Williamsport, Pennsylvania

Williamsport Amish Williamsport ligt in het noorden van de Amerikaanse staat Pennsylvania. Het is de geboorteplaats van Little League Baseball World Series en organiseert dit wereldwijde jeugd honkbal-evenement ieder jaar weer. De mooie natuurlijke omgeving, sportieve traditie en rijke geschiedenis komen samen in deze charmante stad aan de oevers van de Susquehanna-rivier.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Little League Baseball World Series

Honkballiefhebbers zitten goed in Williamsport. In het Howard J. Lamade Stadium wordt ieder jaar de Little League georganiseerd: een honkbalevenement voor de jeugd. Ter ere van de 75ste verjaardag van dit evenement, werd het Peter J. McGovern Museum geheel gerenoveerd. Dit museum vertelt het verhaal van het honkbal en neemt je mee terug in de (sportieve) geschiedenis van Williamsport. Wil je volwassen spelers aan het werk zien? Breng dan een bezoek aan de Williamsport Crosscutters. Deze club zit in de Minor League, maar veel spelers ervan schopten het uiteindelijk tot de wereldwijde Major League. Een wedstrijd bijwonen is een leuke (en relatief voordelige) manier om kennis te maken met de sport.

Williamsport

Hiawatha Paddlewheel Riverboat

Je kunt een schilderachtige rondvaart maken op de Susquehanna-rivier aan boord van de Hiawatha Paddlewheel Riverboat. Het is een ontspannende manier om de omgeving te verkennen. Er zijn vrijwel dagelijks rivier- en themacruises zoals een brunch cruise of murder-mystery cruise.

Williamsport

Williamsport Trolleys

Met dit kleine treintje kun je een rit maken langs alle bezienswaardigheden van Williamsport. Je komt langs diverse Victoriaanse huizen aan Millionaires' Row, passeert Memorial Park (waar de eerste Little League-wedstrijden gespeeld werden) en bezoekt het grote boomsculptuur van Chief Woapalanee bij de ingang van Brandon Park.

Williamsport

Musea

Williamsport herbergt meerdere musea. In het Thomas T. Taber Museum staat de geschiedenis van noord-centraal Pennsylvania centraal. In het Piper Aviation Museum duik je in het verleden van de luchtvaart. Je ziet diverse vliegtuigjes.

Williamsport

Omgeving

Staatsparken

Rondom Williamsport liggen aardig wat staatsparken. Loyalsock State Forest ligt een uur rijden ten noorden van Williamsport. Het natuurpark is vernoemd naar de Loyalsock-beek. In de bosrijke omgeving liggen prachtige watervallen. Drie kwartier rijden in westelijke richting brengt je naar het Tiadaghton State Forest. Dit uitgestrekte natuurpark bestaat uit bossen en snelstromende bergrivieren en telt meerdere regio's. een mooi, bergachtig onderdeel van het staatspark is Little Pine State Park. Je kunt wandelen rond het Little Pine Lake en er is een camping. Ook zijn er gelegenheden om te vissen. Tussen eind mei en half september is het zandstrand geopend voor wie wil zwemmen. Het Worlds End State Park is gelegen in een S-vormige vallei bij de Loyalsock Creek. Het uitgestrekte staatspark ligt in het hart van de Endless Mountains. Er zijn een aantal wandelpaden.

Wijngaarden en brouwerijen

In de regio rond Williamsport zijn veel wijnmakerijen en (bier)brouwerijen te vinden. Je kunt ze vaak een bezoekje brengen. Het bekendst is de Bastress Mountain Winery. Wat ooit begon als een wijnhobby is nu uitgegroeid tot een alom bekende wijngaard. Dit familiebedrijf verbouwt lokale druiven en maakt hier heerlijke chardonnays en andere fruitige wijnen van. Bij een bezoek aan deze wijngaard word je rondgeleid en als afsluiter kun je verschillende wijnen proeven. Voor speciale gelegenheden maken ze zelfs een exclusieve gesigneerde wijn. Verder zijn er Oregon Hill Wine Company en de Bullfrog Brewery.

Vervoer

Susquehanna Trailways verzorgt busvervoer over lange afstanden naar onder andere Elmira, New York City, Harrisburg en Piladelphia. River Valley Transit biedt vervoer op lokaal niveau: vervoer in Williamsport en Lycoming County.

Feiten

Staat Pennsylvania
County Lycoming
Oppervlakte 24,7 km²
Hoogte 158 meter
Inwoners 30.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Williamsport ligt tussen de vochtige continentale en subtropische klimaatzones. De zomers zijn heet en vochtig, terwijl de winters koud en besneeuwd zijn. Vooral het voor- en najaar zijn erg mild, met 15 tot 22 graden in april en mei en 17 tot 23 in september en oktober. In januari ligt de dagtemperatuur rond het vriespunt, in juli is dat 28 graden. De neerslag is redelijk gelijkmatig over het jaar verspreid, met pieken in de neerslagcurve in juni en juli.

Geschiedenis

De grondleggers van Williamsport, Michael Ross en William Hepburn, speelden een grote rol in de vorming van Lycoming County en de oprichting van Williamsport als zetel van de provincie.

Michael Ross werd geboren op 12 juli 1759 in Schotland. Hij emigreerde met zijn moeder in 1772 en kwam terecht in Philadelphia, Pennsylvania. Ze traden in dienst bij Samuel Wallis, ook wel bekend als de 'Land King' van de River Valley West Branch Susquehanna. Michael Ross moet een goede indruk hebben gemaakt op Wallis, aangezien Wallis hem 109 hectaren van zijn land schonk. Al snel werd Ross een succesvolle opzichter en boer. Zijn winst investeerde hij in de aanschaf van meer grond langs de rivier tussen Loyalsock en Lycoming Creeks. Dit land was uiteindelijk de basis voor het huidige Williamsport.

William Hepburn werd geboren in 1753 in Donegal, Ierland. In 1773 emigreerde. Hepburn verhuisde al gauw naar de West Branch Susquehanna River (nu Dubois). Tijdens de Amerikaanse revolutie werd de West Branch Valley aangevallen door Britse nationalisten en indianentroepen. Hepburn promoveerde tijdens deze strijd tot kolonel. Hij kocht vervolgens driehonderd hectare grond direct ten westen van het land van Ross. Zijn land, het zogenoemde ‘Deer Park’, zou gecombineerd met het ‘Virginia’ van Ross uiteindelijk Williamsport worden.  

De eerste commissarissen en ambtenaren van Lycoming County vestigden zich in Jaysburg (nu Newberry). Jaysburg lag op een heuvel, aan de westzijde van Lycoming Creek. Het land ten oosten van de Lycoming Creek, 'Deer Park', was zeer moerassig. Hoewel Jaysburg als hoofdstad kon functioneren werd het land opgeslokt door de nieuwe stad Williamsport. Een van de eerste provinciale rechters, Willliam Hepburn, en grootgrondbezitter Michael Ross en maakten van het moerassige Williamsport een bewoonbare stad.  

De Jaysburgers zagen de pogingen van Hepburn en Ross om een nieuwe stad te vormen echter als bedreiging, en ze vochten terug. Volgens hen was Jaysburg veel beter geschikt om als zetel van het bestuur te dienen. Het lag immers op hoger en droger gelegen grond, terwijl Williamsport vaak overspoeld zou worden en de moerassen dodelijke ziektes meebrachten. De Jaysburgers wilden deze argumenten in een brief aan de regering overhandigen. Hepburn en Ross probeerden dit document te vernietigen voor het de regering zou bereiken. Het verhaal luidt dat de mannen van Hepburn en Ross de boodschapper tegenhielden bij Inn Russel, hem vergiftigden, zijn zakken opensneden en het document vernietigden.

De commissarissen hadden genoeg van de voortdurende strijd tussen Jaysburg en Williamsport. Zij begonnen over een derde mogelijkheid voor de provinciezetel. De stad van Dunnsburg ging zelfs zover dat het kosteloos gebouwen aanbood die als regeringsgebouwen zouden kunnen dienen. Hepburn overtuigde Michael Ross om veel van zijn land aan te bieden aan de regeringsambtenaren voor de bouw van een rechtbank en gevangenis. De regering accepteerde het aanbod, kocht het land van Ross en Williamsport werd uiteindelijk de hoofdstad van Lycoming County in 1804.

9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan