Williamstown, Massachusetts

Williamstown Gelegen tussen de golvende heuvels van de Berkshires vind je Williamstown, een typisch pittoresk stadje in New England. Deze historische studentenstad heeft verrassend veel te bieden, zoals het Williams College, het Clark Art Institute en het Williams Theatre Festival, dat jaarlijks van juli tot en met augustus plaatsvindt. De omgeving van Williamstown is geschikt voor wandelingen door de natuur of wintersporten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Williams College

Een bezoekje aan deze hogeschool is beslist de moeite waard, al is het maar voor een korte wandeling langs de verschillende historische gebouwen. Er worden het hele jaar door rondleidingen gegeven. Op de campus kun je onder andere een bezoek brengen aan het  Williams College Museum of Art, dat meer dan 10.000 werken bezit, waaronder schilderijen van Warhol. Een andere bezienswaardigheid op de campus is de Chapin Library of Rare Books and Manuscripts, dat over een bijzondere collectie beschikt. Je vindt er honderden manucscirpten, waaronder unieke edities van de Onafhankelijkheidsverklaring, de Grondwet en de Bill of Rights.

Williamstown Theatre Festival

Van eind juni tot augustus staat Williamstown in het teken van het Williamstown Theatre Festival, een gerenommeerd festival met meer dan tweehonderd toneelvoorstellingen. Er worden zowel klassieke en hedendaagse producties opgevoerd. Daarnnaast worden ook lezingen en workshops georganiseerd. Sinds het begin in 1954 zijn al verschillende toneelstukken via Williamstown terechtgekomen op Broadway. Bovendien hebben er grote sterren op de planken gestaan, onder wie Gwyneth Paltrow, Christopher Reeve en Chris O'Donnell.

Clark Art Institute

In dit beroemde kunstmuseum vind je een extensieve collectie van Frans impressionisme en Italiaanse renaissance. Je kunt er ondermeer de werken bekijken van bekende kunstenaars als Renoir, Monet en Pissarro. Bij het museum hoort ook een gigantische kunstbibliotheek, waardoor het Clark Art Institute een van de wereldleiders is op het gebied van wetenschappelijk onderzoek naar kunst(geschiedenis).

Omgeving

Berkshires

Jarenlang was dit gebied het toevluchtsoord voor rijke Bostonians en New Yorkers. Met zijn golvende heuvels en rustige pittoreske stadjes is het een populaire omgeving om te ontspannen. Er is een verrassende verscheidenheid aan culturele en sportieve attracties. Naast diverse musea en openluchtfestivals kun je er wandelen, fietsen, raften, vissen en golfen. In de winter leent de omgeving zich perfect om een stuk te gaan langlaufen. Verder vind je in de buurt natuurgebieden als het Mount Greylock State Reservation, waar je bij goed weer uitkijkt over maar liefst vijf staten.

Feiten

Staat Massachusetts
County Berkshire
Oppervlakte 122 km²
Hoogte 194 meter
Inwoners 8.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

De oostkust van de VS kent echte seizoenen: warme zomers, koude winters en een aangenaam lente- en herfstseizoen. Door het milde zeeklimaat is het weer in Williamstown te vergelijken met ons weer in Nederland.De temperatuur in Williamstown daalt ’s winters rond het vriespunt, in de zomer liggen temperaturen gemiddeld rond de 26°C.

Geschiedenis

Het huidige Williamstown begon als een groot verwilderd gebied dat West Hoosac genoemd werd. In 1750 werden voor het eerst stukken land te koop aangeboden, enerzijds om meer weerstand te bieden tegen de vele indianen die in het gebied woonden, anderzijds om de verspreiding van Nederlandse kolonisten vanuit New Amsterdam zoveel mogelijk tegen te gaan. Hoewel enkele stukken land verkocht werden aan landontwikkelaars, werd het grootste deel opgekocht door militairen die gelegerd waren in het nabijgelegen Fort Massachusetts.

De eerste jaren waren angstige tijden door constante dreiging van indianen tijdens de Franse en Indiaanse Oorlog. Toen het rond 1760 rustig werd, begon het dorpje langzaam te groeien. Steeds meer land werd ontgonnen en gebruikt voor landbouw, nieuwe gebouwen en de aanleg van wegen.

In 1765 werd het plaatsje omgedoopt tot Williamstown. De naam refereert aan Ephraim Williams, die tijdens de Franse en Indiaanse Oorlog om het leven was gekomen. Williams had in zijn testament laten opstellen dat hij een aanzienlijk bedrag aan de stad zou schenken, op voorwaarde dat de stad naar hem vernoemd werd. In 1791 werd de eerste school in het plaatsje geopend, die jaar later Williams College gedoopt werd.

De belangrijkste economische sector rondom Williamstown was jarenlang de landbouw, met name zuivelproductie, schapenfokkerij en wolproductie. Molens voorzagen bedrijven van stroom en de productie van textiel. Na de aanleg van een spoorlijn vonden ook steeds meer toeristen hun weg naar Williamstown, die er onder andere kwamen genieten van het prachtige berglandschap.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan