Pittsburgh, Pennsylvania

Pittsburgh Pennsylvania Hoewel Pittsburgh onder veel Amerikanen nog altijd bekend staat als de ‘staalstad’, heeft de stad al lang zijn roestige imago verloren en ingeruild voor een verrassend hippe, culturele en mooie stad. Pittsburgh is de geboorteplaats van Andy Warhol en doet zelfs wat Europees aan met zijn prachtige stadsaanzicht, groene heuvels, vele verlichte bruggen, goede musea, parken, authentieke buurten en een levendige muziekscene.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Mount Washington

Neem de kabeltrein ('incline' genoemd) omhoog om eenmaal op de top te genieten van prachtige uitzichten over Pittsburgh. Nog voor auto's uitgevonden waren, aan het einde van de negentiende eeuw, brachten 23 kabeltreintjes werklui de berg op en af om te werken in de staalindustrie. Op dit moment zijn er nog 2 authentieke treintjes in gebruik, met de mooie namen Monongahela Incline en Duquesne Incline.

Pittsburg

PNC Park

PNC Park is een beroemd, klassiek en tegelijkertijd progressief ogend stadion. Het ligt langs de oever van de rivier en je hebt een uitzicht op de skyline van het centrum. Er zijn rondleidingen mogelijk, waarbij je de kleedkamers en het clubhuis van de Pittsburgh Pirates (een baseballteam uit de Major League) kunt zien.

PNC Park, Pittsburg

Phipps Conservatory and Botanical Gardens

Hier vind je een grote stalen en glazen Victoriaanse broeikas, waar al sinds 1893 de schoonheid van inheemse en uitheemse bloemen en planten ontdekt kan worden. Er zijn verschillende tuinen met onder ander exotische planten zoals palmbomen, bonsaibomen en orchideeën. Het is tevens een cultureel centrum, met onder andere glaskunstwerken. Phipps Conservatory ligt in een van de grootste groenvoorzieningen van de stad, Schenley Park

Phipps Conservatory, Pittsburg

Senator John Heinz History Center

Dit historische museum is onderdeel van het Smithsonian Institute. Het biedt een mooi overzicht van het historisch verleden van de regio Pennsylvania. Er zijn tentoonstellingen over de eerste kolonisten, de Zevenjarige Oorlog (French-Indian War), immigranten en de staalindustrie.

Heinz History Center, Pittsburg

Carnegie Museums

Carnegie Museums bestaat uit 4 musea. Het Carnegie natuurhistorische museum biedt uiteenlopende permanente tentoonstellingen over onder meer de dinosauriërs (inclusief een Tyrannosaurusskelet), oude beschavingen en wilde dieren. In het naastgelegen Carnegie Museum of Art worden kunstwerken, schilderijen en beeldhouwwerken tentoongesteld. Ook is er een wetenschappelijk museum genaamd Carnegie Science Center.

Pittsburg

Andy Warhol Museum

Andy Warhol staat bekend om zijn contrastrijke schilderijen van bijvoorbeeld Marilyn Monroe en zijn zeefdrukken van alledaagse producten, waaronder Campbell Soup. Hij is geboren in Pittsburgh en is één van de meest invloedrijke Amerikaanse artiesten uit de twintigste eeuw. Het museum is het grootste Amerikaanse museum dat aan een enkele kunstenaar is opgedragen. In het museum kun je meer dan 12.000 werken van Warhol bezichtigen.

Andy Warhol, Pittsburg

Frick Art Museum

Collecties van Henry Clay Frick, waaronder Vlaamse, Franse en Italiaanse kunst. In het bijbehorende museum staat een Rolls Royce uit 1914 van Frick’s collectie.

Frick Art Museum, Pittsburg

Strip District

Goed voor uren vermaak door de vele malls, eettentjes, nachtclubs, sportstadions en musea. Het hippe, gezellige Strip District ligt ten noordoosten van downtown Pittsburgh en wordt begrensd door de Alleghenyrivier in het noorden en een uitloper van de Grant's Hill in het zuiden. Er zijn historische gebouwen te zien, zoals een fabriek uit 1922 van de Standard Undergound Cable en het Senator John Heinz Pittsburgh Regional History Center, een warenhuis uit 1898.

Pittsburg

Vervoer

Penn Station, Pittsburg Pittsburgh is te groot om te voet te verkennen. Het openbaar vervoersysteem wordt gecoördineerd door de Port Authority of Allegheny County (PAT). PAT zorgt voor vervoer in de hele county en ook naar delen van de counties Armstrong, Beaver, Washington en Westmoreland. Ook exploiteert de PAT twee hellingbanen op Mount Washington. Dit is echter eerder een toeristenattractie dan een echt openbaar vervoersmiddel. Ook is er een lightrailnetwerk en een uitgebreid busnetwerk.

Een bijzonder vervoersmiddel zijn de voertuigen van Just Ducky Tours, die gebruikt worden voor sightseeingtours. Tijdens een tour kun je de stad verkennen in een 'gepimpt' voertuig uit de Tweede Wereldoorlog. Vanaf zowel het land als het water zie je de hoogtepunten van de stad en wordt er het een en ander verteld.

Feiten

Staat Pennsylvania
County Allegheny
Oppervlakte 151 km²
Hoogte 216 meter tot 418 meter
Inwoners 316,718
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Pittsburgh ligt qua klimaat precies tussen de vochtige, continentale en vochtige, subtropische klimaatzones. Neerslag is gelijkmatig verspreid over het jaar, maar de maanden mei en juni zijn net iets natter dan de andere maanden. De winters zijn koud en vaak wit, met maxima tussen de 2 en 4 graden. 's Nachts vriest het licht. In maart liggen de maxima nog net onder de tien graden, maar in april en mei stijgt de temperatuur verder, van gemiddeld 17 tot 22 graden. De zomers zijn aangenaam, met temperaturen tussen de 26 en 28 graden. Het najaar is vervolgens weer mild, met 23 graden in september en 17 graden in oktober.

Geschiedenis

De eerste Europeanen die zich in de omgeving van Pittsburgh vestigden waren Fransen, die er forten en handelsposten openden. Nog voor de French and Indian War tussen de kolonies van Groot-Brittannië en Frankrijk (1754-1763) kwamen de Britten, onder leiding van George Washington, in het gebied aan. De Fransen hielden echter de controle over het gebied tot aan de oorlog, waarvan de naam bestaat uit de twee grootste vijanden Groot-Brittannië. Tijdens de oorlog veroverden de Britten Fort Duquesne, gelegen op de plaats waar de Monongahela- en de Alleghenyrivieren samenkomen. Deze plek in het centrum van Pittsburgh is tegenwoordig bekend als ‘the Point’. De Britten bouwden op deze plek een groter fort en noemden het Fort Pitt, naar de Britse staatsman William Pitt.

Vanaf het begin van de negentiende eeuw is Pittsburgh snel geïndustrialiseerd, mede dankzij de aanwezigheid van grote hoeveelheden kolen in de omgeving. De voornaamste activiteit was de productie van staal en de stad kreeg de bijnaam ‘Steel City’, dat nog meer stimulans kreeg door de Amerikaanse Burgeroorlog. Zo groeide de Schotse immigrant Andrew Carnegie uit tot een rijk man door de gemoderniseerde staalproductie van Pittsburgh. Hoewel de productie tijdens de Grote Depressie nagenoeg tot stilstand kwam, herleefde de vraag naar staal met de massaproductie van auto’s in de jaren dertig van de twintigste eeuw. Tijdens de recessie in de jaren zeventig werden de staalfabrieken in Pittsburgh echter wel onrendabel, waardoor de meeste fabrieken hun deuren sloten.

In 1960 was Pittsburgh 's werelds eerste stad waar de elektriciteit werd verzorgd door een kerncentrale. Verder had de stad tot ver in de jaren ‘70 één van de grootste openbaar vervoersnetwerken van de VS, dat enkel uit trams bestond. Op haar hoogtepunt besloeg het transportnet bijna duizend kilometer.

Tegenwoordig zijn in en rond de stad dienstverlening en technologie de grootste economische factoren. Verder is de stad hoofdzetel van het voedingsconcern Heinz, dat tomatenketchup, sandwich spread en andere voedingsmiddelen produceert.

In 2007 en 2009 werd Pittsburgh benoemd tot 'America's Most Livable City' door The Economist. Ook door andere rating sites die de leefbaarheid van wereldsteden meten wordt Pittsburgh hoog gewaardeerd.

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan