Arkansas

Arkansas ligt in het westen van The Deep South, boven Louisiana. Het is een vrij onbekende, rustige en landelijke staat, die qua natuur veel te bieden heeft. Meer dan de helft van de staat bestaat uit bossen en in het noorden en westen liggen uitgestrekte bergketens. Rond de Mississippirivier liggen vruchtbare delta´s en in Hot Springs bevindt zich een bekend kuuroord met natuurlijke warmwaterbronnen die een helende werking hebben.

Feiten

Bijnaam: The Natural State
Hoofdstad: Little Rock
Grootste stad: Little Rock
Bevolking: 2.938.000
Oppervlakte: 137.002 km²
Toetreding tot de VS: 15 juni 1836
Officiële website: www.arkansas.gov

Vlag & Seal

Vlag Arkansas Seal Arkansas

Cultuur/Geschiedenis

Hoewel Arkansas bij het gebied hoorde dat in 1803 met de Louisiana Purchase door Frankrijk aan de VS werd verkocht, werd het pas in 1836 als officiële staat opgenomen. De naam ‘Arkansas’ is afgeleid van hetzelfde indianenvolk dat ook de oorsprong vormde van de naam van de staat Kansas. Wat veel mensen niet weten, is dat de Arkansas echter niet uitgesproken dient te worden als ‘ar-kén-ses’, maar als ‘ár-ken-saw’. Dat is, na een discussie tussen de senatoren van de staat, in 1881 zelfs wettelijk vastgelegd.
 
Een aantal gebeurtenissen uit de geschiedenis van de staat is het vernoemen waard. Zo heeft Arkansas Texas geholpen onafhankelijk te worden van Mexico, door wapens en troepen te sturen toen Texas en Mexico hierover een oorlog voerden in de eerste helft van de negentiende eeuw. Tijdens de Burgeroorlog sloot Arkansas zich als slavenstaat aan bij de Confederatie, die zich af wilde scheiden van de rest van de VS. Er zijn verschillende veldslagen uitgevochten op gebied van Arkansas. Als gevolg van deze oorlog werd de slavernij afgeschaft, maar net als in veel andere Zuidelijke staten, betekende dat niet dat zwarte en blanke inwoners gelijke rechten kregen. In de jaren 1950 stond Little Rock, de hoofdstad van Arkansas, nationaal in de belangstelling omdat gouverneur Orval Faubus probeerde te voorkomen dat jongeren van Afro-Amerikaanse afkomst toegelaten zouden worden op de Central High School. Het ging om negen leerlingen die zich voor deze school ingeschreven hadden, maar geweigerd werden. President Dwight D. Eisenhower heeft zich toen ingezet om een einde te maken aan de rassenscheiding op scholen.

Feesten

Voor natuurliefhebbers zijn er evenementen en feesten genoeg. Er worden allerlei competities in de natuur georganiseerd, zoals kanoraces, vistoernooien en jachtwedstrijden. Er worden ook diverse (middel)grote muziekfestivals georganiseerd, waaronder het Mountain View Bluegrass Festival in Mountain View en het Crawdad Days Music Festival in Harrison.

Culinair

Elke regio binnen Arkansas heeft zijn eigen culinaire specialiteiten. Een aanzienlijk deel van de bevolking woont op het platteland. Er worden dan ook veel fruitsoorten verbouwd, zoals aardbeien, vijgen, perziken en bosbessen. Wild en vis zijn populaire ingrediënten om mee te koken.

Klimaat

Arkansas heeft grotendeels een gematigd subtropisch klimaat met droge, hete zomers en koelere winters. In de hoofdstad Little Rock wordt het ’s zomers dertig graden, terwijl in de wintermaanden de maximumtemperatuur rond de vijf graden ligt. In het noorden van Arkansas heerst eerder een gematigd landklimaat, waardoor de temperaturen vergelijkbaar zijn met die van Nederland. Het kan er dan ook in de winter enkele graden vriezen en het sneeuwt in het noorden vrijwel elke winter. Het zuidelijke gedeelte heeft daarentegen vaker te maken met ijsstormen of ijsregen, wat vaak grote gevolgen heeft voor het verkeer. Er kunnen het hele jaar door onweersbuien voorkomen en zo nu en dan is er sprake van een tornado.

Beste reistijd

Aangezien het er nooit echt heel warm of extreem koud wordt, kun je het hele jaar door prima in Arkansas terecht.

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan