een stuk cake met een crèmelaag in het midden en chocolade op de bovenkant. Baked Beans zijn er zelfs in snoepjesvorm!

Boston Baked Beans

Omgeving

Harvard University

Vlak bij Boston ligt Cambridge, de thuisbasis van de vermaarde Harvard University. Harvard is de oudste universiteit van Amerika en heeft een prachtige campus. Je kunt Harvard University bezoeken. Bij het informatiecentrum in de Holyoke Center Arcade vertrekt de één uur durende Official Harvard tour onder leiding van een student. Tijdens de tour krijg je meer informatie over de geschiedenis van de universiteit en loop je een stuk door de Harvard Yard. Je kunt ook een self-guided tour volgen; routekaarten zijn verkrijgbaar bij het informatiecentrum. Op de campus, die deels ook in Boston ligt, vind je onder andere het Harvard Museum of Natural History, diverse kunstmusea en de Arnold Arboretum, een grote bomentuin.

Cambridge Harvard University bij Boston

Vervoer

Vanaf Boston Logan Airport, waar de internationale vluchten aankomen, kun je eenvoudig met het openbaar vervoer naar de stad reizen. De zilveren lijn van de MBTA is een buslijn naar het centrum. Je kunt ook de gratis shuttle naar metrostation Airport nemen, waar de blauwe lijn van de metro stopt. Afhankelijk van je locatie kun je wellicht het best een Linkpass aanschaffen, een pas die je onbeperkt toegang geeft tot de metro, de trein (in één zone, zie de kaarten van de MBTA), bussen en de veerboot tussen Long Wharf en Charlestown Navy Yard. Er zijn zowel dag- als weekkaarten verkrijgbaar.

Feiten

Staat Massachusetts
County Suffolk
Oppervlakte 232 km²
Hoogte 43 meter
Inwoners 625.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdsverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Boston heeft vrij warme zomers en relatief koude winters. Er valt over het hele jaar ongeveer evenveel neerslag. De warmste maand is juli, met een gemiddelde maximumtemperatuur van 28 graden. Januari is de koudste maand: overdag ligt de temperatuur tussen de 2 en 5 graden.

Sport

Razend populair is het honkbalteam van Boston, de Red Sox. De Sox spelen in Fenway Park, een stadion uit 1912. Naast de Red Sox wordt de stad op sportief terrein ook vertegenwoordigd door de Boston Celtics (basketbal), Boston Bruins (ijshockey), de New England Patriots (American football), de New England Revolutions (voetbal) en de Boston Cannons (lacrosse).

Geschiedenis

Boston werd in 1630 gesticht door Britse kolonisten. De officiële datum die erbij hoort is 17 september, de dag dat gouverneur Winthrop de stad 'Boston' doopte, naar de gelijknamige stad in Engeland. Doordat de eerste kolonisten veel waarde hechtten aan hun godsdienst en ze hun leven hierop strikt afstemden, ontstond er een zeer stabiel en welvarend milieu. In 1635 werd de Boston Latin School gesticht, de allereerste school in Amerika. Een jaar later volgde Harvard College, de eerste universiteit van het land.

Boston is onlosmakelijk verbonden met grote veranderingen in de Amerikaanse geschiedenis. Een van de bekendste historische gebeurtenissen is de 'Boston Tea Party'. Aanleiding voor deze beroemde protestactie waren diverse belastingmaatregelen die vanuit Engeland werden opgelegd aan de kolonisten. Onder de leus 'No Taxation without Representation' werd het alsmaar onrustiger in het nieuwe land. In 1773 kwam er weer een nieuwe belastingmaatregel bij; er werd belasting geheven op de import van thee. Dat was de bekende druppel. In de avond van 16 december 1773, de dag voordat er thee aan land zou worden gebracht, stormde een groepje, dat zich de 'Sons of Liberty' noemde, de Griffin's Wharf op. Het groepje, dat zich verkleed had als Mohawk-indianen, nam de drie schepen die in de haven lagen in beslag en begon alle theedozen overboord te gooien. De Boston Tea Party was een van de gebeurtenissen die leidden tot de Amerikaanse Revolutie, die in 1775 begon in het nabijgelegen Concord. 

In 1822 kreeg Boston officieel stadsrechten. Onder burgemeester Quincy werd de infrastructuur aanzienlijk verbeterd, het havengebied gestructureerd en een gloednieuwe marktplaats aangelegd. Boston werd onder andere door de leerindustrie een van de grootste ambachtelijke steden, die bovendien erg profiteerde van de gunstige ligging aan vele rivieren en kanalen. In 1850 zorgde de aanleg van spoorwegen alleen nog maar voor meer handel en industrie. Bovendien reed op 1 september 1879 de allereerste metro van Noord-Amerika rond in Boston en zou het metronet daarna snel uitbreiden.

Vanaf het einde van het negentiende eeuw bloeide Boston op als een culturele stad, die veel invloed zou uitoefenen op de kunsten en de literatuur.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan