South Carolina

South Carolina is een zuidelijk staatje aan de westkust van de Verenigde Staten. Het heeft aardige stranden en daarnaast is er nog veel te zien van het koloniale verleden. Vroeger vormde het samen met North Carolina de provincie Carolina, dat tot Brits grondgebied werd gerekend. In 1729 werden de beide provincies definitief gescheiden en later als aparte staten opgenomen in de VS.

Feiten

Bijnaam: The Palmetto State
Hoofdstad: Columbia
Grootste stad: Columbia
Bevolking: 4.679.000
Oppervlakte: 82.932 km²
Toetreding tot de VS: 23 mei 1788
Officiële website: www.sc.gov

Vlag & Seal

Vlag South Carolina Seal South Carolina

Cultuur/Geschiedenis

Zoals gezegd vormde South Carolina vroeger samen met North Carolina de grote Britse kolonie Carolina, vernoemd naar de Engelse koning Charles I (‘Carolus’ in het Latijn). Nadat de beide provincies in 1729 gescheiden werden, was South Carolina de eerste Britse provincie in Amerika die zich in 1860 onafhankelijk verklaarde van de Unie in de aanloop naar de Amerikaanse Burgeroorlog. Als officieel begin van de Burgeroorlog wordt vaak de aanval op Fort Sumter, een fort in de haven van Charleston, aangewezen.
 
Charleston (voorheen ‘Charlestown’ genoemd, naar de Britse koning Charles) barst van de geschiedenis. Zo staan er nog veel koloniale huizen overeind die Charleston tot een erg sfeervolle stad maken. Daarnaast staan er opvallend veel kerken, die bijgedragen hebben aan de bijnaam ‘The Holy City’.

Feesten

Het Come See Me Festival (georganiseerd in april) is het grootste festival van de staat, hoewel het ooit kleinschalig begon. In de lente van 1962 organiseerden de inwoners van het stadje Rock Hill een evenement om elkaar beter te leren kennen. Iedereen werd aangemoedigd ook mensen van buitenaf uit te nodigen, om Rock Hill beter te leren kennen en het te laten zien wanneer het op zijn best is: in het lenteseizoen. Het werd steeds bekender en inmiddels is het uitgegroeid tot een groot evenement waar veel mensen op af komen. Centraal staat nog steeds Glencairn Garden, een prachtig park dat rond de lente in volle bloei is.
 
Ook het Spoleto Festival is erg bekend. Dit evenement, dat in de maand mei en juni in Charleston plaatsvindt, wordt wereldwijd gezien als een vooraanstaand festival voor uitvoerende kunsten.

Culinair

Net als in de andere kuststaten worden in South Carolina veel zeevruchten gegeten. Vooral garnalen zijn op bijna elke menukaart terug te vinden.
 
De vangsten uit de zee en de kookstijl van de zuidelijke staten worden vaak gecombineerd, wat onder andere resulteert in het gerecht ‘Frogmore Stew’. Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, zitten hier geen kikkers in, maar bestaat het gerecht vooral uit garnalen. Er wordt een stoofpotje van gemaakt met maïs, aardappel en worstjes. Alle ingrediënten gaan in één pan.
 
Verder heeft South Carolina een rijke theehistorie, aangezien het de eerste Amerikaanse staat was waar thee verbouwd en verkocht werd. Een bekende thee is de ‘Sand Lapper Sweet Tea’, koude thee met veel suiker, bij voorkeur geserveerd met ijsklontjes.

Klimaat

In South Carolina heerst een vochtig subtropisch klimaat. De zomers zijn doorgaans lang, vochtig en warm, met maxima van dertig graden. Verder landinwaarts ligt de gevoelstemperatuur nog hoger dan langs de kust. De winters langs de kust zijn kort en mild, met een dagtemperatuur van 16 graden Celsius. Landinwaarts zijn de winters een stuk koeler en ligt de temperatuur ‘s nachts rond of enkele graden onder het vriespunt. Langs de kust valt er de meeste regen in de zomer, terwijl het in het binnenland vooral in maart regenachtig is. November is gemiddeld de droogste maand. In de gebieden langs de kust valt er zeer weinig tot geen sneeuw. Landinwaarts sneeuwt het iets meer, maar is er eveneens geen sprake van dikke pakken. Van begin juni tot eind november is het orkaanseizoen en wordt met name de kust regelmatig getroffen door tropische cyclonen. 

Beste reistijd

De lente en herfst zijn het meest geschikt als reistijd door de aangename temperatuur.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan