Nanaimo, British Columbia

Nanaimo British Columbia Eilanden, stranden, lagunes en talloze provinciale parken: in Nanaimo heb je prachtige natuur binnen handbereik. Nanaimo is een van de oudste steden van British Columbia en heeft een lange kleurrijke geschiedenis. De stad heeft een grote, beschutte haven en telt veel historische gebouwen. De musea staan vol met overblijfselen uit het tijdperk van de steenkolenmijnen en de First Nations. Vergeet bij een bezoek aan Nanaimo vooral niet de Nanaimo Bar te proeven: een van de beroemdste desserts van Canada!

Bezienswaardigheden & activiteiten

Harbourfront Walkway

Deze 4,5 kilometer lange route is een van de belangrijkste attracties. De weg loopt vanaf de baai waar veerboten aanmeren langs verschillende bistro’s, pubs en parken. Op de route ligt de Swy-a-Lana-Lagoon, een van de weinige door de mens gecreëerde getijdenpoelen in Canada. Over de lagune loopt een voetgangersbrug naar Maffeo Sutton Park. Hier worden in de zomer vaak festivals gehouden en je vindt er lokale kunstenaars die hun werk te koop aanbieden. Een bekend vierdaags festival is het WK Badkuipracen in juli. De bedoeling is om in een badkuip zo snel mogelijk het parcours door de havens en om verschillende eilandjes af te leggen.

Nanaimo Harbour

Musea

Ontdek de geschiedenis van Canada’s westkust in het Nanaimo Museum en neem een kijkje in het leven van de First Nations en de allereerste kolonisten. Tot het museum behoort ook het Bastion uit 1853, een voormalige vesting van de handelsmaatschappij Hudson’s Bay Company. In de zomer worden er rond het middaguur kanonschoten afgevuurd. Een tweede museum is het Vancouver Island Military Museum. 25 tentoonstellingen geven Canada’s militaire geschiedenis en tradities weer. Er is aandacht voor recent militair ingrijpen, zoals Canada’s betrokkenheid in Afghanistan, maar je vindt er ook eeuwenoude uniforms en wapens, afkomstig uit de Oorlog van 1812.

Nanaimo Bastion

Newcastle Island Marine Provincial Park

Vlak voor de kust van Nanaimo ligt Newcastle Island. Als je op de uitkijktoren van de Hudson’s Bay Company staat, domineert dit eiland het uitzicht. De oversteek met de boot duurt ongeveer tien minuten. Fiets of wandel door de bossen en ontspan je op de stranden. Twee andere eilanden binnen handbereik zijn Protection Island en Gabriola Island. Protection Island is bekend om Canada’s enige drijvende pub, Dinghy Dock genaamd. Bij eb kun je van Protection Island naar Newcastle Island lopen. Gabriola Island ligt iets verder uit de kust, op circa vijf kilometer van Nanaimo. Het eiland telt vierduizend permanente inwoners. Je kunt er goed eten en er zijn veel kunststudio’s.

Newcastle Island bij Nanaimo

Pipers Lagoon Park

Pipers Lagoon is een beschutte lagune aan de noordkant van Nanaimo, die door een smalle, beboste landstrook van de Straat van Georgia gescheiden wordt. Bij eb valt de lagune grotendeels droog, tijdens vloed wordt er - in de zomer - vaak gezwommen. Er zijn talloze wandelpaden aangelegd, die vaak naar mooie uitkijkpunten over het water leiden. In de lente vind je er veel wilde bloemen en herten, in de zee zijn vaak zeeleeuwen te zien.

Pipers Lagoon bij Nanaimo

Neck Point Park

Neck Point Park ligt aan de noordkant van Nanaimo, een stukje boven Pipers Lagoon Park. Neck Point omvat een prachtig deel van de kust, inclusief kliffen, baaien, stranden en wandelpaden door de Garry Oak-boomgaarden. In de wateren wordt veel gedoken. Het zeeleven is er kleurrijk. Vanaf het noordelijke deel worden wel eens orka's, zeeleeuwen en otters gespot.

Neck Point Park bij Nanaimo

Vervoer

De BC Ferry Service vaart tussen het vasteland van Britsh Columbia en Vancouver Island. Er zijn drie plaatsen waar veerboten vertrekken: in downtown, bij Duke Point en Departure Bay. Als je per bus wilt reizen, dan kun je gebruikmaken van de bussen van Nanaimo Regional Transit. Er zijn ongeveer twintig verschillende routes. Bussen rijden de hele week, maar houd rekening met langere wachttijden tijdens weekenden en feestdagen.

Feiten

Provincie British Columbia
Oppervlakte 91 km²
Hoogte 28 meter
Inwoners 84.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger) 

Klimaat

Het weer in Nanaimo is over het algemeen goed. Het klimaat is mild: temperaturen van onder nul komen zelden voor, en de lentes en zomers zijn comfortabel warm. De koudste maanden zijn de maanden tussen november en februari, met maxima tussen de 6 en 9 graden. In de zomermaanden ligt het kwik overdag rond de twintig graden Celsius.

Geschiedenis

Aan het eind van de achttiende eeuw waren zowel de Spanjaarden als de Britten op Vancouver Island aanwezig. Om elkaar niet in de weg te liggen, tekenden ze in 1790 de Nootka Convention, die beide partijen het recht gaf om handel te drijven in het gebied van de Pacific Northwest. In 1791 brachten de Spanjaarden de haven van het huidige Nanaimo in kaart. Ze noemden het Winthuysen Inlet, naar een Spaanse admiraal. De onderneming werd gestaakt toen de leden scheurbuik opliepen.

Een halve eeuw later, rond 1850, kreeg het gebied een nieuwe impuls: er werd steenkool gevonden.  Als gevolg daarvan ontstonden nieuwe nederzettingen, waaronder Fort Rupert op het noordwestelijke punt van het eiland. Ook bij Winthuysen werden grote koolvoorraden ontdekt. Grote mijnen verrezen, alsook huizen voor de mijnwerkers en hun families. Op deze manier ontstond een dorp, in 1860 al bekend als Nanaimo. Tot in de jaren zestig van de twintigste eeuw waren de steenkolenmijnen de belangrijkste bron van inkomsten. Daarna kwamen de bosbouw en het toerisme op.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan