Port Alberni, British Columbia

Port Alberni De havenstad Port Alberni ligt aan een diepe inham in het binnenland van Vancouver Island. Belangrijk zijn de houtindustrie en de visvangst: er wordt jaarlijks 3.000 ton zalm aan land gebracht. Je kunt onder meer een bezoek brengen aan het Valley Museum (kunst en cultuur van de First Nations), Robertson Creek Fish Hatchery (zalmkwekerij) en de McLean Mill Historic Site (houtzagerij, inclusief demonstraties). Port Alberni ligt aan een 48 kilometer lange inham, de Alberni Inlet. Het Pacific Rim National Park, Barkley en Clayoquot Sound zijn mooie natuurgebieden in de omgeving.
Let op: Er zijn wegwerkzaamheden aan Highway 4 bij Port Alberni. Er zijn vertragingen die op dit moment op kunnen lopen tot een uur. Check voor updates de website over Kennedy Hill Safety Improvements.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Cathedral Grove (MacMillan Provincial Park)

Tussen Port Alberni en Parksville, aan beide zijden van Highway 4 (Alberni Highway) ligt een park met de grootste douglassparren van Vancouver Island. Wandel door Cathedral Grove in MacMillan Provincial Park over het netwerk van paden tussen de torenhoge bomen. Sommige sparren zijn meer dan 800 jaar oud! Aan beide zijden van de weg zijn wandelpaden door dit kustregenwoud. Aan de zuidzijde staan de dikste sparren, met doorsnedes van wel negen meter. Aan de noordelijke kant van de weg vind je boomgaarden met Western red cedars (reuzenlevensbomen) die het schild vormen voor Cameron Lake. Tussen de bomen ligt een deken van groene varens en mossen. Er leven onder andere uilen, reptielen, herten, zwarte beren en poema’s. Een storm in 1997 bracht grote schade toe aan het park; hoewel de werkzaamheden direct begonnen toen de wind ging liggen, zie je ook nu nog de enorme wortelkolossen die destijds uit de grond werden gerukt. Neem, als je er toch bent, een kijkje in het aangrenzende Little Qualicum Falls Provincial Park. Vanaf de Day Use Area loopt een kort pad met zicht op rotsige bergwanden waar verschillende watervallen naar beneden klateren.

MacMillan Provincial Park bij Port Alberni in British Columbia

McLean Mill National Historic Site

Aan de rand van Port Alberni ligt een nog operationele houtzagerij, aangedreven door stoom. De geschiedenis van de houtzagerij wordt hier inzichtelijk gemaakt. Er zijn rondleidingen, demonstraties en voorstellingen. Het Valley Museum is een andere plek waar je teruggaat in de geschiedenis. Het museum heeft een verzameling (kunst)objecten van de inheemse bevolking. Bijzonder is de mandenvlechtkunst.

Omgeving van Port Alberni in British Columbia

Hole in the Wall waterval

Net buiten Port Alberni vind je de Hole in the Wall waterval. Een handgemaakt gat, waar ooit een pijplijn liep, is geërodeerd in een idyllische waterloop in een bos- en waterrijke omgeving. Een mooie, gemarkeerde wandeling van ruim een kilometer brengt je er naartoe.

Hole in the Wall Port Alberni in British Columbia

Alberni Valley

In het najaar zijn de rivieren rond Port Alberni gevuld met zalm. Ten westen van de plaats ligt Sproat Lake, dat geschikt is voor kanovaren en zwemmen. Ook ligt een paar kilometer ten westen van Port Alberni de zalmkwekerij Robertson Creek Fish Hatchery. Hier worden jaarlijks miljoenen zalmen uitgezet die vervolgens richting de oceaan zwemmen. In het zuidoosten ligt het wandelgebied rond Mount Arrowsmith, waar je een tocht van een halve dag naar de top van de berg kunt maken. Om meer van de omgeving te zien kun je een boottocht maken door de Alberni Inlet naar Bamfield en Ucluelet.

Ucluelet boottocht vanuit Port Alberni

Vervoer

Tussen Victoria, Nanaimo en Port Alberni rijden bussen. Ook Ucluelet en Tofino zijn per bus bereikbaar.

Feiten

Provincie British Columbia
Regio Alberni-Clayoquot
Hoogte 19 meter
Inwoners 21.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

In de winter valt er een te verwaarlozen hoeveelheid sneeuw en vriest het overdag zelden. Van november tot en met februari ligt de gemiddelde dagtemperatuur onder de 10 graden, met 4 à 5 graden in december en januari. De winter is de natste periode, met vooral veel regen. In maart stijgen de maxima naar 10 graden en in mei is het overdag al bijna 20 graden. De maanden mei tot en met september zijn de droogste maanden. In de zomer is het weer zonnig en mild, met maxima van 24 graden. Juni en september zijn ook aangenaam, met temperaturen tussen de 20 en 22 graden.

Geschiedenis

Het ontstaan van Alberni werd mogelijk gemaakt door Adam Horne, een pelshandelaar van de Hudson's Bay Company. Hij kreeg de opdracht een route te vinden over Vancouver Island. Hij vond een route naar de Albernivallei: de Horne Lake Trail. De route maakte het kolonisten mogelijk zich in het gebied te vestigen. Het havenstadje dat ontstond kreeg de naam van d'Alberni, een Spaanse kapitein.

Een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van de stad was, hoe gek het ook lijkt, de Amerikaanse Burgeroorlog. Vanuit Amerika werd veel hout geïmporteerd, maar tijdens de oorlog was de toevoer afgesloten. De Anderson Company uit Londen vervoerde daarop in 1861 werktuigen naar Vancouver Island en de eerste succesvolle houtzagerij in Britisch Columbia was een feit. Verantwoordelijk voor de operatie waren Gilbert Sproat en Edward Stamp. Naar deze mannen zijn Sproat Lake, Stamp River en Stamp Falls vernoemd.

In dezelfde periode zocht men in de China Creek naar goud. De mijnbouw breidde zich uit naar meerdere wateren rondom Port Alberni. Evenals andere steden in Canada kreeg de economie in Port Alberni een economische boost toen de spoorwegen ontwikkeld werden. De haven groeide en visserij werd belangrijk. Tegenwoordig is Port Alberni een dienstencentrum, met het toerisme als opkomende sector.

Zaterdag 12 maart: kom langs op onze infodag!
Meld je gratis aan
Solliciteer nu op onze vacature voor reisadviseur.
Meer info!
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!