Lund, British Columbia

Lund bezienswaardigheden Het kleine vissersdorpje Lund is met haar 800 inwoners een belangrijke stop voor toeristen en dagjesmensen. Veel mensen maken vanuit Lund uitstapjes naar Savary Island, Desolation Sound en naar plaatsen noordelijker aan de kust van British Columbia. Lund ligt aan het noordelijke eind van de Pacific Coastal Highway, een van de langste snelwegen ter wereld. Het andere einde van de snelweg ligt in Quellón (Chili).

Bezienswaardigheden & activiteiten

Copeland Islands

Dit eiland ligt dicht bij Lund. Het gebied staat lokaal bekend als ‘Ragged Islands’ (ruwe, onregelmatige eilanden) en telt mooie landschappen en veel wilde diersoorten. De eilandjes zijn uitermate geschikt voor dagtripjes, maar ook voor overnachtingen of als interessante stop op weg naar Desolation Sound of Cortes Island. Het Copeland Islands Marine Provincial Park maakt deel uit van de eilanden.

Lund bezienswaardigheden

Sunshine Coast Trail

Deze route loopt vanaf de zuidelijk gelegen Saltery Bay naar Sarah Point in het noordelijk gelegen Desolation Sound. De route is 180 kilometer lang, met onderweg panoramische uitzichten en kampeerplekken in de wildernis. Iets ten zuiden van Lund is een prachtige wandeltocht te maken, de zogeheten Marathon-Appleton Trail. Deze trail is 12 kilometer lang en bevat meerdere uitzichtpunten en picknickplaatsen langs het water bij Rieveley’s Pond en Appleton Creek. Verplaats je je liever per mountainbike of fiets, dan zijn er ook tal van mogelijkheden. De Sunshine Coast staat bekend om de goede mountainbike- en fietsroutes. De Bunster Hills Loop start halverwege Powell River en Lund en stijgt de eerste 12 kilometer maar liefst 750 meter. De spectaculaire uitzichten en de makkelijke afdaling maken de tocht de moeite waard.

Lund bezienswaardigheden

Okeover Arm Provincial Park

Dit park is met een totale oppervlakte van vier hectare een populaire bestemming voor liefhebbers van kamperen, zwemmen, duiken, kanoën, kajakken, wandelen, vissen en fietsen. Een bezienswaardigheid binnen het park is het stukje historische grond van de Sliammon First Nations, waar je kennis kunt maken met zeer oude levenswijzen. Het park ligt aan Okeover Arm, een lange stroom water. Aan de westzijde van de Okeover Arm zijn grotten te vinden, waarvan de steile wanden recht naar beneden lopen. De diepste grot is 27 tot 30 meter diep.  

Lund bezienswaardigheden

Desolation Sound Marine Park

Dit marinepark trekt bezoekers uit heel de wereld. Er zijn talrijke grote en populaire aanlegplaatsen voor zeilboten, jachten, motorboten, kajaks en kano’s, zoals Prideaux Haven, Tenedos Bay en Grace Harbour. Wanneer je in Grace Harbour aanmeert kun je in de wildernis kamperen en heb je de keus uit een aantal wandelroutes. Naast de bekende haventjes zijn er veel afgelegen en verlaten baaien aan de zestig kilometer lange kustlijn. Veel zeilers noemen Desolation Sound niet alleen het mooiste, maar ook het meest gevarieerde vaargebied van British Columbia. De ongerepte wateren van Desolation Sound zijn omringd door steile bergen die het leefgebied van vele wilde dieren vormen. Tijdens de zomer kan er goed gezwommen en gesnorkeld worden.

Omgeving

Savary Island

Veel zonlicht, romantische zonsondergangen en door de maan verlichte nachten, gecombineerd met prachtig witte zandstranden. Dit maakt van Savary Island een paradijs in de Straat van Georgia. Sinds 1900 trekken de zonnige stranden van Savary Island vele bezoekers. Op het eiland proef je de historische sfeer, die gekenmerkt wordt door veel legendes over het inheemse volk dat het eiland als zomerse ontmoetingsplek had. Samen beschermden ze het eiland vanuit het westelijke punt, Indian Point, tegen roversbenden van vijandelijke stammen.

Cortes Island

Met zijn kalme meren, stranden en ruige ravijnen is Cortes zeker een bezoekje waard. Het eiland ligt tussen Campbell River op Vancouver Island en de kust van het vasteland van British Columbia. Er zijn drie kleine nederzettingen: Whaletown bij de haven van de veerpont, Manson’s Landing met zandstranden en Squirrel Cove, bij een aanmeerplaats tegenover het gebied van Desolation Sound. Het eiland is 25 kilometer lang, 13 kilometer breed en heeft een totale oppervlakte van 13.000 hectare. Het zuidelijke deel van het eiland ligt in de regenschaduw van Vancouver Island en heeft als gevolg daarvan een droger klimaat dan de noordelijke helft van het eiland. Het merendeel van de bevolking woont dan ook op het zuidelijke deel.

Mitlenatch Island

Dit eiland ligt iets meer dan 10 kilometer ten westen van Lund, in het midden van de Straat van Georgia. Het droge rotsachtige eiland wordt door de inheemse Kwakiutl-stam beschreven als ‘mah-kwee-lay-la’, wat betekent: het lijkt dichtbij, maar het lijkt zich verder weg te bewegen wanneer je dichterbij komt. Mitlenatch is een uitstekende broedplaats voor duizenden vogels, aangezien hun vijanden zoals de wasbeer ver weg gehouden worden door de grote afstand tot de baaien. Onder andere zeekoeten, blauwgrijs gevleugelde meeuwen en scholeksters hebben er hun nesten.

Vervoer

Lund ligt aan het noordelijke uiterste van de Sunshine Coast, 120 kilometer ten noorden van Vancouver. Lund is het eindpunt (of het startpunt) van een van de langste snelwegen ter wereld: de Highway 101. Het andere uiteinde van de snelweg ligt 15.202 kilometer verderop, in de Zuid-Amerikaanse stad Quellón in Chili.

Vanuit het 22 kilometer zuidelijker gelegen Powell River kun met BC Ferries per boot naar Comox op Vancouver Island, of verder door de Straat van Georgia. Busritten over langere afstanden worden verzorgd door Malaspina Coach Lines en BC Transit Bus Service.

Klimaat

Lund heeft een gematigd klimaat: de zomers zijn koel en de winters zijn mild. In de zomermaanden zijn de dagtemperaturen erg aangenaam. In juni, juli, augustus en zelfs september ligt het kwik tussen de 19 en 22 graden Celsius. ’s Nachts daalt de temperatuur tot ongeveer 12 graden. In de winter vriest het nagenoeg nooit, ook ’s nachts niet. De maxima liggen tussen 6 en 8 graden, 's nachts daalt het kwik tot rond de 2 graden.

Geschiedenis

Duizenden jaren voordat de Europeanen voet op Amerikaanse bodem zetten, wordt het gebied rond Lund bewoond door de Sliammon First Nations, die onderdeel zijn van het grotere Coast Salish-volk. Zij leven in eerste instantie van de visvangst, jacht en wilde fruitsoorten. Wanneer de Europeanen arriveren neemt de handel een steeds belangrijkere plaats in. De inheemse volken staan vandaag de dag bekend om hun totempalen, cederkano’s en hun unieke taal.  

De stichter van het dorp Lund is Charlie Thulin. Hij noemt de plaats Lund, naar zijn voormalige woonplaats in Zweden. Charlie bouwt de eerste opslagschuur in de haven en begint handel te drijven met de inheemse bevolking. Zes maanden later komt zijn jongere broer Fred over uit Zweden om zijn broer te ondersteunen in de steeds sneller groeiende handel. Wanneer de broers het gebied beter leren kennen ontdekken ze dat er grote vraag is naar accommodaties en onderkomens voor toeristen. De broers bouwen het Malaspina Hotel. Het hotel brandt enkele jaren later af, en het huidige Lund Hotel wordt gebouwd. Het Lund hotel is tegenwoordig het centrum van de stad en heeft een restaurant en een pub met uitzicht op zee.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan