Columbia, South Carolina

Columbia South Carolina Columbia is de hoofdstad en tevens grootste stad van South Carolina. Het is een typisch zuidelijke stad, waar nog veel zaken herinneren aan de beladen Amerikaanse Burgeroorlog. Columbia was een van de eerste steden die systematisch gepland werd. Een kenmerk hiervan zijn de brede straten, die verspreiding van epidemieën moesten tegengaan. De stad is de thuisbasis van de University of South Carolina. In de omgeving is Congaree National Park een trekpleister.

Bezienswaardigheden & activiteiten

South Carolina Department of Tourism

Om extra informatie te krijgen over bezienswaardigheden of speciale activiteiten in Columbia kun je een bezoek brengen aan het South Carolina Department of Tourism. Je vindt dit informatiecentrum in de Pendleton Street. Een ander bezoekersbureau is het Columbia Metropolitan Convention & Visitors Bureau in de Assembly Street.

Columbia

South Carolina State Museum

Het South Carolina State Museum is het grootste museum in het zuidoosten van de VS en staat bekend om zijn uitgebreide collectie. Dit enorme museum belicht op vier verschillende etages de kunst en culturele, natuurlijke en technologische geschiedenis van South Carolina. Een berucht stuk uit de collectie is een constructie van een 13 meter lange megalodon, een gigantische uitgestorven haaiensoort.

South Carolina State House

De bouw van dit staathuis nam heel wat jaren in beslag: het duurde meer dan een halve eeuw om de bouw af te ronden. Het State House is een schitterend gebouw van graniet en draagt een koperen koepel. Bronzen sterren markeren de plaatsen waar kanonkogels tijdens de inval van de Noordelijke troepen insloegen. Op het omliggende landgoed kun je diverse monumenten en tuinen bekijken.

South Carolina State House, Columbia

Columbia Museum of Art

Het Columbia Museum of Art is het eerste internationale kunstmuseum van South Carolina. Het bezit 25 galerieën met bijzondere collecties van Europese, Amerikaanse en Aziatische kunst uit verschillende eeuwen. Je kunt er onder andere topstukken uit de Italiaanse renaissance bekijken. Recentelijk is de collectie uitgebreid met Koreaans en Chinees keramiek en Romeinse kunststukken.

Parken

Een van de bekendste parken van South Carolina is Finlay Park, waar regelmatig grote evenementen en concerten worden georganiseerd. In het gigantische park vind je onder andere een waterval die via allerlei waterpartijen uiteindelijk uitkomt in het parkmeer. Het is een populaire locatie voor recreatie: zo zijn er picknicktafels en sportvelden aanwezig. Tijdens de zomermaanden worden elke vrijdagavond films in de buitenlucht vertoond. Een ander mooi park is Memorial Park, dat opgericht werd om Amerikaanse soldaten uit verschillende oorlogen te herdenken. Granby Park is een ideaal vertrekpunt om te kajakken, wandelen of vissen.

Finley Park, Columbia

Riverbanks Zoo & Garden

In deze dierentuin leven meer dan 2.000 dieren in hun natuurlijke habitat. Het behoort tot de beste dierentuinen van de Verenigde Staten en trekt dan ook vele miljoenen bezoekers per jaar. Recentelijk is de dierentuin uitgebreid met koala's en een groot terrein voor gorilla's. Aan de overkant van de rivier liggen botanische tuinen, waar je naast bijzondere bloemen en planten ook ruïnes kunt bekijken.

Riverbanks Zoo and Garden, Columbia

Theater

Columbia bezit verschillende theaters. Town Theatre is het oudste theater van de stad. Sinds 1917 worden hier musicals en toneelstukken opgevoerd. In Trustus Theatre speelt Columbias’ professionele theatergroep, die zowel klassieke als moderne stukken op de planken brengt. Spelers van het Columbia Marionette Theater, de naam zegt het al, houden zich vooral bezig met marionettenkunst.

Theater, Columbia

Omgeving

Congaree National Park

Op ongeveer 40 kilometer van Columbia ligt Congaree National Park, dat tot de jongste nationale parken van Amerika behoort. In het park leven onder andere zwijnen, herten, kalkoenen en krokodillen. Verder staan er de grootste cypressen ter wereld, waardoor de omgeving veel wegheeft van de set van Lord of the Rings. Tussen de bomen en planten door loopt een kilometerlang pad van houten planken dat toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. In het park kun je prachtig wandelen en er bestaat ook de mogelijkheid om te kajakken (kajaks zijn te huur in Columbia).

Congaree National Park, South Carolina

Vervoer

Columbia is aangesloten op het spoorwegennet van Amtrak. Met de Silver Star kun je vanuit Columbia onder andere reizen naar New York, Washington DC, Orlando en Miami. Verder is er een halte voor de langeafstandsbussen van Greyhound Lines.

De CMRTA (Central Midlands Regional Transit Authority) is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in Columbia en de omliggende regio.

Feiten

Staat South Carolina
County Richland, Lexington
Oppervlakte 347 km²
Hoogte 89 meter
Inwoners 131.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Columbia heeft een vochtig subtropisch klimaat met milde winters, een warme herfst en lente en zeer hete en vochtige zomers. De gemiddelde dagtemperatuur in de korte winter ligt rond de 13 graden Celsius, waardoor er nauwelijks sprake is van sneeuwval. 's Nachts ligt de temperatuur enkele graden boven het vriespunt. Vanaf maart liggen de gemiddelde temperaturen al boven de 20 graden en blijft het kwik stijgen naar een gemiddelde van 34 graden in juli. Vanaf oktober of begin november zakt de temperatuur weer onder de 20 graden.

De zomer is het natste seizoen; bijna de helft van de jaarlijkse neerslag valt gedurende de zomermaanden in de vorm van onweersstormen.

Sport

Columbia wordt door verschillende sportteams vertegenwoordigd, namelijk door de ijshockeyers van Columbia Inferno, de honkballers van Columbia Blowfish en de rugbyspelers van Columbia Olde Grey. Daarnaast zijn er diverse teams van de universiteit en andere onderwijsinstituten actief. Een belangrijke sportlocatie is de Colonial Life Arena, waar plaats is voor 18.000 liefhebbers van college basketbal. Het stadium is gelegen op de campus van de University of South Carolina en wordt ook gebruikt voor grote evenementen en concerten.

Geschiedenis

Columbia werd in 1786 gesticht door de South Carolina General Assembly, de wetgevende macht van South Carolina. Door de snel groeiende bevolking op het platteland was de General Assembly op zoek naar een geschikte vervanger voor Charleston als hoofdstad van South Carolina. Ze kozen een centraal gelegen locatie en begonnen met de bouw van een nieuwe stad, die ze Columbia doopten, vermoedelijk naar de bekende ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus. Columbia was - na Savannah, Georgia - de tweede stad in de Verenigde Staten die systemisch gepland werd. Stadplanners verdeelden de stad in 400 wijken in een vierkant van drie vierkante kilometer langs de Congaree-rivier. De wijken werden vervolgens weer systematisch opgedeeld in kavels, die per stuk werden verkocht aan landontwikkelaars en toekomstige Columbians. De straten werden zeer breed gemaakt om epidemieën tegen te gaan. Zo geloofden de stadsplanners dat muggen die gevaarlijke ziekten met zich meedroegen niet verder konden vliegen dan 18 meter.

Onder andere door zijn centrale ligging groeide Columbia al snel uit tot een centrum voor politiek, onderwijs, handel en vervoer. Zo werd in 1801 de huidige University of South Carolina opgericht. Een andere reden voor het succes van de stad was de stabiele economie, die voornamelijk gebaseerd was op katoenteelt. De bewaard gebleven plantagehuizen laten nog steeds zien in welke rijkdom de lokale plantagehouders leefden. Met de komst van een kanaalsysteem en een spoordienst in de eerste helft van de negentiende eeuw stond Columbia te boek als een moderne stad, wiens bevolking aanzienlijk bleef groeien. Een groot deel van deze bevolking bestond overigens uit slaven, die veelal werkzaam waren op de katoenplantages. Bij het uitbreken van de Amerikaanse Burgeroorlog in 1861 was Columbia de grootste stad in het binnenland van de Carolinas.

Op 17 december 1860 vond in Columbia de South Carolina Secession Convention plaats. Tijdens deze conventie werd besloten dat de Zuidelijke Staten zich zouden afscheiden van de Noordelijke Staten, die afwijzend stonden tegenover de voor het zuiden cruciale slavernij. Door de centrale ligging zouden voor en tijdens de Burgeroorlog meerdere conventies plaatsvinden in Columbia. Aan het einde van de Burgeroorlog werd een groot deel van de stad in as gelegd na in de inname door Noordelijke troepen onder leiding van generaal William Tecumseh Sherman. Tegenwoordig kun je een route volgen die laat zien hoe de Noordelijke troepen door de stad trokken. Langs de route staan (overblijfselen van) historische gebouwen die de vlammenzee overleefden. Er zijn in Columbia überhaupt veel gebouwen  uit de negentiende en twintigste eeuw bewaard gebleven door een zorgzuldig monumentenbeheer dat in de jaren 1960 van start ging. In de jaren 1990 en vroege jaren nul werd het stadscentrum intensief onder handen genomen.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan