Tofino, British Columbia

Tofino British Columbia Tofino heeft nog geen 2.000 inwoners, maar wordt het hele jaar door bezocht door toeristen. Zij komen voor een bijzondere bezienswaardigheid: walvissen. Van half maart tot half april staat Tofino in het teken van de walvismigratie. Vanuit het zuiden zwemmen duizenden grijze walvissen naar de voedselrijke wateren van Alaska. Daarbij komen ze langs de kust van Clayoquot Sound, bij Tofino. Ook buiten de periode van de walvismigratie zijn deze grote zeezoogdieren te spotten. Vanuit Tofino worden talloze (boot)excursies georganiseerd om de dieren in hun natuurlijke habitat te observeren. Ook zijn er berencruises, waarbij je op zoek gaat naar zwarte beren.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Long Beach

Long Beach ligt ten zuiden van Tofino en is de belangrijkste bezienswaardigheid in Pacific Rim National Park. De hoge golven, het toegankelijke zandstrand en de temperatuur van het zeewater maken Long Beach de populairste surflocatie van Canada. Ga naar het Kwisitis Visitor Center op Wickaninnish Beach om meer over het park en de First Nations te weten te komen. Dieren die er leven zijn eekhoorns, marters, wasberen, zwarte beren en wolven. Zeedieren die je kunt spotten zijn walvissen, orka's en zeeleeuwen. Long Beach ligt aan de enige toegangsweg naar Tofino (Highway 4).

Long Beach, nabij Tofino

Walvissen

In maart staat Tofino in het teken van de grijze walvis. In maart vindt de jaarlijkse migratie plaats: vanuit het zuiden zwemmen ze naar de voedselrijke wateren van Alaska. Daarbij komen ze langs de kust van British Columbia. Elk jaar passeren er zo'n 25.000 walvissen de kust van Clayoquot Sound. De grijze walvis is de enige walvissoort die zijn voedsel zoekt op de bodem van de zee en is de enige soort die zich op zijn gemak voelt in ondiep water, waardoor ze goed te zien zijn als ze Clayoquot Sound passeren. Van midden maart tot midden april, dus ten tijde van de walvissentrek, vindt in Tofino en Ucluelet het jaarlijkse Pacific Rim Whale Festival plaats. Er zijn dan verschillende tentoonstellingen en festiviteiten. Walvistours vinden vaak plaats van maart tot en met oktober; ook buiten het migratieseizoen bestaat de kans om de dieren te spotten. Sommige walvissen blijven achter en andere leven permanent in de wateren rond Vancouver Island.

Walvissen spotten vanuit Tofino

Whale Centre & Museum

In het Whale Centre zijn allerlei soorten objecten te zien die verzameld zijn door de lokale bevolking van Tofino. Je vindt er traditionele walvisvangstmaterialen, oude navigatiekaarten, sieraden en als hoogtepunt een compleet skelet van een grijze walvis. Ook zijn er tours te boeken, waaronder wandeltochten en beer- en walvisexcursies.

Walvistour vanuit Tofino

Tonquin Beach

Onder Tofino ligt een mooi wit zandstrand met nog mooiere zonsondergangen: Tonquin Beach. Via een korte wandeling door het bos bereik je het kleine, afgezonderde strand waarvandaan je Wickaninnish Island en Felice Island ziet. Het eiland is vernoemd naar een Amerikaans handelsschip dat in de negentiende eeuw voor de kust zonk. Het wrak werd nooit gevonden en kreeg de bijnaam 'the Ghostship of Clayoquot Sound'.

Tonquin Beach in Tofino

Omgeving

Hot Springs Cove

Hot Springs Cove is een inham in een oud regenwoud met natuurlijke warmwaterbronnen en watervalletjes. De 'lower pools' zijn het minst warm, maar hoe verder je stroomopwaarts gaat, hoe warmer de poelen worden. Duik het water in of laat je masseren door het klaterende water van een waterval. Tijdens eb zijn de poelen glad en rustig, maar tijdens vloed worden de baden overstroomd door koud zeewater, wat zorgt voor een bruisend spektakel van koud- en warmwaterstromingen. De warmwaterbronnen zijn alleen per boot of vliegtuigje te bereiken; vanuit Tofino vertrekken tours.

Tours naar Hot Springs Cove Tofino

Meares Island

Stap op de boot of huur een kajak en vaar door de kalme wateren naar Meares Island, gelegen ten noordoosten van Tofino. Omdat eiland deel uitmaakt van een Tribal Park, betaal je een paar dollar entree. Op het eiland zijn prachtige wandelroutes aangelegd. De Big Tree Trail (3 km) voert je door een woud met de oudste en grootste bomen van het land. Het hoogtepunt van de trail is de Hanging Garden Tree, een van de allergrootste bomen van Canada met een omtrek van 18,3 meter. Een andere mooie route is de uitdagende Lone Cone Trail naar de 730 meter hoge top die al vanuit de haven van Tofino te zien is. Je loopt ongeveer een kilometer steil omhoog en wordt beloond met een niet te evenaren 360-graden uitzicht over Clayoquot Sound. Let op: het beginpunt ligt op privéterrein en is lastig te vinden. Je kunt eventueel een gids huren die met je meegaat.

Tofino, kajakken naar Meares Island

Wandelingen Pacific Rim National Park

Mooie wandelingen van een kilometer zijn de twee Rain Forest Trails (A & B, elk 1 km) door het eeuwenoude regenwoud, waar grote reuzenlevensbomen (red cedars) groeien. Wil je een mooie baai zien, volg dan het 500 meter lange pad naar Halfmoon Bay. Hoge golven zijn vaak te zien bij de South Beach Trail (800 m). Een langere wandeling is de Willowbrae Trail (1,4 km one-way), over trappen die werden gebruikt als de hoofdweg van Ucluelet naar Tofino. Omstreeks 1942 deed men er twee dagen over om deze afstand te overbruggen. Ook mooi is de Schooner Cover Trail (1 km one-way), die afdaalt door een jong bos. Onderweg zie je het First Nations-dorpje Esowista.

Een mooie wandeling in Pacific Rim National Park is Schooner Cove

Vervoer

Vanaf Tofino kun je de andere plaatsen op Vancouver Island prima bereiken met de bus. Bussen rijden naar Victoria, Vancouver, Nanaimo, Parksville, Coombs en Port Alberni. Met de auto is de plaats te bereiken via Highway 4. Rijdend over deze bochtige en soms erg smalle weg (vooral ten westen van Port Alberni) heb je hele mooie uitzichten op de meren en bergen van de westkust.

Feiten

Provincie British Columbia
Regio Alberni-Clayoquot
Oppervlakte 10,5 km²
Hoogte 10 meter
Inwoners 1.900
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

Het klimaat van Tofino is vooral heel nat: er valt ongeveer drie keer zo veel regen als in Nederland. De winter, die ongeveer van november tot maart duurt, wordt gekenmerkt door wind, mist en regen. In de winter is het de plek bij uitstek om de hoge golven tegen de ruige rotsen aan de kust te zien slaan. Het is er niet koud: in januari wordt het overdag 7 graden, in november en maart bereikt de thermometer maxima van 10 graden. De zomers zijn warm, maar niet heet; het blijft er nagenoeg altijd (net) onder de 20 graden Celsius.

Geschiedenis

Naar schatting leefden er 100.000 First Nations op Vancouver Island voordat de Europese ontdekkers de aantallen in de negentiende eeuw met meer dan tachtig procent terugbrachten door besmettelijke ziekten als de pokken. James Cook claimde de omgeving van het huidige Tofino in 1778 in naam van Groot-Brittannië. Dit leidde tot een strijd tussen de Britten en de Spanjaarden, die de westkust geclaimd hadden. Een oorlog werd afgewend door middel van maar liefst drie verdragen: de Nootka Conventions.

In 1890 vestigden de eerste zelfvoorzienende families zich op het schiereiland Esowista, waarop Tofino ligt. Later, in 1909, kreeg de plaats dezelfde naam als de inham: Tofino. Veel migranten uit Noorwegen, Schotland en Engeland streken er neer. De ontwikkeling van Tofino als toeristische bestemming kwam langzaam maar zeker op gang. In het begin van de twintigste eeuw stond de plek bekend als 'Tough City' (ruige stad), vanwege de lange, natte en stormachtige winters. Bovendien was Tofino enkel bereikbaar per boot. Vanaf 1960 werd de plek steeds populairder onder toeristen. Zij kwamen vooral voor Long Beach, het lange zandstrand tussen Tofino en Ucluelet. Met de opening van het Pacific Rim National Park, dat bijna direct aan beide plaatsen grenst, en de asfaltering van de toegangsweg kwam het toerisme pas echt goed op gang.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan