Charleston, South Carolina

Charleston, South Carolina Charleston, de oudste stad in South Carolina, kent een bewogen geschiedenis. Zo speelde het een belangrijke rol in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1775-1783) en werd er het eerste schot van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) gelost. In het Historic District, dat een groot deel van de stad beslaat, zijn talloze prachtige gebouwen en musea te bekijken. Daarnaast kun je oude plantages bezoeken of een boottocht maken naar Fort Sumter.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Historic District

Het hele zuidelijke deel van de stad is een Historic District. De kern is de Museum Mile aan Meeting Street. Deze Museum Mile biedt een mooie blik in de geschiedenis: verspreid over één mijl (1,6 kilometer) bevinden zich musea, historische huizen, publieke gebouwen en kerken. De interessantste huizen om te bezoeken zijn het Aiken-Rhett House, Joseph Manigault House en het Nathaniel-Russel House. Je kunt ze allemaal apart bezoeken (en betalen), maar er zijn ook kortingskaarten te koop voor een bezoek aan meerdere locaties.

Charleston

Charleston Museum

Aan het noordelijke begin van de Museum Mile ligt het Charleston Museum. Het werd opgericht in 1773 en is daarmee het oudste museum van de Verenigde Staten. Het museum richt zich voornamelijk op het rijke erfgoed van South Carolina en biedt culturele, historische en natuurhistorische tentoonstellingen. Je komt er meer te weten over plantages, de Burgeroorlog, textiel en zilverwerk uit de regio en (pre)historische dieren.

Charleston Museum

French Quarter

In het oosten van het historische district ligt French Quarter. In de negentiende eeuw was dit het domein van Franse handelaren. Tegenwoordig staat het bekend om de kunstgalerijen, restaurants, winkels en Waterfront Park aan de Cooper-rivier.

French Quarter

South Broad

De zuidelijkste wijk is South Broad; een woonwijk met elegante, vorstelijke huizen en tuinen. Rainbow Row (85-107 East Bay Street), met huizen in alle kleuren van de regenboog, is een goed voorbeeld van de achttiende-eeuwse bouwstijl van voor de Burgeroorlog. Je vindt er ook veel restaurants. Aan East Battery Street staan de mooiste villa's van de stad. Ze heten in de volksmond de Battery Row.

Charleston

White Point Gardens (Battery Park)

Op het zuidelijke puntje van het schiereiland ligt White Point Gardens met enerzijds uitzicht op Fort Sumter en de haven en anderzijds de grote woonhuizen. Vanaf deze kade waren de inwoners van Charleston getuige van de aanval op Fort Sumter, die het begin van de Burgeroorlog betekende. White Point werd een vesting. De kanonnen die de stad verdedigden staan er nog steeds.

Charleston

Fort Sumter National Monument

Het grote vijfhoekige en drie verdiepingen tellende fort was aan de vooravond van de Burgeroorlog in handen van het Noorden. Op 12 april 1861 bereikten de spanningen tussen Noord en Zuid een hoogtepunt. Het Zuidelijke leger nam Fort Sumter onder vuur, wat het begin inluidde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Het historische fort, gelegen op een eiland in de haven van Charleston, is alleen per boot bereikbaar. Er vertrekken dagelijks veerboten vanuit het Fort Sumter Visitor Education Center in Charleston en Patriots Point in het nabijgelegen Mount Pleasant. Bij Patriots Point is parkeergelegenheid voor grotere voertuigen zoals campers.

Charleston

Omgeving

Mount Pleasant

Aan de andere kant van de Cooper River ligt het vakantieoord Mount Pleasant. Al vanaf de eerste jaren dat Charleston bestond, spendeerden de rijke Charlestonians hier hun zomers. Ze bouwden luxe vakantiehuizen langs de stranden van Isle of Palms en Sullivan's Island. Het historische centrum, Old Village, is een charmante plek. Aan Shem Creek liggen enkele goede sea food-restaurants. Grote publiekstrekkers zijn de Boone Hall Plantation en de USS Yorktown (Patriots Point Naval & Maritime Museum).

Charleston

Patriots Point Naval & Maritime Museum

Dit maritiem museum is een van de grootste ter wereld. Het topstuk is het vliegdekschip USS Yorktown, ook wel bekend als ‘The Fighting Lady’. Je kunt hier een audiotour volgen door onder andere de hangar, stuurhut en over het dek met gevechtsvliegtuigen. Je kunt ook rondkijken op de USS Laffey, een torpedojager uit de Tweede Wereldoorlog.

Charleston Museum

Boone Hall Plantation

Rondom Charleston liggen verschillende plantages als stille getuigen van de meest bewogen periode uit de Amerikaanse geschiedenis. Misschien wel de bekendste plantage is Boone Hall in Mount Pleasant. Nadat je over de indrukwekkende Avenue of Oaks bent gereden, bereik je het grote landhuis. Misschien herken je het wel uit de serie North and South. Het gebouw stamt uit 1936 en is de vierde die op deze plek verrees. In de indrukwekkende slavenvertrekken uit 1790-1810, gelegen aan 'Slave Street', zie je tentoonstellingen. Er zijn verschillende tours en activiteiten mogelijk, waaronder een rondleiding door het plantagehuis en een voorstelling over het zware slavenleven op de plantage. 

Charleston

Ashley River Historic District

Rond de Ashley-rivier ten noordwesten van Charleston vind je een ander gebied van grote historische waarde. Eeuwen geleden verrezen hier statige plantagehuizen aan lange eikenlanen met Spaans mos. De Ashley River Road, een 18 kilometer lang stuk van State Route 61, biedt de perfecte setting voor drie plantages: Middleton Place, Magnolia Plantation en Drayton Hall.

Charleston Museum

Drayton Hall

Drayton Hall is het oudste plantagehuis van het land dat opengesteld is voor tours. Het werd gebouwd tussen 1738 en 1742 en doorstond in tegenstelling tot de andere plantagehuizen de Onafhankelijkheidsoorlog, Burgeroorlog én aardbeving van 1866. Drayton Hall ligt op een half uur rijden van Charleston.

Drayton Hall, Charleston

Magnolia Plantation & Gardens

De volgende plantage aan de Ashley River Road is de Magnolia Plantation, die voornamelijk bekendstaat om zijn bloemrijke tuinen en attracties. Naast een standaardtour door de plantagegebouwen en slavenvertrekken is het mogelijk om een boottour te maken en de trolley te nemen naar de Audubon Swamp Garden, met kans om alligators, vogels en wilde kalkoenen te zien.

Charleston

Middleton Place

Middleton Place staat bekend om zijn klassieke Franse tuinen, bossen en rijstvelden. Honderd slaven werkten jarenlang aan de aanleg van trapsgewijze tuinen en geometrische kanalen. Soldaten van de Unie brandden het plantagehuis grotendeels plat in 1865. De vleugel die de brand doorstond, bevat nu een museum. In de bijbehorende Inn zijn lokale gerechten verkrijgbaar. Middleton Place is fenomenaal gelegen aan de oevers van Ashley River. Het bovenaanzicht heeft iets weg van een Aziatisch rijstveld.

Middleton Place omgeving Charleston

Angel Oak

De Angel Oak is een Live Oak; een inheemse boomsoort die in het laagland van South Carolina voorkomt. De leeftijd van deze boom wordt geschat op zo'n 1500 jaar. Andere bronnen beweren dat de boom minstens 400 jaar oud zou zijn. Hoe je het ook wendt of keert: de boom is door zijn lange takken en Spaanse mos een lust voor het oog. De Angel Oak is zo hoog en breed, dat de bladeren maar liefst 1.600 vierkante meter van schaduw voorzien. De langste tak is circa 50 meter lang. Je bezoekt Angel Oak op Johns Island, een half uur rijden van Charleston.

Charleston

Vervoer

Charleston is een compacte stad die uitstekend te voet te verkennen is. Er rijden gratis trolleys rond, die onder andere vertrekken bij het bezoekerscentrum. Hier vind je informatie over de route en meer over de bezienswaardigheden in en om Charleston. Wil je naar Patriots Point aan de overkant van de rivier, dan kun je de watertaxi nemen. De boten varen ongeveer elk uur, dus raadpleeg van tevoren het vaarschema.

Feiten

Staat South Carolina
County Charleston, Berkeley
Oppervlakte 406 km²
Hoogte 4 meter
Inwoners 126.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Charleston heeft een vochtig subtropisch klimaat met milde winters en warme, vochtige zomers. Bijna de helft van de jaarlijkse neerslag valt gedurende de zomermaanden in de vorm van onweersbuien. In de zomer lopen de maxima vaak op tot boven de 30 graden. De herfst is warm. In oktober is het vaak nog 20 graden of warmer. Van winter is er eigenlijk geen sprake; in december, januari en februari wordt het overdag zo'n 13-15 graden. Sneeuw is dan ook zeldzaam. In april en mei liggen de temperaturen tussen de 20-26 graden.

Geschiedenis

Al in de zeventiende eeuw, nog voordat Charles Towne gesticht werd, was de kust van South Carolina een populaire bestemming. Maar niet voor het type bezoekers dat er vandaag de dag komt. In de vroege jaren oefenden de schepen die af en aan voeren met handelswaar grote aantrekkingskracht uit op piraten. Toen Charles Towne ontstond op het puntje van het schiereiland legde men dan ook een muur aan, om de stedelingen tegen aanvallen van piraten te beschermen. Om de piraten angst in te boezemen werden er een aantal piraten opgehangen bij White Point, nu White Point Gardens. Zo kon iedereen zien wat de consequenties waren van piraterij.

Charles Towne werd steeds rijker naarmate de koloniale handelshaven voor rijst, indigo en andere producten uit het achterland groeide. Er ontstond een elite van rijke plantagebezitters en handelaren, die veel zwarte slaven in dienst hadden. Charles Towne groeide in de achttiende eeuw uit tot het economische en culturele centrum van het Zuiden.

Niet veel later zou Charles Towne een zeer belangrijke rol spelen in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. In 1774 kwamen afgevaardigde kolonisten naar de stad om leden voor het Continental Congress te kiezen, de groep die later de Onafhankelijksverklaring zou opstellen. De afgevaardigden riepen de onafhankelijkheid van South Carolina uit, wat uiteraard tegen de borst stuitte van de Britse overheersers. Al snel werd Charles Towne onder vuur genomen door Britse oorlogsschepen, waarbij de aangelegde stadsmuur goede diensten bewees. Na een eerste mislukte aanval nam generaal Clinton, aanvoerder van de Britse legers, wraak. Het veel kleinere leger van Charles Towne werd compleet onder de voet gelopen door de Britten. De Britten behielden tot december 1782 de macht over de stad. Toen Amerika de Onafhankelijkheidsoorlog in 1783 won, veranderde de naam definitief in Charleston.

In de jaren na de Onafhankelijkheidsoorlog profiteerde Charleston van de katoenplantages. Katoen werd tegen het eind van de achttiende eeuw het belangrijkste exportproduct van South Carolina. Na een massale slavenopstand in 1822 werden er zeer strenge restricties opgelegd aan zowel de slaven als aan de vrije zwarte bevolking. Er ontstonden steeds grotere meningsverschillen tussen de Noordelijke en Zuidelijke staten over slavernij. De spanningen liepen op, wat ertoe leidde dat in 1861 in Charleston het eerste schot werd gelost van de Amerikaanse Burgeroorlog, die zou duren tot 1865. De oorlog bracht enorme schade toe aan Charleston. De nu vrije slaven hadden te kampen met armoede en discriminatie. Het duurde lang voordat de industrie weer op gang kwam en de stad zich kon herstellen.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan