Gettysburg, Pennsylvania

Gettysburg, Pennsylvania Voor 1863 was Gettysburg een rustig stadje, gunstig gelegen op een kruispunt van allerlei wegen. In de zomer van 1863, tijdens de Burgeroorlog, werd deze gunstige ligging echter Gettysburgs vloek, omdat vanaf alle wegen legers toestroomden om zich te storten in de grootste strijd ooit gevochten op Amerikaans grondgebied. Vandaag de dag vind je er overal monumenten die de Battle of Gettysburg herdenken. Vanwege deze plek in de Amerikaanse geschiedenis trekt Gettysburg jaarlijks zo’n twee miljoen bezoekers.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Gettysburg National Military Park

De driedaagse Battle of Gettysburg was het omslagpunt in de Amerikaanse Burgeroorlog, die uiteindelijk gewonnen werd door het Noorden. Grofweg 51.000 soldaten verloren hun leven tijdens de bloedige veldslag. Het National Military Park, met veel monumenten, neemt je mee terug naar het jaar 1863. Het is aan te raden je bezoek te beginnen in het bezoekerscentrum en bijbehorende museum. Bekijk hier de parkfilm A New Birth of Freedom (verteld door Morgan Freeman) en het gerestaureerde Gettysburg Cyclorama, een groot ronddraaiend schilderij waarop de Battle wordt uitgebeeld. In het bezoekerscentrum kun je een deelname aan een tour regelen. Het is ook mogelijk om een self-guided tour te maken. Wandel over de Soldiers' National Cemetery, de grote begraafplaats waar president Abraham Lincoln zijn beroemde toespraak 'Gettysburg Address' hield. Breng ook een bezoek aan het David Wills House, het huis waar Lincoln de laatste hand legde aan zijn toespraak. In het huis zijn gerestaureerde kamers en tentoonstellingen te zien.

Gettysburg

Eisenhower National Historic Site

De Eisenhower National Historic Site bestaat uit het (weekend)huis en de boerderijen van president Dwight D. Eisenhower. Het was de plek waar Eisenhower voorname politici ontving en zich voorgoed vestigde na zijn vertrek uit het Witte Huis. Ga mee met een tour en verken het huis en het omliggende landgoed. De Historic Site is alleen te bereiken met de shuttlebussen die dagelijks vertrekken vanuit het bezoekerscentrum in het Military Park. Mocht je geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van andere Amerikaanse presidenten, dan is een bezoek aan de Hall of Presidents and First Ladies een aanrader.

Gettysburg, Pennsylvania

Musea over Burgeroorlog

Het is niet verrassend dat zich in Gettysburg veel musea bevinden die het verhaal van de Burgeroorlog vertellen. Enkele voorbeelden zijn het National Civil War Museum, het American Civil War Wax Museum (waar de oorlog aan de hand van wassen beelden en allerlei effecten tot leven komt) en Gettysburg Diorama, het grootste militaire diorama in de Verenigde Staten. In het Jennie Wade House en het Shriver House Museum draait het om de oorlogsbeleving vanuit het perspectief van burgers. Jennie Wade was de enige burger die omkwam tijdens de Battle of Gettysburg.

Gettysburg

Annual Gettysburg Civil War Battle Reenactment

Elk jaar in het laatste weekend van juni of het eerste weekend van juli schudt Gettysburg weer op zijn grondvesten. Duizenden acteurs brengen met echte kanonnen en ander vuurgeschut de grootste veldslag uit de Amerikaanse geschiedenis tot leven. Bekijk de gevechten en tentenkampen van dichtbij en luister naar bewogen speeches. Houd er wel rekening mee dat dit festival zeer druk bezocht wordt (reserveer op tijd tickets) en dat het behoorlijk warm kan worden op het open veld.

Gettysburg

Dobbin House Tavern

Deze historische taverne is het oudste nog overgebleven gebouw van Gettysburg. Het werd in 1776 gesticht door Alexander Dobbin. Tijdens de Battle of Gettysburg deed het dienst als veldhospitaal. De taverne is gerestaureerd in authentieke stijl en doet nog steeds dienst als restaurant.    

Vervoer

York Adams Transportation Authority (YATA) verzorgt het openbare vervoer in Adams County. Freedom Transit is het lokale bussysteem met drie routes in Gettysburg.

Feiten

Staat Pennsylvania
County Adams
Oppervlakte 11 km²
Hoogte 170 meter
Inwoners 8.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Gettysburg heeft een vochtig landklimaat, met warme, vochtige zomers en koude vochtige winters.  Zowel in het voorjaar als in de herfstmaanden is de temperatuur zeer mild en aangenaam. In februari en maart kan het wel flink sneeuwen.

Geschiedenis

De eerste bewoners van het gebied waren de Iroquois, een grote indianenstam die veel stukken land in Noord-Amerika bezat. In 1736 kwam het gebied in het bezit van de familie van William Penn, de man waar de staat Pennsylvania zijn naam aan dankt. In het gebied vestigden zich veel Europese kolonisten, waarvan de meerderheid bestond uit Ieren. Een van de eerste kolonisten, Samuel Gettys, opende in 1761 een taverne. Een kwart eeuw later was het zijn zoon, James Gettys, gelukt om rond de taverne een dorpje op te bouwen, dat toen al bestond uit een kleine tweehonderd gebouwen, compleet met een dorpsplein. Dit stadje zou bekend worden als Gettysburg. Toen in 1800 Adams County werd gesticht, werd Gettysburg gekozen als ‘county seat’.

Het stadje groeide snel en tegen 1860 telde Gettysburg al 2.400 inwoners en een kleine, maar welvarende industrie. De stad lag bijzonder gunstig op een kruispunt, waar tien grote wegen bij elkaar kwamen. Via deze weg kwamen in 1863 twee legers naar de stad, waar al snel de beruchte Battle of Gettysburg zou losbreken.

De Battle of Gettysburg, die duurde van 1 tot 3 juli 1863, was hét keerpunt en de grootste veldslag van de Amerikaanse Burgeroorlog. De Noordelijke Staten (Union) die vochten voor afschaffing van de slavernij stonden in Gettysburg letterlijk lijnrecht tegenover de Zuidelijke Staten (Confederates), die tegen afschaffing van de slavernij streden.

In 1863 waren de Noordelijke Staten al ruim twee jaar aan de verliezende hand. Met uitzondering van de stad Vicksburg was vrijwel de gehele Mississippi in handen gevallen van de Zuidelijke troepen. Generaal Robert E. Lee en zijn leger marcheerde in juni 1863 richting de Susquehanna-rivier, in de overtuiging dat een overwinning in het Noorden de Zuidelijke Unionists zou weerhouden van het doorzetten van hun strijd. Op 1 juli 1863 stuitte Lee en zijn leger ter hoogte van Gettysburg echter op het leger van de Unionists. De twee partijen vochten drie dagen lang een bloedige titanenslag uit.

Het gevecht begon ten noorden van Gettysburg, raasde door de stad en concentreerde zich vervolgens rondom Culp Hill, Cemetery Ridge en Little Round Top. Op 1 en 2 juli onderging het Zuidelijke Union-leger een serie forse aanvallen van de Confederates. In de ochtend van 3 juli werd de strijd voortgezet nabij de linie van de Unionists ter hoogte van Ziegler’s Grove en langs Cemetery Ridge. Die middag kwamen de gevechten tot een einde, toen een kanonnengevecht tussen 250 kanonnen losbarstte.  

Na dit artilleriegevecht beval generaal Lee zijn infanterie tot de aanval. Hij hoopte hiermee de Unionists te ontmoedigen door het Union-leger snel uit te dunnen. Terwijl 14.000 Confederate-soldaten het strijdtoneel bestormden richting de Cemetery Ridge, werden zij door een overweldigend artillerievuur omvergeworpen. De soldaten die nog wel richting de Ridge bewogen, werden door een hagel van vuur bekogeld. Degenen die uiteindelijk de verdedigingslinie van de Unionists toch wisten te bereiken, sneuvelden alsnog of werden gevangengenomen. Zo eindigde deze Pickett’s bestorming in een verlies van meer dan 50 procent van de Confederate-soldaten.

Dit driedaagse gevecht veranderde de strijdende partijen en de stad Gettysburg voorgoed. Meer dan 51.000 slachtoffers bedekten de velden en straten van Gettysburg. Terwijl de rook nog over het slagveld van Gettysburg sluimerde, gaf de stad Vicksburg van Mississippi zich op 4 juli over aan de Union-overheersing over de Mississippi-rivier. 21 maanden laten gaf ook generaal Lee zich over in het Appomattox Gerechtsgebouw, waarmee de Burgeroorlog ten einde kwam.

Op 19 november 1863 kwam Abraham Lincoln naar Gettysburg om de duizenden gesneuvelde soldaten te herdenken. In zijn toespraak van 266 regels sprak hij over de betekenis en waarde van de voortdurende strijd voor een Verenigde Amerikaanse Natie. Hoewel de reacties in die tijd sterk uiteenliepen, wordt de 'Gettysburg Address' van Lincoln vandaag de dag beschouwd als een van de grootste toespraken aller tijden. Door velen worden Lincolns woorden beschouwd als de beste omschrijving van de betekenis en prijs van vrijheid in de Amerikaanse geschiedenis.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan